破產聯盟

查看: 2633|回復: 34

消費券點樣上繳畀外判

其實大家走去問外判消費券要唔要上繳 但你哋冇問到最重要嘅問題就係消費券點樣上繳畀外判, 同消費券有時間限用,所以你哋一定要問清楚消費券點樣上繳,是否將生活費嘅費用用嚟減去消費券
你又開?你都識講啦、用完啦,吹咩?既然你覺得死都唔俾外判、仲開post 講乜?
Coukit 發表於 16-7-2021 10:34
呢個師兄開過POST嫁啦?
咁應該好多人比左意見啦
個個都唔同情況

樓主呢個ching 好大支架我記得
話自己窮係大哂架嘛 唔理架嘛
唔知點解而家又開post請教
係用現金俾番佢
買返2500蚊日用品再連埋張單拎上去俾佢。
其實好簡單⋯你用左消費卷買嘢/食野咁身上咪多咗$,咁咪要用返現金比佢,外判要你全部上繳都吹佢唔漲。
佢要我俾一半,例如第一期會收到$3000消費券,就先上繳$1500, 當再收到$2000,就再上繳$1000
滅絶師太 發表於 18-7-2021 14:00
佢要我俾一半,例如第一期會收到$3000消費券,就先上繳$1500, 當再收到$2000,就再上繳$1000 ...

有好過冇,我見有D師兄師姐要全上繳。
我入學到現在都失業中未知邊個外判,希望唔洗上繳(自我安慰一下⋯哈)
Kitty2021 發表於 18-7-2021 14:34
有好過冇,我見有D師兄師姐要全上繳。
我入學到現在都失業中未知邊個外判,希望唔洗上繳(自我安慰一下⋯ ...

有一半我都覺得好好㗎喇…..我都無咩感覺,淨係想平平安安過埋餘下3年
滅絶師太 發表於 18-7-2021 16:11
有一半我都覺得好好㗎喇…..我都無咩感覺,淨係想平平安安過埋餘下3年

我都係咁話⋯平安渡過4年,又可以重新出發
Kitty2021 發表於 18-7-2021 16:14
我都係咁話⋯平安渡過4年,又可以重新出發

可能我一直都準時交文件同上繳,所以之前減人工三個月佢都由得我減幾多就少上繳幾多。而家唔減完人工,由今個月起我又被加人工,都唔知點算好
滅絶師太 發表於 18-7-2021 16:37
可能我一直都準時交文件同上繳,所以之前減人工三個月佢都由得我減幾多就少上繳幾多。而家唔減完人工,由 ...

+人工又要上繳多D?咁咪好慘+左等於冇+
Kitty2021 發表於 18-7-2021 17:20
+人工又要上繳多D?咁咪好慘+左等於冇+

唔知佢會唔會肯唔駛我上繳哂呢,我今日先email,正常過幾日佢會打俾我㗎喇
滅絶師太 發表於 18-7-2021 17:32
唔知佢會唔會肯唔駛我上繳哂呢,我今日先email,正常過幾日佢會打俾我㗎喇 ...

大家加油^.^等你好消息
Coukit 發表於 16-7-2021 10:03
師兄你唔洗理
之前有POST咪講左破署出左公告
跟外判就由佢決定洗唔洗上繳

咁破署都有問題,消費卷係用來消費振興經濟,如現金上繳,變相兌換成現金價值作非消費用途,而5000元無法令商户受益,打擊香港經濟復甦!財爺點睇
我都有打過去外判到問..距就系答我可以申請可以用到時報表填番