破產聯盟

查看: 1288|回復: 22

自行入學問題

想問有冇師兄姐最近自行入學?
因為都失業想慳得就慳,但好多唔明想問
爬文見到好多資料都好多年前比較舊
因為我份表上網Dl…但搵唔到有附注教填個d可dl
會唔會有師兄姐有最新流程資料可提供?
我係咪需要自己打電話去財仔到問我欠幾多先填落去?
表上>你認為你欠他的款額<  係咪是但填咁上下數都得?
28C第一頁 >幾多年第幾宗< 呢個係唔係就係號碼?
我係咪唔需要自己填只需要填咗名同地址就ok?
係咪親身去攞份返嚟填會好D??

多謝各位解答好人一生平安
自行入學都九千幾喎
金龍華 發表於 20-9-2021 08:41
自行入學都九千幾喎

少幾千6c…鬼叫自己窮咩
好多自己舉手嘅帖已被del,唔駛嘥時間搵

破署個網只得下載表格(#表3同28c),無教點填。依兩份表,你可自行dl/去到破署買(好似$15份),去到可以問職員拎參考表嚟睇
首先要準備1. 全部欠款最近期資料,如月結單(自己搞要搵埋債權人地址)。2. 銀行存款戶口最近期記錄。3. MPF/保險ac no.資料

1. 我係咪需要自己打電話去財仔到問我欠幾多先填落去?
~ 可以唔駛,自己計吓每期供幾多錢,仲欠幾多期。計到每間個欠數,就填去#債權人聲言你欠他……果度。喺款額下面括住寫信用卡/私人貸款,再喺下面寫埋AC no.咁就清楚易明。如同1個債權人有幾樣欠款,可以喺款額度分別填埋,唔需要再寫多次債權人個名。而#你認為你欠他的款額~你可以寫與前面相同。
2. 28C第一頁 >幾多年第幾宗< 呢個係唔係就係號碼?
~係。
我係咪唔需要自己填只需要填咗名同地址就ok?
~係,你只需要填名同地址就得,去法庭入紙排期時,職員會幫你填個no.上去。
依兩份文件填好要影印留底,八達通記得入多d錢。另地址寫中文就可以了,唔好照佢張圖又填英又填中,一陣又畀官話你中英地址不完全配合,要延遲頒令
Anmi2019 發表於 20-9-2021 12:11
好多自己舉手嘅帖已被del,唔駛嘥時間搵

我爬文爬咗幾日喇 都仲未可以了解曬全部步驟
Anmi2019 發表於 20-9-2021 12:19
首先要準備1. 全部欠款最近期資料,如月結單(自己搞要搵埋債權人地址)。2. 銀行存款戶口最近期記錄。3. MPF ...

有啲貸款,信用卡已經冇咗合約或者月結單
2線財務嗰度只係得卡仔又可唔可以?
銀行我想盡量簡化,我可唔可以係呢段時間取消曬啲虛擬帳戶淨係保留1個大行ac比佢到時凍結?
Anmi2019 發表於 20-9-2021 12:14
破署個網只得下載表格(#表3同28c),無教點填。依兩份表,你可自行dl/去到破署買(好似$15份),去到可以問職 ...

Ok,咁我自行dl print 岀嚟
我先用鉛筆填好然後去到問職員攞參巧對下,再用原子筆填返落去可以嗎?
Susumami 發表於 20-9-2021 13:01
銀行我想盡量簡化,我可唔可 ...

唔得,照報。我搵6c搞都照報,你報多好過報少
eugen666 發表於 20-9-2021 14:14
唔得,照報。我搵6c搞都照報,你報多好過報少

即係而家唔好cut 到時照報哂所有戶口??
Susumami 發表於 20-9-2021 13:01
銀行我想盡量簡化,我可唔可 ...

1. 唔理你手上有/無證明,但最基本都要知債權人個名。到成功頒令後,受託人會根據你填嘅資料同各債權人對數。
2. 虛擬銀行咪又係要經金管局發牌,到時受託人要查你戶口交易記錄一樣查到,唔駛去取消啦,撳淨幾十蚊,照填資料落去。
Susumami 發表於 20-9-2021 13:12
Ok,咁我自行dl print 岀嚟
我先用鉛筆填好然後去到問職員攞參巧對下,再用原子筆填返落去可以嗎? ...

到時原子筆遮唔到鉛筆,唔通用擦膠擦咩,擦花咗咁點算呢。你識/知嘅寫咗落去先,唔肯定嘅寫落廢紙度/留空佢,等職員教你。
Anmi2019 發表於 20-9-2021 16:39
到時原子筆遮唔到鉛筆,唔通用擦膠擦咩,擦花咗咁點算呢。你識/知嘅寫咗落去先,唔肯定嘅寫落廢紙度/留空 ...

好明白
Anmi2019 發表於 20-9-2021 16:21
1. 唔理你手上有/無證明,但最基本都要知債權人個名。到成功頒令後,受託人會根據你填嘅資料同各債權人對 ...

原來係咁…………
我仲諗住取消咗唔使交代嗰啲出入數紀錄煩小樣,睇嚟我諗多咗
Susumami 發表於 20-9-2021 12:59
我爬文爬咗幾日喇 都仲未可以了解曬全部步驟

唔記得搵噃畀你睇,有時間爬吓依2個自己舉手嘅帖 #會員破產流程 (2013年 12 月) http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... ge%3D1&mobile=2
#會員領令過程 (2013 年 12 月) http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... ge%3D1&mobile=2
其實喺版面《聯盟討論區》下面有個《破產需知》㩒入去《破產需知》喺個名旁邊有個下箭咀,再㩒入去就有《破產之前》《申請破產》《破產期間》…… 一共12個主題,收錄咗好多之前師兄師姐有用嘅分享。

自己花d時間睇吓,就會了解多d有關破產須要注意事項。
Anmi2019 發表於 24-9-2021 14:02
唔記得搵噃畀你睇,有時間爬吓依2個自己舉手嘅帖 #會員破產流程 (2013年 12 月) http://hkiva.org/forum. ...

爬文有睇呀,第一時間收藏咗呢兩個貼
Susumami 發表於 24-9-2021 22:41
爬文有睇呀,第一時間收藏咗呢兩個貼

(^ω^)