破產聯盟

查看: 3575|回復: 110

關於李周生活費,請各位C兄C姐指點下

李周批
租金,。         2014
水費,。          250
電費,。          450
煤氣費,。       300
個人電話費,。 260
個人膳食,。    3800
交通費。           500
雜物開支。       2152
強積金。            720
供養爸媽。        1000
囝囝。                2000
個人洗費。          1000
以上就係佢批我D費用,我吾明總數12432$(唔知我有無聽錯)。又話吾可供養老公,老公失業都要(4304$除2,我亦吾明影邊度計
出嚟。我人工14400(但佢話用14300計,每月上繳1500$供48期
我由2020年27/10號頌令至今當中呢幾個月欠既$要上繳番分48期每期100$
咁我到底得手生活費係咪12432$?咁我供款係1500還是1600?
請各位C兄比D意見我。
各C兄C姐們請幫我睇吓
我知要還$丫,我寫比佢嘅解釋信都講願意還,只係我唔明,我該還1600,定1500
原來老公➗2果度係雜物開支果度用4304
PpPp1268 發表於 22-2-2021 17:35
你打俾佢地問啦,一定要清清楚楚。

佢話會稍後寄信比我睇跟著吾明可以打電話比佢(同我傾生活費個張小姐)
佢叫你供1500,你人工唔變就每月$1500.就這樣簡單
欠一百萬 發表於 22-2-2021 18:11

佢話如果人工減少要比單佢睇可以減少上繳,加人工就預咗要供多少少,失業可以傾暫停上繳,但要睇你係懶吾工作還是真失業……我聽你意見答佢,嗯嗯,好好,哦哦,傾完即收我線了
欠一百萬 發表於 22-2-2021 18:11

C兄,佢比我果D數年報響年報度全部X12?
雖然6c當初話包埋4年報,但驚6C甩底吾寫年報。
rain1220 發表於 22-2-2021 18:30
佢話如果人工減少要比單佢睇可以減少上繳,加人工就預咗要供多少少,失業可以傾暫停上繳,但要睇你係懶吾 ...

係啊, 乖乖地每月上繳. 眨下眼就48個月架啊.
欠一百萬 發表於 22-2-2021 19:15
係啊, 乖乖地每月上繳. 眨下眼就48個月架啊.

咁C兄,如果屋企人比$我,我一次過供十幾二期得唔得?會唔會比外判覺得你手頭松咁多即係可以還多D…會吾會咁
rain1220 發表於 22-2-2021 18:33
C兄,佢比我果D數年報響年報度全部X12?

[租金,。         2014
水費,。          250
電費,。          450
煤氣費,。       300
個人電話費,。 260
個人膳食,。    3800
交通費。           500
雜物開支。       2152
強積金。            720
供養爸媽。        1000
囝囝。                2000
個人洗費。          1000]

呢個總數係14446喎, 多過你人工14400喎.

[但佢話用14300計,每月上繳1500$供48期], 即係你生活費係14300-1500=12800. 你年報就依12800x12=153600 + 供款1600x12呢個數來自己睇住計. 其實你自己樣樣節省一下都唔係好難.

佢已經幫你減去100 供48期係補回之前的上繳. 所以佢用14300去計.

rain1220 發表於 22-2-2021 19:23
咁C兄,如果屋企人比$我,我一次過供十幾二期得唔得?會唔會比外判覺得你手頭松咁多即係可以還多D…會吾 ...

萬萬不可 , 每月上繳一次
出糧戶口月月清
rain1220 發表於 22-2-2021 19:23
咁C兄,如果屋企人比$我,我一次過供十幾二期得唔得?會唔會比外判覺得你手頭松咁多即係可以還多D…會吾 ...

屋企人點會比錢你呢...屋企人點會咁多錢比你用呢, 你屋企人段估唔會無啦啦有咁多餘錢入D錢去你戶口卦

按每月供款, 同埋補回未供個幾個月分期, 就得啦.

即係你每月要供1600

欠一百萬 發表於 22-2-2021 19:28
屋企人點會比錢你呢...屋企人點會咁多錢比你用呢, 你屋企人段估唔會入D錢去你戶口卦{:4 ...

明白C兄,我等呢幾日李周寄資料比我,我睇完問完再蠢到吾明再上嚟請問你
rain1220 發表於 22-2-2021 18:35
雖然6c當初話包埋4年報,但驚6C甩底吾寫年報。

我唔清楚你與你的6C點傾, 包填年報. 但係你自己填一定好過比人填. 反正只係第一年填的時候要反覆睇清楚份表. 如果你係定期月月出同一個數的糧. 根本好易填.
欠一百萬 發表於 22-2-2021 19:45
我唔清楚你與你的6C點傾, 包填年報. 但係你自己填一定好過比人填. 反正只係第一年填的時候要反覆睇清楚份 ...

我有想過自己填,但又驚計錯數填錯,加上過去包括至今月月個數一樣,嚟緊7~8月鋪頭到期都吾知會唔會失業
eddie 發表於 22-2-2021 19:27
萬萬不可 , 每月上繳一次
出糧戶口月月清

好好好