破產聯盟

查看: 1884|回復: 26

頒令前開戶

各位師兄師姐想問一下,頒令前,出糧支票仲未入(怕原本銀行會凍結),如果呢段時間可以開新戶口入票嗎?
1. 先睇吓張票有無劃死角。
如無劃角,只寫你個名=可直接去果間銀行,對你身份證,簽你個名,就可以即刻拎現金走。
2. 如有劃角,睇吓支票間銀行同你原本果間,係唔係同1間銀行。
3. 先試吓入1百落原本間銀行,再試下撳唔撳得噃出嚟。
如入唔到錢/入到撳唔噃出嚟=戶口已被凍,就要搵間無牙齒印嘅銀行,開戶口,入票。
如入到錢,又撳到錢出嚟=戶口未被凍。
4. 如原本銀行同支票係同1間銀行,咁就可以拎住張支票,同櫃位講做直接轉數落你戶口,你轉頭就可以喺提款機撳噃哂d錢出嚟。
5. 如果唔係同1間銀行,而你原本個戶口又無被凍結。你要喺當日4點前入票落戶口,再等第2日4點後先可以撳噃哂d錢出嚟。
唔該師姐詳細回覆
1)咁如果戶口凍結左,本身是身痕,有牙齒印,如果要開新戶口,是開中資的比較容易嗎?
2)戶口凍咗仍然有機會入到錢、只係撳唔到嗎?(咁好危險喎
克服恐懼 發表於 22-10-2020 11:27
1)咁如果戶口凍結左,本身是身痕,有牙齒印,如果要開新戶口,是開中資的比較容易嗎?
2)戶口凍咗仍然有 ...

1. 身痕有牙印,佢一收到你個no.就凍你戶口啦。
有無欠中痕/大猫/渣兜/其他唔係發鈔銀行(細行)? 如無欠=無收到no.,開到嘅機會就自然高啦。
2. 係架,所以個戶口要出入都得,先好繼續用。如用用吓撳唔到錢出嚟,就要再搵銀行開戶,頂到頒令。
身痕凍了
克服恐懼 發表於 22-10-2020 14:43
身痕凍了

去搵間冇牙印嘅開啦。
小新、永X、創X都有師兄師姐開過,我個小新一路用到頒令都冇凍
Cheung89 發表於 22-10-2020 18:14
去搵間冇牙印嘅開啦。
小新、永X、創X都有師兄師姐開過,我個小新一路用到頒令都冇凍 ...

好的我試吓
不過聽講小新開戶金額要5000(唉,窮到褲都燶,邊有錢開戶
克服恐懼 發表於 22-10-2020 20:26
不過聽講小新開戶金額要5000(唉,窮到褲都燶,邊有錢開戶

同學你記得要話開「簿仔戶口」呀!佢地成日想人擺多啲錢入去,我果時用100蚊就開到,你記得堅持
Cheung89 發表於 22-10-2020 23:17
同學你記得要話開「簿仔戶口」呀!佢地成日想人擺多啲錢入去,我果時用100蚊就開到,你記得堅持 ...

收到,唔該你
克服恐懼 發表於 23-10-2020 13:31
收到,唔該你

UPDATE下,我今日去外判度交完文件,本身諗住解凍小新個簿仔戶口,點知去問小新職員,佢話早兩日成個戶口取消左,(我懷疑係我遲左成20日先收到信嘅關係)所以而家係請外判寫開戶信。
冇牙齒印的話小新應該係可以頂到頒令的。
Cheung89 發表於 23-10-2020 14:28
UPDATE下,我今日去外判度交完文件,本身諗住解凍小新個簿仔戶口,點知去問小新職員,佢話早兩日成個戶口 ...

咁即係頒令前就去小新開戶、之後頒令後就由得佢凍咗個戶口,再拎開戶信開另一間、定拎解凍信解番小新?
克服恐懼 發表於 23-10-2020 21:30
咁即係頒令前就去小新開戶、之後頒令後就由得佢凍咗個戶口,再拎開戶信開另一間、定拎解凍信解番小新? ...

頒令前去小新開戶OK,頒令後睇你,拎開戶信開個新戶口好似係簡單啲,冇咁多野煩。
克服恐懼 發表於 23-10-2020 21:30
咁即係頒令前就去小新開戶、之後頒令後就由得佢凍咗個戶口,再拎開戶信開另一間、定拎解凍信解番小新? ...

我頒令前就去創X、要入1000入去, 搞埋網上理財, 不過第二日就凍左, 頒令後知道邊間外判就打比佢地, 佢叫我簽返張要求解凍及保留賬戶申請書比佢, 交文件o個日佢就比返份文件我去搞返之前創x戶口, 2個工作天就用得返啦!

因為我想要網銀, 所以用返創X^^
Cheung89 發表於 24-10-2020 00:50
頒令前去小新開戶OK,頒令後睇你,拎開戶信開個新戶口好似係簡單啲,冇咁多野煩。 ...

收到,唔該你
準備好了 發表於 24-10-2020 11:43
我頒令前就去創X、要入1000入去, 搞埋網上理財, 不過第二日就凍左, 頒令後知道邊間外判就打比佢地, 佢叫 ...

原來頒令前都有可能會凍
克服恐懼 發表於 24-10-2020 12:35
原來頒令前都有可能會凍

睇你好唔好彩囉, 之後我去左好多間一係就話冇普通儲蓄戶口, 一係就要入好多錢入去.......之後把心一橫, 老實同左公司講, 公司好好LEE幾個月都係開票比我!
準備好了 發表於 24-10-2020 14:20
睇你好唔好彩囉, 之後我去左好多間一係就話冇普通儲蓄戶口, 一係就要入好多錢入去.......之後把心一橫,  ...

明白,唔該你
創X凍左係有入冇出定入都5比入?我就快入學,想睇下點搞出糧戶口