破產聯盟

破產FAQ - 26 直接外判(唔洗開債權人會議)

2008年,破署試驗「直接外判」計劃,由攞開戶信,收文件,傾生活費,收年結,及4年內的監察事務完全外判比委託人。

係頒令前,準破產人會收到破署主任發出的信,內容就係講述破署已委託外判的公司處理所有事。

你再唔係搵破署主任,佢名為你既委託人,但係,成個過程未必會即日辦妥,可能尚在試驗階段,目前直接外判的尚算少數。

以下是ahyiu在she.com對直接外判的感受:

其實直接外判係咪其中一個最好既結果黎呢?

我覺得好難回答:

好處是: 好似比別人快些傾妥生活費. 因為就如一條龍服務般, 交文件; 取開戶信; 傾生活費等都係佢地跟, 可以在1-2月內完成.

壞處是: 唔係破產主任跟, 一般來說大部份主任的態度會比外判的態度較為友善, 同時主任所批的生活費會較為寬鬆和合理, 外判多數較苛刻的.

當然凡事有例外的, 看各人的運數.  by ahyiu, she.com, Nov 8, 2008

如大家想對直接外判有更多的了解,可留意bjerry, lovelyfairy及kyuya既個案。

至於破署是否想將以後的cases全部直接外判,便要拭目以待了!

其實可唔可以反對架?
當然唔得啦,我地都係被動既,所以,愈遲搞既人愈有機會外判囉。
請問關於生活費問題.
如果做SALES,底新5000.傭金個個月不同.
咁點批?
批生活費既準則,係因應你既需要,批個數額比你,先唔好理你幾多收入,如果你每月開支為6000,咁你既收入+傭金唔超出6000就唔洗還錢,超出一蚊就要還,道理就係咁簡單。
enjoylife,

我係破署個網度查到負責我case既我破產主任, 係唔係代表我case冇外判到呢? thank you
Mud,

每個破產人士都會有自己既破產主任,但與係未外判冇關。

回復 #7 enjoylife 的帖子

明白. 咁即係都要等破署封信黎到先會知道. thank you