破產聯盟

查看: 2450|回復: 23

要同永x 會面,但要向主任申請開戶

嗰個頒令後嘅會面,要提供嘅文件,幾乎全部都冇-.-
1) 3年嘅稅單 (從來冇收過)
2) 子女嘅學費單/書簿費單(冇,因為唔係跟我,但我每月會比零用錢,現金)
3) BR (冇,因為冇開BR)
4)  入息證明 (冇,全部現金交易)
5)  租單 (冇。因為喺朋友屋企住,象徵式比千零蚊租)
6)  水電煤單 (同上。象徵式比幾百蚊)

咁係咪即係話,我d 生活費會全部唔批
ping25 發表於 20-10-2020 23:30
又要再等會否開大會.2個同內就知道?去開大會不記得要怎樣.如果是主任或永x跟都好.是否一定會收電話聯絡我 ...

開大會=當日知道跟邊間, 咁重要都可以唔記得? 如開大會果日, 你請唔到假去, 可事先通知主任去唔到. 當日之後再聯絡噃主任, 問噃佢最終受託人聯絡資料, 自己聯絡噃受託人.
通信地址/電話號碼/收入~有咩變動, 都要盡快經書面通知破署主任/受託人.

回復 支持 1 反對 0

我都是约了永x交文件.我上星期問了永x.我話稅單.她話如果不雖交税不雖取.她話其他文件有幾多比幾多先.如果你不是出糧開戶口..應該不比開戶.她話開戶口一定要出糧證明,Anmi2019師姐解答多些

補充內容 (19-10-2020 00:15):
開戶我是另外打比主任問.不是問永x
你想受託人批你生活費,你自己都要去做d嘢㗎,唔係1句話無就當了事呀!
1. 稅單可以去稅局免費拎,無報過稅都可以拎到記錄証明
2. 學費單可以問你配偶拎噃
4. 你拎完現金無入dd錢落銀行? 無銀行月結單?
5. 叫你朋友寫張証明/租單
6. 用你朋友屋企收到嘅單據囉,唔係你名但地址係你報住果度就得啦
ping25 發表於 18-10-2020 19:50
我都是约了永x交文件.我上星期問了永x.我話稅單.她話如果不雖交税不雖取.她話其他文件有幾多比幾多先.如果 ...

我開戶係揾主任。
叫我fax 份野比佢
Anmi2019 發表於 19-10-2020 14:03
你想受託人批你生活費,你自己都要去做d嘢㗎,唔係1句話無就當了事呀!
1. 稅單可以去稅局免費拎,無報過稅 ...

謝謝解答,唔該晒你 :)  
diehardla 發表於 19-10-2020 16:12
謝謝解答,唔該晒你 :)

主任助手叫我今天親身去.25分鐘取了
ping25 發表於 19-10-2020 16:49
主任助手叫我今天親身去.25分鐘取了

記住取當天解凍戶口結餘單
diehardla 發表於 19-10-2020 16:11
我開戶係揾主任。
叫我fax 份野比佢

我主任助手要我親身去 .一定要今天解凍的戶口結餘額單.我立刻去下面中×取.女助手好好人又禮貌.取完再去上環中x解凍.等10分鐘經理話立刻可用
供養父母也可計,上網費,電話費亦可,服裝,膳食也計,小朋友有乜單都拎曬,興趣班,學費,校車,補習,全部也計,你先盡力搵左自己既資料先,俾個好印象人地

我剛在X聯畢業, 如果是同你同一間外判,那我恭喜你,放心,呢間外判不是太緊,比呢度C兄c姐講嘅其它外判鬆,拎畢業證書又快手
alan52016 發表於 19-10-2020 18:30
供養父母也可計,上網費,電話費亦可,服裝,膳食也計,小朋友有乜單都拎曬,興趣班,學費,校車,補習,全 ...

想請教下如果小朋友洗費(如沒有結婚,但出世紙爸爸係我名)係咪都可以照計?定要同女朋友一人一半?以師兄經理係填幾多?另外供養父母又可以寫幾多?
小朋友當然一人一半啦,供養父母睇你寫幾多,批唔批另一回事,我之前實報,我之前一個小朋友加母親,幾年前批我16000

N

alan52016 發表於 19-10-2020 18:30
供養父母也可計,上網費,電話費亦可,服裝,膳食也計,小朋友有乜單都拎曬,興趣班,學費,校車,補習,全 ...

永x是否笫一次已比了4年報表你?你4年跟他真好.他比了4年年報我叫我每年填完交去破產處
ping25 發表於 20-10-2020 00:02
永x是否笫一次已比了4年報表你?你4年跟他真好.他比了4年年報我叫我每年填完交去破產處 ...

係,一次過俾曬4年我,我每年報表也是交去此外判,跟你有少少少不同

我都係永X跟,下年4月畢業,希望順利啦~
pokemon 發表於 20-10-2020 18:13
我都係永X跟,下年4月畢業,希望順利啦~

好快就到啦,坦白講,佢真係幾鬆
alan52016 發表於 20-10-2020 20:10
好快就到啦,坦白講,佢真係幾鬆

他們比了4年報比我.但又叫我每年交去破產處.不知是否主任跟.
ping25 發表於 20-10-2020 21:59
他們比了4年報比我.但又叫我每年交去破產處.不知是否主任跟.

年報交俾破署=暫時主任跟.
如1至2個月內無收到破署通知要開債權人大會=破署主任跟, 到時主任會再聯絡你, 傾埋生活費, 講吓如離境要注意事項.
Anmi2019 發表於 20-10-2020 23:16
年報交俾破署=暫時主任跟.
如1至2個月內無收到破署通知要開債權人大會=破署主任跟, 到時主任會再聯絡你, ...

又要再等會否開大會.2個同內就知道?去開大會不記得要怎樣.如果是主任或永x跟都好.是否一定會收電話聯絡我?我.我想改收信地址.是否可網上改?

補充內容 (20-10-2020 23:53):
我找返你們話要開大會的野.带身份證等他講外判比那到..開大會有幾多人同我講?我有乜要主意?
Anmi2019 發表於 21-10-2020 00:07
開大會=當日知道跟邊間, 咁重要都可以唔記得? 如開大會果日, 你請唔到假去, 可事先通知主任去唔到. 當日 ...

我只不記得開大會要帶啲乜.因你提起可能要開大會.原來不雖帶