破產聯盟

請教第一次交年報問題

今年要交第一次年報,但其實而家支出係少過上年好多。因為申請破產果陣,個會計師幫我咩都填多D,但呢一年其實冇咩錢,所以駛少左好多錢因為根本冇錢。例如伙食,申請破產果陣填左每個月4千,但其實而家每個月都係食1千蚊左右(因為真係冇錢)請問大家會唔會照樣填申請破產果陣,支出個數,定會照直填少番呢?
我同你相反
失業?應該好多人會寫多唔會寫小,收入同支出成正比就可以了

請教吓交年報前,主任係咪會打電話同你傾吓先架呢?
主任同你傾咗生活費未? 你依家係唔係失業?
Anmi2019 發表於 22-7-2021 19:58
主任同你傾咗生活費未? 你依家係唔係失業?

而家失緊業。9月要交年報。
通常主任會同你傾咩呢?請教。
DDDDPPPP 發表於 22-7-2021 20:09

而家失緊業。9月要交年報。
通常主任會同你傾咩呢?請教。

我直接外判咗,申破到依家都係報失業,《收支表》中外判只批我膳食3千,其他交通,個人雜費,電話+上網費,全部夾埋約4千幾。年報計哂總支出後,喺下面空白位置寫由家人支付。
佢話等我搵到工,再更新份《收支表》畀佢,佢先會同我再傾過生活費。
如你申破時《收支表》d數係按有工作填,依家年報最好照實際/合理支出去填。
如《收支表》已按失業填,年報可以照佢填。
我都交左第一份報表,但寫嚟寫去都係支出少過收入,可以係税交少咗
我意思係可能税少咗
寫唔到呀,因為我嘅生活費有一項係預留税款,一年有約一萬,但今年我交咗$2700,我唔知再可以寫去邊
滅絶師太 發表於 23-7-2021 16:58
我都交左第一份報表,但寫嚟寫去都係支出少過收入,可以係税交少咗

今年收咗政府1萬(可能實袋4,5千),資助同津貼? 所以收入多咗?
滅絶師太 發表於 23-7-2021 16:58

報支出少過收入,要上繳噃多咗嘅錢喎
Anmi2019 發表於 23-7-2021 20:36
報支出少過收入,要上繳噃多咗嘅錢喎

一萬我係要分期還俾佢,收入無多到,係交税個數少過預留税款嘅數,之前傾生活費原本係11200,喊完就俾多兩千我用,但就無計落支出條數入面,我自己都加多咗項支出寫防疫用品……但都係少過收入
唉,下年我會醒d,作都作大d
我交咗報表一個月㗎喇,暫時未收到通知駛唔駛再上繳多d
Oh, 應該係一萬嗰度都係出事位,總收入計咗多一萬,但我係分期600每個月還,所以一定有差額