破產聯盟

查看: 2291|回復: 27

別對過去太絕望,大家要加油

我都是過來人,數年前跟大家一樣。不善理財,最後都係要出大技。我一路都好收收埋埋無同其他人講,我係就破邊緣就開始係到做會員。之後破左冇面見人,所以都係得個睇都唔會留言。無風無浪咁守左四年,轉過幾份工。之後解破就好傻仔咁周圍去銀行開返D 戶口,佢地其實都帶有點不肖的目光。但我帶住口罩都忍,鬼叫我欠左人地咩。我都好內疚,佢地都有Sales 我幫襯佢地買年金、醫保、基金、保險。我就係我欠過佢地Ge 銀行都買少少,當係還返俾人地。但係真係好天真,佢地都係唔開任何信用卡俾我。之後都係忍多年申請到兄弟,果然同廣告一樣明撐我。最後我抽到新居屋,經過律師教路及提點。成功係中國按揭及拎埋信用卡。所以各位同路人唔好亂信一堆睇唔起我地Ge 人癈話,成日話破左學咩人買樓,對我地千尋百踩。大家要努力啊,畢業後努力工作,有穩定工作,不要怕醜,總有一天雨天是會過去的。 我都係解破不夠兩年的初哥,我只係將自己的過去講出黎。俾其他同路人一點支持。
香港人不嬲狗眼看人低,見高拜,見低踩
當年一解破就申請兄弟卡,解破信都没有,無問我羅
hrakit 發表於 17-7-2021 20:10
解破係指拎不反信個日 定 剛踏入4年呢

四年後解除破產,跟住揾主任罹不反對通知書,宣誓,等羅解除破產信,跟住伶封信去銀行開户口,封信糸孤本小心保存五年之後,等環聯無哂資料,先在處理封信
解破後一年申請兄弟,做了一張銀聯及visa 。但銀行係唔批
我2013人學2017畢業update 咗TU.有兄弟信用卡。我都想申請居屋,但怕銀行唔批按揭。因為去過4大銀行,口頭問佢已經話唔會批。想問下你點申請按揭。謝謝
星中的沉默 發表於 17-7-2021 23:36
解破後一年申請兄弟,做了一張銀聯及visa 。但銀行係唔批

銀行當時我試過糸吾批既,只要你每月fullpay,整反靓份TU,我第七年先開始申請中信,批左master同unipay比我,二張獨立信用額,過左二個月申請AE blue cash,批左比我,隔左半年,申請埋Cathy credit card,,今天申請埋Exporter card, 上個月申請埋張金卡,秒批,共四張AE,我今年第八年,已經有中信二張,工行一張,AE四張,Aeon一張,mix credit card 一張,安信三張
KK1010 發表於 18-7-2021 07:50
我2013人學2017畢業update 咗TU.有兄弟信用卡。我都想申請居屋,但怕銀行唔批按揭。因為去過4大銀行,口頭 ...

銀行覺得你破產都有錢買樓,肯定吾會借俾你,高危一族
KK1010 發表於 18-7-2021 07:50
我2013人學2017畢業update 咗TU.有兄弟信用卡。我都想申請居屋,但怕銀行唔批按揭。因為去過4大銀行,口頭 ...

買樓時第一選擇無牙齒印,第二搵個岩傾sales 要幫到手係按揭部,第三搵律師佢會教你,第四唔好聽D 買唔起樓又全身負能量的人癈噏,第五聽D 成功人士講下佢點成功。最後你就會翻生。
星中的沉默 發表於 18-7-2021 14:10
買樓時第一選擇無牙齒印,第二搵個岩傾sales 要幫到手係按揭部,第三搵律師佢會教你,第四唔好聽D 買唔起 ...

謝謝。 這幾年好努力咁重新做人。 真係使小小錢都諗過係想要定需要。 我早兩日申請咗TU睇,佢評分嗰度寫不識用。 係咪我未夠5年所以佢冇評分呢。我只申請咗安信兩張信用卡。只間中用下。係咪要申請銀行信用卡好啲。
KK1010 發表於 23-7-2021 00:57
謝謝。 這幾年好努力咁重新做人。 真係使小小錢都諗過係想要定需要。 我早兩日申請咗TU睇,佢評分嗰度寫 ...

最好解破4年十三年後,嘗試申請中信,工行,建行,交行,招商永隆呢類形既機會大的,四大銀行九年後先好諗
Joannywalker131 發表於 23-7-2021 17:20
最好解破4年十三年後,嘗試申請中信,工行,建行,交行,招商永隆呢類形既機會大的,四大銀行九年後先好 ...

是否一定要申請銀行嘅信用卡先可以改善TU
KK1010 發表於 23-7-2021 21:30
是否一定要申請銀行嘅信用卡先可以改善TU

無關係,關鍵糸有借有還,月月清,fullpay找數,吾好還minpay
星期一19/7 糸app申請AE gold charge card, 今日24/7收到卡了,卡好靚,最主要糸無limit,都無諗過會批
星中的沉默 發表於 18-7-2021 14:10
買樓時第一選擇無牙齒印,第二搵個岩傾sales 要幫到手係按揭部,第三搵律師佢會教你,第四唔好聽D 買唔起 ...

我分享下我經驗,我大債主係痕身,一直都係佢出糧戶口,連入學果個戶口一直用到而家,我13年畢業,去到2020年先批卡比我(其他銀行已有),今年仲批埋按揭比我,都係痕身,真係估佢唔到,我都唔好意思唔用佢,哈哈,不過我係買自由價既居屋
恒生我都糸由13年入学到2021年都仲用緊佢既出糧户口,信用卡申請多次吾批
如果好似你咁樣嘅話, 即刻要畢業七八年到先得。 我17年畢業,即刻大約要2024年咁上下。 不過都會照試下。 我只有渣x 同城市加星X 有牙齒痕,同時可問下痕身,中國同獅子。