破產聯盟

查看: 12715|回復: 7

破產FAQ - 25 外判/債權人會議

自2003年開始,香港經濟因SARS轉差,申請破產人數急劇增加,破署有見及此,開始將部份cases外判。

破署會將個案分為簡易程序及非簡易程序:
1. 如果是簡易程序(欠債不多,資產少於20萬,即冇自住物業),個案簡單,就會自己跟返。
2. 有自住物業,公務員身份,或破署主任將破產者之生活費比同債權人過目後,債權人提出反對...就會外判。

由債權人提出,當然就係要開「債權人會議」吧!

咁幾時會知自己係未外判呢?時間大約為頒令後2-3個月內,會收到破署的通知信,另外,破署係經濟日報/HK standard亦都會刊登破產通告,時間上會快過收信少少。

何謂「債權人會議」?

以下由she.com內的網友提供,忘了名字/時間:

你乜野文件都唔駛帶架,你準時親身出席就得; 其實個會唔會有債權人出現架,只係見到受託律師行的職員;到時個會唔只你一個破產人出席架,會大約有幾個至十個破產人一齊出席開會;個會主要係通知你地,有銀行提出要將你個case交比受託律師處理,不可由破產署處理。

一開始所有人會進入一個會議室,房內會有一個破產官及幾個受託律師行職員;首先由破產官介紹開會原因,之後破產官會逐個叫埋去,講比你知係邊間銀行要求你要受託,之後便叫你簽名作實,然後再坐翻開去,等受託律師行職員叫你個名再行過去,之後佢地會話比你聽要留意 d 乜野,大約幾時會叫你上去見面,到時要帶 d 乜野文件.....等等。房內所有破產人都係跟同一受託律師行。

成個會大約半小時,好快可以走得

幾時傾生活費?
大多數的外判破產者,都要由頒令日起計等成9個月至1年...外判律師至約你上去律師樓傾。
所以,我估計,「直接外判」似乎是為了解決外判遲傾生活費既問題?

我上年4月時收到通知要開呢個會議...
不過果日公司唔比我放假...所以我打左比主任講去唔到...
個主任講左一聲「哦」...就ok...但我到而家都未收到通知幾時傾生活費...
我係上年3月頒令的
外判又真係可能麻煩啲,我嘅情況就簡單好多,
我喺頒令嗰日差不多同時間就收到信,要我三曰內約見主任,約好時間後帶齊文件上去,主任逐樣逐項同我傾,之後填好份表就同我計埋生活費,再攞埋開户信,開咗戶口就搞掂哂。
前後都唔使一星期,至今兩年多只係喺第一年滿之前,因轉主任而叫我再填一份支出申報,又因為第一年滿要交年報,所以都係填一份年報就算。
我算好彩,破產至今沒有遇過任何麻煩事。
我唔知我算唔算係外判....不過我估我個case都應該係...我從未收過任何信話我個case外判比咩公司...
我交文件係比外判公司...我入到去...佢都完全冇理過我...
自己填份支出表(我跟律師之前同我填果份差不多)...
填完之後...果個人同我講遲d會收到信話我知還幾錢...
我仲記得我多口問左句...「咁如果唔駛我還呢?」
佢話「咁就唔會收到信」...
真的...我而家仲未收到過信要我還錢...
但開戶信係我自己打上去破產署問...自己上去搵個主任拎...
到最近十月左右...我先收到封信...叫我申報花紅用bonus...
我乜都冇...寄返封信過去...又係乜回音都冇了...

回復 #4 natasha 的帖子

你應該未必係外判,因為而家所有交文件都全部外判公司,所以交文件外判吾等於係外判case.況且你拎開戶信都仲係問主任,更加未必係外判啦.因為如果外判,拎開戶信係問外判公司拎架.

冇錯,而家好多時交完文件,就完全冇回覆.基本上係已批左你之前所報的生活費.所以交年結時照報之前所報的生活費就可以,當然水,電,煤等有單據就要報實數啦.
交年結時要附埋水、電、煤的單嗎...?我冇keep到添....
因為水電煤呢d同屋企人share...
侈如我一個月只出$800左右...其餘佢地補....
你盡量保留單据吧,正常年結都只係Fax份報表就ok,單据保留係預防佢可能會揾你核對啫。