破產聯盟

查看: 2013|回復: 29

入學與否

請大家俾d 建議。

做左男朋友擔保人,依家揹住銀行80萬。
問左屋企人借30萬。
又問左朋友借30萬。
但我依家月入得2萬,連銀行果筆每月還款都還唔起,屋企人話可以每個月再幫我還d, 但我唔想累左佢地,好攰,好無入學?
點解咁傻做擔保人?你自己都計到數啦,一年賺24萬,4年96萬,80萬未加貴利息你一定還唔到,何況後面親友的60萬。你破左後屋企人同朋友d數就算寫落破產申請度都是排得後過銀行, 第時每月扣糧,銀行一定係優先還,即是冇餘還比親友啦。我唔知你父母供養情況,你單身如冇租屋,入左學起碼扣一半,有租屋就可能唔駛扣咁多。入學你銀行果度起碼唔駛再擔心,但親友就可能你要偷做現金工兼職去還/4年破產期後還。
定我誤解你意思,你只欠total 80. 親友60可唔借
男友走左路, 銀行追你.
欠咁多、一定入學、跟本還唔到、最緊要妳係借銀行、更加 唔洗擔心咩上門追數果啲
總共欠140萬?
無租屋。屋企人唔想我入學,話幫得就幫,我真係唔知點。
其實你屋企人好錫你,不過你爭太多.....  最慘係你入學佢會判你生活費,你又無多餘錢還比你屋企人同朋友,果到都成60萬..
Robert 發表於 13-2-2021 10:29
無租屋。屋企人唔想我入學,話幫得就幫,我真係唔知點。

雖要屋企人好好、但長期幫都唔係好掂、我會照破左先如果屋企人D錢唔急、我會借嚟還比朋友先、屋企就判完生活費再慢慢還比屋企人。
Pitygirl 發表於 13-2-2021 11:08
其實你屋企人好錫你,不過你爭太多.....  最慘係你入學佢會判你生活費,你又無多餘錢還比你屋企人同朋友, ...

唉,就係因為屋企人話唔好為左幾十萬入學,佢地覺得好唔抵,其實我一早諗住入學,因為要再借錢先還到,變左無底,我更加唔想累左屋企人。
家人30朋友30,唔係拎去還擔保80咩?
唔係,男朋友生意失敗,之前借左親友錢。
呢件事令我學識左要保護自己,以後唔會再輕易相信其他人。
那唔只幾十啦,咁不如入學清左街數先,4年後再努力還番比朋友親友
Robert 發表於 13-2-2021 14:01
唉,就係因為屋企人話唔好為左幾十萬入學,佢地覺得好唔抵,其實我一早諗住入學,因為要再借錢先還到,變 ...

其實唔會唔低、還既錢一定少過而家啦,正常咁諗、我怕妳到時越借越多、又冇餐好既食令到自己身體越嚟越差就不太好
萬一份工唔好彩冇埋咁點算...
Robert 發表於 13-2-2021 16:01
呢件事令我學識左要保護自己,以後唔會再輕易相信其他人。

如果你爭40-50萬我會叫你唔好破,因為只要你搵2萬一個月 ,捱4年就還到, 我果陣都係40到, 好後悔,但你爭成140萬.....真係除非你搵好多錢...如果唔係真係唔知你點還><
Robert 發表於 13-2-2021 14:01
唉,就係因為屋企人話唔好為左幾十萬入學,佢地覺得好唔抵,其實我一早諗住入學,因為要再借錢先還到,變 ...

其實若果(唔計欠親朋果d)街數只欠銀行數, 會否考慮同銀行傾下債務重組好過走去破?
重组最長好似7年、80萬真係要還足7年、我之前都試過做債務重組但最後發覺D錢真係唔夠洗、頂唔住都係要去破、重組又浪費左半年時間