破產聯盟

查看: 1544|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

應該點做好,好苦惱,好擔心

大家好
我做文職,月入13500,未扣強積金
欠卡數同銀行貸款如下

匯豐 :36000
中銀:37496
citybank:113676
恆生:100000
中信嘉華:19150
建行:46000

依家應該要點做呢?問左好多間,都話可以做債務重組
本來問左香港債務xx 協會個些,但朋友又話係中介,要小心
問左葉x 鄧律師行,但是又好像不多想理,不上心咁,又不想找佢地

之後找到一間羅x 會計事務所,又擔心,收二萬八,可以分期

又話接受申請,就多數會成功

但其實好擔心申請失敗。錢就比左
結果都是不成功
麻煩各位比下意見
推薦
我四年前搵到李X民幫我做Iva,講真當時都幾頭痛,五間裏面三間銀行都批咗條數比爛仔收,當時失債大約三十個左右,又失業又工傷未好,真係好徬徨無助,真係一心就諗住去老破,就連東XX院都話要有錢先搞到,當時我全身得一百蚊,心諗搞條毛呀?但係收數既唔會理你架,每日都搵人上門搵你還錢,搞到屋企人每日都提心吊膽,自己大洗姐點解要連累埋屋企人呀?直至我終於搵到份長工,我就上網搵到間律師行,心諗死馬當活馬醫啦!當時人工17XXX,每個月要比六千蚊做律師行手續費一共六期,當時都好甘架心諗老破啦!唔好還啦!挨四年姐,但係最後我都係選擇左做Iva 點解呀?因為我唔想再避亦都唔想第時申請依樣果樣都話唔得,因為有老破底始終都麻煩啲,我要做個有誠信既人,好多人都會話咁你都冇哂信用學咩人講有誠信呀。搞清楚件事先如果我真係冇信用既就唔會還啦!直接攞兩萬銀去搞老破,唔洗煩,但係對得自己對得人,就算係差人錢我都唔希望走左去,做人要負責任,我相信我肯改過機會總有黎,我知道當時我點亂洗錢,我條數一直拖,拖左成十年有多,我回望過去,由一張萬六蚊既信用卡比我攪到成三十幾萬,點解我既理財咁差,反省反省再反省,到左宜家仲爭九個月就清數,我一定要堅持到最後,信用卡唔用,用預付卡,由月光族變到每月都儲到一千蚊,希望可以提早清數,樓主雖然直面是絕路,但係希望在轉角,我唔期望你會同我有一樣既諗法,但係希望我依個經歷可以幫到你渡過呢個難關,共勉之一番,集氣
回復 支持 1 反對 0

我同你差唔多..都好苦惱....我貸款大約500000.
簡單計下數先啦,總欠大約35萬,扣完MPF約13000。
之後除下,負債大約27倍,可以申請DRP,但係預計一個月都要還6000+,還8-10年。之後,你話會計啊,律師啊,唔上心好正常,個仲介都真係昆你。記得一件事,DRP係自己申請就可以,唔好比錢人“幫”你申請,因為你申請之後,填表交資料,全部係可以自己搞。銀行會幫你計算,咩計畫書,會幫你plan全部垃圾,我已經買過教訓。記得!自己搞!
其實你收入比較少,如果無計畫增加日後收入或者個人無咩恆心,35萬,你舉手都係一個選擇,但係就一世。我係過來人,我都係差35萬左右,但我收入16000左右啦,宜家分八年DRP還緊,你好好思考下啦。
申破其實仲好。每個月起碼都有一萬左右生活費先。
有一點真係要講完一次又一次,申請drp/idrp係唔需要揾中介/律師/會計師可以打電話上去自己同銀行傾,中介更加唔好諗死路一條。你揾律師/會計師都唔會增加你成功申請同減低利率嘅机會,銀行好實際只會睇你有冇能力還同份工穩唔穩定去判決。

順帶一提,當日我就係on99上咗law氏,中咗伏比佢劏咗一刀。跌錢都算,收錢前同收錢後完全兩個人兩種態度,有嘢問佢接近完全唔理你,仲要態度差到無倫。佢個動作只係負責喺電腦print个plan出嚟幫你填下form,之後就pass比律師,个律師事後都話其實你自己申請同經佢申請基本上係冇分別,只係律師會幫你出封求情信,所以千祈唔好一時迷惘再跌錢。
我四年前搵到李
我先前問過hsbx,只要係全銀行數和佢既數佢地都會牽頭到idrp,唔關係唔係佢大數事
點解欠咁多?
點解欠咁多?
點解會欠咁多錢既?