破產聯盟

【經驗分享指南】入學前後二三事 (1)

由六月開始搞,到今日成功拎開戶信開埋戶口出糧,多謝咁多位師兄師姐解答問題,而家到我總結返下前前後後啲經驗分享比準備入學/剛入學的同學仔,希望可以幫到少少手。

有錢請找6C,勿比中介呃
巿面有好多話幫手申請貸款又話幫手申請「特別破產」的中介公司,好多到最後都係昆事主借多舊錢比佢地做中介費,到事主申請左破產後就成間消失聯絡唔到。破前三個月借大舊錢係坑係坑係坑!
破前三個月借大舊錢係坑!
破前三個月借大舊錢係坑!(重要的事講三次)

如果係咁樣借左之後只能自己申破,因律師不接破前三個月借過大筆數的案件,而正式破後破署實問你舊錢去左邊。

如果你真係仲有餘錢,怕自己唔識填表填漏野會延誤頒令,請你直接搵律師啦。尤其是資產比較多又複雜(有車有樓又有其他野供緊,開公司等等),比多少少錢搵律師咨詢好過之後有乜問題煩死自己。呢啲情況上黎問師兄師姐都未必可以好精確咁答到,最後有手尾就唔好嘞。

普通CASE搵律師比大約14XXX-15XXX,比資料佢地就會幫你整好哂文件交上去,實際費用請自己問返。一般情況下係包填文件,入紙拎NO.,比份26頁文件你,幫你上庭,同埋最後寄份破產令比你。至於26頁初步訊問同之後傾生活費、交年報等等如要繼續找律師幫忙是另外收費的。呢D就可以喺論壇問返師兄師姐經驗,自己填都得,小學數自己計到的。

如果真係山窮水盡,唔想額外花錢,可以睇返論壇有好多過來人帖教點樣自己申請破產。由填表到入紙到出庭都有人寫過帖,可以參考返。

疫情期間比較特別,由入紙到頒令需時比正常長好多,之前有師兄分享過填表出左少少問題,臨頒令又被打回頭,要等多兩個月先正式頒到。如果仲負擔到,疫情期間建議交比律師搞啦。

關於追數
我個人經驗:
只有欠三間一線,分別係依哦、痕身同旗仔。
三間我都一路有還起碼MIN PAY,一個月都冇甩。計好時間由入紙到拎到NO.中間完全冇追過數。唯一係依哦在律師FAX完NO比佢後,SMS叫我交錢,我打上去話冇收到一定要email send多次NO比佢,send左後打佢客服熱線確認完就都係冇聲氣的。
所以如果真係還唔到,及早入學免得被追數煩到自己又煩到屋企人。

如果係已經欠一線(即係銀行/大間的財仔)一段時間,交左去收數部門,會追到你入紙拎到NO(法庭收到你破產呈請後果張有法庭印同檔案編號的文件)。
如果欠二線果啲,睇返師兄師姐經驗,通常會追到正式頒令。打電話去公司、上門拍門等等都有,按香港法例佢地在你拎到正式破產令前係合法的,所以只能熬過去。
如果係三線,可能再追多一年半載都未定;電話財就更加係正式令黎埋都照追,可以的話搬屋啦……

過程中如果好擔心,建議在家門口裝返個閉路電視,去深水埗買眼仔,有咩事上黎可以報警備案。

關於銀行追數流程,參見以下呢個POST:
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=995&extra=page%3D1

唔想屋企人知,又冇朋友地址可借?郵政信箱同郵政轉遞幫到你
一般郵局小型信箱370一年
https://www.hongkongpost.hk/tc/r ... es/pobox/index.html

郵政轉遞(由屋企地址轉去郵箱)
最初三個月136,之後六個月172
https://www.hongkongpost.hk/tc/receiving_mail/redirection/index.html

郵箱同轉遞申請攻略
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=23008
仲有一招係租迷你倉信箱,我冇用過,有興趣的話請另外出POST問下。

留意返搞掂哂上述服務要約2-3星期,想完美避開一切寄左信去屋企比人拆左ge風險,請預返足夠時間處理。

評分

參與人數 1城市人氣 +599 城市金錢 +599 城市魁力 +599 城市權力 +599 收起 理由
admin + 599 + 599 + 599 + 599 有用資料

查看全部評分

我中咗坑喇
rain1220 發表於 4-11-2020 22:34
我中咗坑喇

不幸中中介?
Cheung89 發表於 4-11-2020 23:26
不幸中中介?

睇到DC兄C姐舊文,我覺得自己中咗-_-,因為6月中拎咗邦X循環7萬去搞破,月尾律師幫入紙,10月27頒咗令,11月9號去貝貝交文件,銀行月結單最後顯示7萬到賬跟住支出,依家擔心主任或外判問解釋,吾識答驚比人告