破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: stacey19940916
打印 上一主題 下一主題

有冇周周 既同學問左5000消費券可唔可以自用?

破產小王子 發表於 6-7-2021 22:43
 但黎緊點做好,唔申請係咪會比佢加監,唉 

其實我覺得你應該fight下,本身消費券係唔可以折現咖,犯法咖MA,點解可以比番現金佢?

不過睇你想唔想搞到咁薑啦,始終要對佢4年,但加監我覺得佢大你姐,有咩可能?   
NewLife888 發表於 8-7-2021 00:33
真係火星周,乜都要賺盡。

但我唔明同一間李周,點解唔同主任有唔同做法LO。
我就可以自用,唔洗上繳既 (跟MS.張)
會唔會唔關望任事,係債權人果邊唔比?
特破 發表於 8-7-2021 19:57
講到明有權申索,咁大間律師樓唔清楚過你咩,成日話唔可以折現,你係破產人受破產條例管啊。醒未呀! ...

冇人話吾受佢監管丫,咁都有準則㗎,點解一啲人可以自用,一啲就要上繳先?呢度有邊個吾係破產?點解待遇吾一樣先?你話如果因為上繳記錄吾良好都講得過去,但呢度好多人都吾係呢個原因囉~~~~

都係果句啦,佢有權申索,我地都有權吾申請,就算我申請左,我一日吾用啲券我啲生活費都吾會多左,咁係咪又吾洗上繳丫?大家都係走灰色㗎啦~不過你中意咪申請泥比哂佢囉~又冇人阻你
滅絶師太 發表於 9-7-2021 15:57
佢哋同我講,因為消費劵係可以用作生活費,變相我嘅現金係會用少咗,所以就要上繳,又話我係有責任一定要申 ...

你有責任申請,但今次申請完唔用都係你既自由,咪又得D消費券過期LO,咁你既生活費就冇多冇少啦,佢吹你唔脹~~~~~