破產聯盟

傾完生活費係咪等於等,完成

早幾日,傾完生活費,配偶有返工,生活費分一半,討論完,每月上繳$6000,再等戶口號碼入數, 律師行主任意思,上繳多D,四年後債主,追討你還錢機會率少啲,如果冇乜特別,交齊周年報表,大家會冇乜交接。
不過小朋友私人補習費嗰度真係冇收據,會唔會因為俾唔到收據又再改生活費?thx
無收據好難證明喎. 對數時會叫你比收據, 無收據就不作實, 變相屬上繳款項.
我都係,俾過數記錄佢,連埋收款人身份證資料,李周話可以
欠一百萬 發表於 3-3-2021 20:58
無收據好難證明喎. 對數時會叫你比收據, 無收據就不作實, 變相屬上繳款項.  ...

如果我轉去出面嘅補習社,有收據就可以作實,係咪好似水電煤咁,每一個月keep 住收據,就可以。
verontkw 發表於 3-3-2021 21:28
我都係,俾過數記錄佢,連埋收款人身份證資料,李周話可以

補習姐姐都已經係秘撈
真係唔明 發表於 3-3-2021 22:48
如果我轉去出面嘅補習社,有收據就可以作實,係咪好似水電煤咁,每一個月keep 住收據,就可以。 ...

當然啦,
上繳$6000 唔少喎
ccwa 發表於 4-3-2021 08:23
上繳$6000 唔少喎

我都想比少啲,個主任都算體諒嘅情況,問我哋願唔願意準時交錢,答佢,希望生活上費用冇咁緊迫減咗2000俾我哋。成個過程配偶順着佢意,其實都和氣談判,有講過俾佢知曾經做債務重組唔成功,佢都明白個苦況。有表明俾佢知我哋願意還錢只係重組唔成功所以先行到呢一步。