破產聯盟

保險問題

先前問過我好白痴唔問清楚就將份儲蓄人壽轉返名比老公個名, 咁一向係用佢戶口直接過數嘅咁係咪都唔可以再keep返? 另外想問我可唔可以照落喺受益人度定受益人都唔可以落我名?
份保險唔係你名就得,你老婆買一千萬人壽搏你死,都唔關你事
1. 有儲蓄會被充公 2. 你做受益人,萬一唔好彩有人壽賠償,會被充公
zombie 發表於 21-2-2021 16:41
1. 有儲蓄會被充公 2. 你做受益人,萬一唔好彩有人壽賠償,會被充公

係咪証明一向唔係我交係老公戶口過數嘅都會充公
你本身係保單持有人, 保單的價值都係歸你. 你份儲蓄人壽保險有現金價值, 有紅利, 你轉左比你老公, 咪等於資產轉移囉. 查到會被CUT及充公所有價值.  你唔報, 比人查到會構成隱瞞行為.

仲諗住點樣留番佢.
我先前唔知轉保單持有人等於資產轉移之後知已經太遲, 我知我欠錢係應該要還但份保險只係想留返比小朋友有個保障先想問下如果份單一向係老公個戶口轉帳而唔係我名嘅咁有冇機會留低。
人生灰爆 發表於 24-2-2021 16:09
我先前唔知轉保單持有人等於資產轉移之後知已經太遲, 我知我欠錢係應該要還但份保險只係想留返比小朋友有個 ...

破署唔會同你睇呢啲,總之張單你係持有人就係屬於你,打風都唔會打得甩,只有搏個主任/外判唔當係轉移