破產聯盟

真心請教

我剛剛入學,同個朋友傾計
佢一句講破產=無誠信
我都唔想行到呢一步咁可以點
唔入都入咗 就算退學 都係破產紀錄
自己搵方法解決有咩問題?
KennyPang 發表於 7-4-2021 12:33
自己搵方法解決有咩問題?

咪係, 自己私人事, 個朋友咁好, 又唔幫手還, 係咪唔出聲唔得架先
當識少一個所謂朋友 破產唔係大件事 努力向前行總有陽光照亮
加油 發表於 7-4-2021 13:21
當識少一個所謂朋友 破產唔係大件事 努力向前行總有陽光照亮

呢度好多同路人,唔開心傾左出黎會開心D
cwy2013 發表於 7-4-2021 13:33
呢度好多同路人,唔開心傾左出黎會開心D

當初我申請破產之前,一直都諗緊方法去還錢,到最後連最底還款都還唔起,有諗過自殺 但諗起屋企人 最後決定申請破產 重新做人 係架 申請左破產到判之前 我每日反思自己 點解要搞到今時今日 真係好唔開心 判左 即刻開心左少少 最後交26頁當日 個人真係輕鬆好多 一定要重新做人 唔好再行錯路
加油 發表於 7-4-2021 13:50
當初我申請破產之前,一直都諗緊方法去還錢,到最後連最底還款都還唔起,有諗過自殺 但諗起屋企人 最後決 ...

大家都有唔同故事入學, 總之大家都要俾心機啦
我有個識咗三十幾年嘅friend 我話要入學 佢已經同我劃清界線 我見工 要咨咰人。佢都話唔好預佢。咁嘅朋友。要來做乜
_633_ 發表於 7-4-2021 13:56
我有個識咗三十幾年嘅friend 我話要入學 佢已經同我劃清界線 我見工 要咨咰人。佢都話唔好預佢。咁嘅朋友。 ...

識少個把就啦!你起碼有我地呢班同路人撐你
唔使理佢,跟足法例做有乜野問題
你個個朋友算把啦. 呢到大把朋友~男朋友女朋友大朋友小朋友,任你選擇
欠一百萬 發表於 7-4-2021 15:51
你個個朋友算把啦. 呢到大把朋友~男朋友女朋友大朋友小朋友,任你選擇 ...

哈哈
_633_ 發表於 7-4-2021 13:56
我有個識咗三十幾年嘅friend 我話要入學 佢已經同我劃清界線 我見工 要咨咰人。佢都話唔好預佢。咁嘅朋友。 ...

見工?咨旬人?咩工嚟架?至于你朋友真系好朋友.除非你問佢借錢或做擔保之类。其它野佢咁講.…有D過份.傷口潇盐..哈哈
一事無成 發表於 7-4-2021 17:41
見工?咨旬人?咩工嚟架?至于你朋友真系好朋友.除非你問佢借錢或做擔保之类。其它野佢咁講.…有D過份.傷口 ...

講得太好
[我都唔想行到呢一步咁可以點]<<< 飛左你朋友啦
我自己都一直冇想過破產,直至去年一年失業3次,冇辦法還min pay, 而最痛苦係比銀行追,屋企仍冇人知,然後自己支持唔住爆咗出嚟,所以兩邊家人都知,真心難過.  朋友始終是朋友,未必接受到
四目交投面對家人已難,好好彩,自己家人明白.  (都花左3-4個月)
多謝
理得其他人點睇, 人地又唔會幫到你還錢, 最重要身體健康