破產聯盟

查看: 2216|回復: 27

入學一年 交年報問題

第一年交年報問題

上年3月30日頒令. 今年第一年交年報. 有D唔係唔係好識填 怕填錯 想請教各位.

1.由於我入學校5個月後開始失業至今. 個表收入最底果度係咪可以填返由屋企人代支就可以?

2.租單問題. 因為要提供一年既單據. 但係網上查租易只有6個月既記錄. 請問只提交6個月是否可行?

3.平常會用支付寶多. 記得之前係到見有post講過最好唔好用銀行戶口增值. 但因為之前唔知. 所以試過一兩次. 如提供一年既銀行戶口記錄應該會有顯示. 咁係咪都要照報.提供單據?因為有啲太過濕星
無留單...

謝謝各位
1) 左下最底其他收入. 填入款項(xx支援生活費)
2)有幾多比幾多, 用張纸夾住屋租收據副本, 纸上寫由幾時至幾時沒有網上記錄,暫不能提供.交待一下
3)個d濕濕一次半次轉帳, 當雜費買野得啦, 雜用支出算.
明白 .啱啱去房處印得返10個月記錄...至於銀行記錄. 打去銀行問話補印返一個月要俾返$350
欠一百萬 發表於 7-4-2021 16:01
2)有幾多比幾多, 用張纸夾住屋租收據副本, 纸上寫由幾時至幾 ...

明白 .啱啱去房處印得返10個月記錄...至於銀行記錄. 打去銀行問話補印返一個月要俾返$350
欠一百萬 發表於 7-4-2021 16:01
2)有幾多比幾多, 用張纸夾住屋租收據副本, 纸上寫由幾時至幾 ...

轉帳我睇返有轉過幾次錢去其他戶口. 最大額好似千幾蚊(果時有返工). 驚佢追問返 要返啲記錄
rtrtu 發表於 7-4-2021 17:41
轉帳我睇返有轉過幾次錢去其他戶口. 最大額好似千幾蚊(果時有返工). 驚佢追問返 要返啲記錄 ...

問到, 你如實回答囉. 千幾蚊係乜來
欠一百萬 發表於 7-4-2021 18:42
問到, 你如實回答囉. 千幾蚊係乜來

明白. 真係唔記得了 . 通常都係網購嚟
請問第一次年報要幾耐交到俾主任?
仲有我失業,是否只需交年報及銀行月結單,解釋當中的存款,付上單據便可以?
rosemiu 發表於 11-4-2021 15:24
請問第一次年報要幾耐交到俾主任?

佢叫我14日內. 電話費單. 租單. 水 電煤  都要交俾佢. 我之前有返工而家失業. 要俾埋銀行戶口記錄佢
報失業 , 所有支出由家人支付, 不用交收據

除非係你比錢 , 但邊個比...邊個知...屋租,水,電,煤 , 都係家人支付

銀行有錢來往就要比月結單 , 交代用左去邊 , 點樣得黎 , 所以我唔會由銀行過數或收錢 , 全部現金
rtrtu 發表於 12-4-2021 09:43
佢叫我14日內. 電話費單. 租單. 水 電煤  都要交俾佢. 我之前有返工而家失業. 要俾埋銀行戶口記錄佢  ...

你返工幾錢總收入 , 再係佢批你既支出到 交單比佢

sosad1984 發表於 12-4-2021 12:11

除非係你比錢 , 但邊個比...邊個知...屋租,水,電,煤 , 都係家人 ...

明白 果時唔知蠢左 之後唔會再用銀行出入數了... 但我用銀行轉帳果陣仲有返工.  咁樣都要列明啲錢洗左去邊?定係佢問先講會好點... 謝謝幫忙
唔好意思呀 . 我想問因為我係上年30/3 頒令. 果時有做野 . 到24/7 開始失業. 一直到而家 呢段時間所有支出都係由屋企人支付. 咁水電煤租上網電話...都要俾單佢. 但因為有啲單係屋企人度交完無留底.  咁無單既數都要填落表到嗎? 如果照填 係咪要remark返無單就可以?感謝
rtrtu 發表於 13-4-2021 08:49
唔好意思呀 . 我想問因為我係上年30/3 頒令. 果時有做野 . 到24/7 開始失業. 一直到而家 呢段時間所有支出 ...

上噃相關網頁,登入賬號,就搵到舊有記錄啦
Anmi2019 發表於 13-4-2021 09:39
上噃相關網頁,登入賬號,就搵到舊有記錄啦

嘗試過搵唔到記錄. 啱啱打去申請補寄返. 唔該師姐
sosad1984 發表於 12-4-2021 12:11

除非係你比錢 , 但邊個比...邊個知...屋租,水,電,煤 , 都係家人 ...

咁我係咪要照填實際的水、電、煤單上的費用呢?3人家庭。
我是否填上各項費用的1/3?
唔該晒。
rtrtu 發表於 13-4-2021 11:03
嘗試過搵唔到記錄. 啱啱打去申請補寄返. 唔該師姐

有無問大約幾耐可以寄出畀你?
通知定李周,因為發現唔見咗某d單而填唔到年報,要等d單寄到嚟先,年報可否遲幾耐先交。
rosemiu 發表於 13-4-2021 14:25
咁我係咪要照填實際的水、電、煤單上的費用呢?3人家庭。
我是否填上各項費用的1/3?
唔該晒。 ...

有單就全部要根單計,先加哂期內12個月單據上個銀碼 ÷ 有工作收入嘅家庭人數。

已填好. 但唔知有冇填錯.
早前傾生活費信人膳食 批左4000 . 我照除返12個月 寫48000.  
交通批左500. 我照寫返6000
但其他費用 本來外判批左每月800.
失業後都唔呢個特別使費..所以我無填

睇返原來係上月31/3頒令. 14日內交. 今日最遲一日了. 但趕唔切寄 . 諗住聽日寄雙掛號.
但李周話就咁寄掛號就可以了 .....
遲左一兩日希望唔會俾佢罰啦

[img]blob:http://www.hkiva.org/cfebe6d3-3a8e-4e72-aed8-8f5b39f89a13[/img]