破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

離職同離境

hohowong 發表於 23-2-2021 22:47
當初同傾果時只係話要同佢講,睇吓批唔批,冇話加監

你離職,記得馬上通知李周啊,收入有變,看點說拉,沒收入了嘛。上繳要停拉,我估計要提供翻離職證明咯最起碼。但是你話自己離職去出國,加上又沒上繳來緊,我唸會難為你出國三個月呢個事。
李周就打電話黎講停供款要咩文件,我又冇諗過,我仲有7日就飛,我諗緊同李周講左先 唔理佢批唔批定係唔好講返黎先後補比佢,麻煩各位師兄比下意見我
miyako 發表於 23-2-2021 22:51
你離職,記得馬上通知李周啊,收入有變,看點說拉,沒收入了嘛。上繳要停拉,我估計要提供翻離職證明咯最 ...

咁當然唔會同佢講離職是因為出國
不過依家係頭痛在於同唔同佢講好
入左學仍然可以自由出境,包括去旅行當然唔可以用自己$訂機票酒店,我自己除左第一年去第一次旅行有通知李周,之後去邊都冇通知過了。但離職加離港3個月正路一定要講,李周如果冇上繳2個月左右就Call你,你收入有改變你唔通知佢一定係你蝕底,李周最緊張就係你既上繳
ccwa 發表於 24-2-2021 08:48
入左學仍然可以自由出境,包括去旅行當然唔可以用自己$訂機票酒店,我自己除左第一年去第一次旅行有通知李 ...

我離職有同佢講,不過佢話要交啲文件先可以停止供款,但啲文件需要一啲時間公司先比到我,我原本冇諗過要咁多文件,以為通知咗佢哋就可以,所以買咗機票,冇預計嗰啲時間,咁應該我要同佢講聲會離開三個月,停止供款嘅文件會候補
既然係咁都冇辦法,返黎先再傾囉,佢地得一個目的就係要$
ccwa 發表於 24-2-2021 11:54
既然係咁都冇辦法,返黎先再傾囉,佢地得一個目的就係要$

係呀,不過就係怕佢咁樣唔俾我出境,不過都冇辦法所以都準備好晒
未爆疫前外判都咁同我講,因我個仔仔都糸大陸住,冇可能5比返上去探下仔仔,所以我同佢地講,我每月都準時上缴,如果你地5比我上去探仔仔,我立即返公司離職5使指意我還錢!你地加我監都冇所謂!有本事加到我八十歲!跟着再冇理佢地!哈哈!
個心好煩 發表於 24-2-2021 14:20
未爆疫前外判都咁同我講,因我個仔仔都糸大陸住,冇可能5比返上去探下仔仔,所以我同佢地講,我每月都準時 ...

好犀利啊,哈哈,我都是甘話
未爆疫前外判都咁同我講,因我個仔仔都糸大陸住,冇可能5比返上去探下仔仔,所以我同佢地講,我每月都準時 ...

但是你之後都沒通知他地翻去大6啦?我估他地是最後個年先同你計數,個陣你都上繳得差不多,加監都沒他地乎
如果4年後要加監咪5做野囉!吹我能漲呀!預左呢幾年還錢!仲要到時屌狗佢人地無業無上缴都糸咁,我每月準時上缴你就玩狗我!叫佢仆街!
個心好煩 發表於 24-2-2021 17:48
如果4年後要加監咪5做野囉!吹我能漲呀!預左呢幾年還錢!仲要到時屌狗佢人地無業無上缴都糸咁,我每月準時 ...

5好勞氣師兄,我驚遮…我是新入學,好多野會唸多,暫時不知邊間外判

請問下師兄,外判有沒批你仔仔的生活費啊?因為系大6,租啊電費個點批5批啊?會不會因為系大6而5批呢
我剛入學,今天電主任,問日后返大6點安排,佢話一兩日唔駛通知,超過三天要通知,仲要係搵到你,我諗你手機開通漫遊先,起碼都聽到電話先。
btrash 發表於 25-2-2021 12:45
我剛入學,今天電主任,問日后返大6點安排,佢話一兩日唔駛通知,超過三天要通知,仲要係搵到你,我諗你手 ...

呢个我知,主要怕外判5批大6個邊的生活費,多謝你啊同學
我就5批大陸果頭家生活費,只批香港尼边!
個心好煩 發表於 26-2-2021 00:25

你跟李周吗师兄?甘仔仔有生活费??
所以佢俾我生活費都不夠用,要自己想辨法!現在我做兩份工作先剛剛好!夜晚找份兼职出現金票糧先頂得到下!由6点起身返工到夜晚1点收工!
個心好煩 發表於 26-2-2021 00:32
所以佢俾我生活費都不夠用,要自己想辨法!現在我做兩份工作先剛剛好!夜晚找份兼职出現金票糧先頂得到下! ...

哇,好辛苦啊师兄。好像当左你单身甘批啊…我开始有点担心…
個心好煩 發表於 26-2-2021 00:25

假如5批我仔生活费,都不知为乜要返工,我估我會不做咯