破產聯盟

查看: 10402|回復: 112

網上預約申請開立/保留破產儲蓄帳戶的授權信

又有新野

網上預約申請《開立/保留破產人儲蓄帳戶的授權信》

未獲解除破產的破產人在獲得暫行受託人/受託人許可後,可開立/保留一個儲蓄帳戶以收取收入。

對於由破產管理署署長擔任暫行受託人/受託人的破產案,未獲解除破產的破產人可以使用此網上服務,向破產管理署預約申請《開立/保留破產人儲蓄帳戶的授權信》(《授權信》),並預先提交其收入及擬保留的帳戶(如適用)的相關資料。

提交預約申請時,破產人必須提供其姓名、破產案編號及個案年份、香港身份證號碼或護照號碼(如屬非香港身份證持有人)、聯絡電話、電郵地址、打算開立/保留的銀行帳戶資料及收入詳情。破產管理署職員會以電話或電郵聯絡申請人,以安排申請人提交證明文件。

如申請有問題或需提交證明文件,破產管理署職員會以所提供的電話或電郵與申請人聯絡。申請獲批後,破產人可以親身前往破產管理署或以郵遞方式收取《授權信》。破產人須向銀行出示《授權信》以辦理開立/保留儲蓄帳戶的手續。[註:能否成功申請開立/保留儲蓄帳戶,視乎可否根據個別銀行的相關政策出示所要求的資料和文件,有關銀行有權決定是否批准申請。]

申請費用
此網上服務無需收費。

預約申請《開立/保留儲蓄帳戶的授權信》

經網上遞交預約申請《開立/保留破產人儲蓄帳戶的授權信》的申請

網上預約申請《開立/保留破產人儲蓄帳戶的授權信》(《授權信》)的常見問題

https://www.gov.hk/tc/apps/oroopeningsavingsaccount.htm

補充內容 (19-10-2021 19:41):
連結已更改, 去105# 看看

評分

參與人數 1城市人氣 +599 城市金錢 +599 城市魁力 +599 城市權力 +599 收起 理由
admin + 599 + 599 + 599 + 599 有用資料

查看全部評分

堅持到底 (ง •_•)ง 加油
回復 支持 1 反對 0

條職員即日聯絡左我,原來一定要頒左令先申請得!不過破處職員好好,叫我頒完令打翻比佢約時間同帶咩文件!

我11/5頒領,之前試用政府個online form 要求開新/保留戶口係唔得,今日終於申請到,話遲啲有破處職員會聯絡我

謝分享!
我過兩日才正式入學
剛試過去條link登記
似乎係要頒令後先可以網上預約...

如果我無get錯
我見之前有師兄師姐分享,可以未頒令前一兩日打俾主任,約頒令即日去破署搞,仲去埋銀行即時解凍?
咁即係網上預約只係幫我慳返寄張表格俾主任既兩蚊郵票而都唔會快d處理到?!...

唔知有無理解錯呢 ^__^"

即是什麼不太明

本預約服務讓申請人在網上提交預約申請開立/保留破產人儲蓄帳戶。
破署終於肯變通,好事嚟。未頒令又知將會暫時跟破署主任嘅同學,得閒入去了解吓喇
非常好丫,根本全部人都會預到既問題唔使下下最初要自己問主任拎
喂,未頒令又知將會暫時跟破署主任嘅同學,頒令前可以上破署網預約申請/保留銀行戶口(只可保留普通存款戶口,綜合理財戶口唔畀保留!)
喂,要開/解銀行戶口(只限暫時跟破署主任),可以自行上網申請咗先架!
blessing 發表於 14-3-2021 04:52
謝分享!
我過兩日才正式入學
剛試過去條link登記

多謝你做白老鼠,仲肯返嚟分享,咁我之後唔推依個帖喇。
其實開戶口都要成功頒令後先會開畀你,果時無疫情,好多同學真係一頒令轉頭就去搵破署主任出信。之後爆得勁又WFH,先要同學先寄信過去,再等破署回信。
你可以先聯絡破署主任,聽吓佢安排。
多謝百萬師兄分享!
我上禮拜有用呢個政府預約服務啊,隔好像2日左右有職員打來同我預約,同要我帶乜文件啊
miyako 發表於 14-3-2021 21:11
我上禮拜有用呢個政府預約服務啊,隔好像2日左右有職員打來同我預約,同要我帶乜文件啊 ...

好用嗎?
欠一百萬 發表於 14-3-2021 21:20
好用嗎?

我覺得可以,穩我都算快,大約好像距離我登記隔了2日左右。
時間上 係唔係可以唔駛去永隆銀行/創興銀行開户口出糧
_633_ 發表於 15-3-2021 07:31
時間上 係唔係可以唔駛去永隆銀行/創興銀行開户口出糧

我是頒令以後開戶口啊
推噃上嚟先
怎樣才知是主任跟你定係外判出去 我11-May 頒令 仲未收到任何要我提交26頁 和文件 正常嗎
_633_ 發表於 24-4-2021 04:33
怎樣才知是主任跟你定係外判出去 我11-May 頒令 仲未收到任何要我提交26頁 和文件 正常嗎 ...

未收到都正常, 可以再等到5月頭先
謝謝你 以後我再有吾明白和吾清楚的事,有勞師兄提點了!