破產聯盟

查看: 3487|回復: 18

破解問題

睇左好多大家既post都唔好明, 想問一問清楚希望大家可以比D意見我:
我21/2就完左4年了, 本來以為真係有自動解破呢樣野, 但擔心都係上嚟睇睇結果發現要重新做人仲要拎埋解破...
跟我果間外判係黃嘉X, 我打左去問佢話要拎不反就要書面同佢地申請, 咁問題就嚟了:
1. 我見大家有D係搵返自己外判, 但要等好耐, 有D就話直接Email搵破署主任快D, 請問係咪有外判都可以直接搵主任拎?
2. 見有post話4年報表要填到0, 但我年年都係負..咁點算? 係咪都照經破署主任拎都OK?

補充內容 (2-3-2021 13:13):
另外都見到有"分手信"呢樣野, 請問大家經驗係4年完左之後要等幾耐先收到? 佢主動寄嚟的?
1. 邊個跟你個case你問邊個攞。我係破署跟所以問主任攞。2月22日申請,今日收到。
2. 負都無問題架,我都係負
感謝你啊TT_TT
不過我係俾左1500三姓律師去攞,因為我聽講會快啲
要唔要比D咩文件比律師架? 係咪佢地搞晒自己唔洗出現? 同埋係咪要搞埋銀行D信貸野?
其實你可以上3姓個網睇下,有寫。自已既事自己做下research啦
你黃十石跟, 搵番佢出不反對信,找6c搞我就唔覺得一定會快些. 收你基本費用都只係寫封信而已.額外野有問題我相信唔會幫你跟.

正如sadbaby 22号完,破署跟,搵人出信都要9天才有. 反而仲慢人一節.

黃十石對完你的數無錯才會出信比你.只知道佢係好慢好慢.
俾錢律師代辦解破書唔見得有何理由快d.
如你錢多硬要給代辦也沒法。
正式“分手書”即解破完之statement,交代破期內受託人幫你做的收支表。一般都幾個月後寄來,慢者差不多一年也會有。

唉...謝謝你地啊..睇完有點sad..好想快D搞掂晒D野..呢幾年實在好難過..
我之前無外判,破解完後,自己联絡破產主任羅不反對通知書,然後去高院低座宣誓,三星期後羅解破信,甘就完成啦
benji7 發表於 18-3-2021 13:19
唉...謝謝你地啊..睇完有點sad..好想快D搞掂晒D野..呢幾年實在好難過..

我都係黃+石,申請不反對通知書信 fax 咗比佢地,之後話要等兩至三個月後才有不反對通知書,叫我等電話,
我黃 x石 , 等左10個月都冇消息 , 你慢慢等啦
又無甘耐?得閒絕命追魂call
sumks 發表於 22-3-2021 00:43
我黃 x石 , 等左10個月都冇消息 , 你慢慢等啦

我都係由上年7月等到而家⋯
Joannywalker131 發表於 22-3-2021 19:04
又無甘耐?得閒絕命追魂call

無用⋯好難搵到人⋯
chokiu 發表於 26-3-2021 15:59
我都係由上年7月等到而家⋯

下 我同你一樣時間 但我11月拎左仲解埋
我想問下,我外判都係黃加x,申請不反對通知書,係咪一定要經佢哋架可唔可以自己搵律師另外搞
我想問下,我外判都係黃加x,申請不反對通知書,係咪一定要經佢哋架可唔可以自己搵律師另外搞