破產聯盟

【經驗分享指南】入學前後二三事 (2)

新同學爬文呀
Anmi2019 發表於 4-10-2021 17:40
新同學爬文呀

Anmi姐
想請教下你 依家出面搵6c搞 全包價連破署費用通常係幾多? 有d唔知佢點做到咁平 好似你講水腳都唔夠
有d又超貴
jocha 發表於 5-10-2021 19:15
Anmi姐
想請教下你 依家出面搵6c搞 全包價連破署費用通常係幾多? 有d唔知佢點做到咁平 好似你講水腳都唔 ...

搵6C搞睇平均數連破署果9XXX,通常價位落在14000(+-1000),有識人的話聽講過12000左右
jocha 發表於 5-10-2021 19:15
Anmi姐
想請教下你 依家出面搵6c搞 全包價連破署費用通常係幾多? 有d唔知佢點做到咁平 好似你講水腳都唔 ...

基本入學費點都要$9045(自己舉手價)~破署$8千(以供支付破產管理署署長/受託人將會招致的各項費用及開支) + 法庭費用$1045。
搵律師/會計師樓搞全包價要睇佢包你咩,另睇你需要佢幫你做d咩。
基本佢幫你填埋呈請書+代入紙+代上庭頒令,約收萬三至萬五。如佢要幫你寫咩証明書就收多1至2千; 佢幫你申請頒令前1次性解凍戶口又收多1至2千; 之後幫你填4年報表約收2千。
見過有同學話收萬二+填4年報表,我估只係陪佢一齊去填表同入紙(喺旁邊教佢點做),唔包代上庭。
決定搵邊個搞前,最好問清楚哂包咩事先!

Anmi2019 發表於 5-10-2021 23:52
基本入學費點都要$9045(自己舉手價)~破署$8千(以供支付破產管理署署長/受託人將會招致的各項費用及開支)  ...

Thanks!
幫你申請頒令前1次性解凍戶口又收多1至2千,
請問係咪即係入紙後戶口會馬上凍結,叫佢幫我申請解凍個普通儲蓄戶口,然後就算頒令後都要自己再拎信去解凍多一次?
入紙後想解凍係咪自己做唔到要佢幫一定?頒令後就自己拎信去解都得?
而如果入紙後去開新儲蓄戶口就只需頒令後解凍一次?
jocha 發表於 6-10-2021 09:13
Thanks!
幫你申請頒令前1次性解凍戶口又收多1至2千,
請問係咪即係入紙後戶口會馬上凍結,叫佢幫我申請解 ...

入紙後解凍好似係可以破署自己申請,解凍完果一次你拎左錢個戶口又會凍返。至於頒令後係咪仲可以拎信解凍,要睇銀行有冇喺等頒令期間成個戶口取消埋。

取消左就算有信都解唔到,只能叫主任/外判再寫開戶信。

一次性解凍極有可能解得黎都頒埋令,所以大家都唔係點申請,直接拎哂錢出黎由得佢凍算
Cheung89 發表於 6-10-2021 22:23
入紙後解凍好似係可以破署自己申請,解凍完果一次你拎左錢個戶口又會凍返。至於頒令後係咪仲可以拎信解凍 ...

明白 即係最好係最完呢期糧就即刻入紙,入完紙就即刻開儲蓄戶口,用到頒令,領完令就即刻拎解凍信去解凍?
有多個問題,如果頒令有阻礙 要3個月先頒到,咁我入完紙之後開果個戶口捱唔捱到3個月架?
萬分感謝!
jocha 發表於 6-10-2021 23:22
明白 即係最好係最完呢期糧就即刻入紙,入完紙就即刻開儲蓄戶口,用到頒令,領完令就即刻拎解凍信去解凍 ...

正確. 入紙後開果個戶口因填呈請書時無相關資料, 破署又點凍到呢
Cheung89:我想請教下(入紙後準備的文件(準備填26頁初步訊問同生活費)5),兼職,現金糧,是否一定要去稅局攞稅單,我做裝修散工,老闆無報稅,無報MPF。
Peterman 發表於 7-10-2021 11:50
Cheung89:我想請教下(入紙後準備的文件(準備填26頁初步訊問同生活費)5),兼職,現金糧,是否一定要去 ...

唔理你失業/做咩工,老闆無報稅無供MPF係佢問題,但26頁內一定要提供。如依3年無人用你名報過稅,張#IRC2816會寫明邊年~無記錄。
你帶埋身份證去稅局(我當時去1樓,你去到再問吓職員),到門口撳個籌,到你時填張好簡單嘅個人資料表格,再同職員講拎入息記錄通知書 #IRC2816,免費即場就拎到。稅局辦公時間係星期一至五,上午8:15至12:30,下午1:30至5:30。
明白,多謝師姐!!!
(ง •_•)ง 加油
依個帖好有用㗎,花d時間最少爬咗第1頁啦
Anmi2019 發表於 6-10-2021 23:50
正確. 入紙後開果個戶口因填呈請書時無相關資料, 破署又點凍到呢

唔好意思Anmi師姐,想問下最好係入紙後當日即刻去開戶?定入左紙之後第2-3日先去開好?定無分別如果係無牙齒印及呈請書無填相關戶口?
jocha 發表於 18-10-2021 17:14
唔好意思Anmi師姐,想問下最好係入紙後當日即刻去開戶?定入左紙之後第2-3日先去開好?定無分別如果係無 ...

可以稍等一下?入紙之後會通知銀行凍原先戶口,太早去可能又通知左新果間銀行比人凍埋
Cheung89 發表於 2-11-2020 17:37
入紙後拎到律師樓寄來的呈請相關文件和26頁初步訊問
到呢步可以放鬆少少嘞。呈請相關文件就係有法庭同檔案 ...

想請問tag&go 連唔係自己名戶口
但電話係自己,有無影響?
芝士火腿沙律 發表於 25-10-2021 01:26
想請問tag&go 連唔係自己名戶口
但電話係自己,有無影響?

綁個銀行戶口可以唔係卡主本人?
輕輕推一推
堅持到底 (ง •_•)ง 加油