破產聯盟

【經驗分享指南】入學前後二三事 (2)

Cheung89 發表於 27-1-2021 15:04
大概兩三封。有一封係6C寄返比你嘅NO紙,然後破署會有兩封,之後外判左有機會再有一兩封,有啲外判唔寄就 ...

謝謝,破署果兩封是頒令後才寄?
kevin101 發表於 27-1-2021 17:32
謝謝,破署果兩封是頒令後才寄?

唔係,頒令前點都會有1封(通知你頒令後交文件嘅安排)
Cheung89 發表於 27-1-2021 15:03
如果呢啲情況可以隔耐少少就隔,為生活交租支持唔到落去都要及早申破,keep返交租啊,生活費的單據,你預 ...

明白,謝謝分享!
依個post更加要定期推
你呢個post一定要長年push上破產需知,寫得好detail,謝分享
依個帖好詳盡,要推噃上嚟、幫助到好多人
依個帖好詳盡,要推噃上嚟、幫助到好多人
CCChi 發表於 23-11-2020 09:15
繼續推上去

請問we仔你有no後有冇追你?
又係時候推一推
吾找6C 揾坊間專業攪老破的服務公司  它們是否可以提供比6C多一D實際D嘅意見
_633_ 發表於 2-3-2021 12:42
吾找6C 揾坊間專業攪老破的服務公司  它們是否可以提供比6C多一D實際D嘅意見  ...

你搵向晴軒果啲還好,唔搵6C中伏機會大過9成,呢度好多師兄師姐比人呃交左舊錢比人搞,話會跟足四年年報最後乜都冇交,搞到一鑊粥
我正式頒令日係29/3,但公司出糧係月尾。係咪29號會即日凍結出唔到糧拎唔到錢?用緊渣x銀行
想問我3月16號上庭,現在工作出票要入銀行,可以去邊間開?我問過永0。要1萬開戶,但又怕入左票被凍給。。。求救
Cheung89 發表於 2-3-2021 13:37
你搵向晴軒果啲還好,唔搵6C中伏機會大過9成,呢度好多師兄師姐比人呃交左舊錢比人搞,話會跟足四年年報 ...

我都喺搵所謂師爺開嘅公司幫我攪,由一開始幫我入紙申請破產已經錯漏百出,一年後夠期交年報嗰陣又喺跟得唔好,文件比好晒佢又喺要三催四請先幫我攪!問多兩句重唔覆我添,嗰陣已經知道中伏!跟住冇幾耐間公司重摺埋。之後所有嘢都喺自己攪返。
_633_ 發表於 2-3-2021 12:42
吾找6C 揾坊間專業攪老破的服務公司  它們是否可以提供比6C多一D實際D嘅意見  ...

強烈唔建議搵呢類公司。我諗呢度啲師兄師姐應該重專業過佢哋。
ranmaru 發表於 4-3-2021 18:22
我正式頒令日係29/3,但公司出糧係月尾。係咪29號會即日凍結出唔到糧拎唔到錢?用緊渣x銀行 ...

9成機會係。正式令一出全部凍,你不如問下公司可否出票比你,或者之後點樣改戶口吧
wkh2610 發表於 5-3-2021 11:01
想問我3月16號上庭,現在工作出票要入銀行,可以去邊間開?我問過永0。要1萬開戶,但又怕入左票被凍給。。。 ...

小新,創星都可以捱得一陣,比較易申請。
我去年3月初提哂MPF 今年二月找6C 入學 佢提出最好超過一年先 可以吾駛填入為過去一年入息  因為到時要解釋D錢駛左去邊 我已經找不到工作超過一年了, 都唯有硬頂到月尾才入學。真的很麻煩嗎?請敎各師兄/姐
_633_ 發表於 15-3-2021 13:24
我去年3月初提哂MPF 今年二月找6C 入學 佢提出最好超過一年先 可以吾駛填入為過去一年入息  因為到時要解釋 ...

唔麻煩,諗住離開香港,點知武肺搞亂哂d計劃,留咗喺香港都要用錢㗎。
你留定相關積金公司退款資料(成員最終權益結算書),退票記錄,用咗去邊嘅記錄,到時解話有用。