破產聯盟

查看: 1619|回復: 24

新手入學,有問題想請教各位

1. 破產FAQ 50 - 無限公司破產, 發表於 24-6-2009 13:11:55 雖然舊D, 但點都有參考價值.
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1
有公司最好搵噃律師樓去申破, 唔駛煩. 但點都要準備公司數簿, 稅單, 仲有全部欠款資料(statement), 銀行存款最近期記錄, MPF, 保險資料.
2. 如經律師樓搞, 佢哋入咗紙就會通知你個no. 如自己舉手, 即入紙即有no.
3&4. 係
5. 戶口持有人唔係你名, 應該唔會有影響.

想問幾耐有no. 停追數?是否一有no. 所有户口已凍結?可以去冇牙齒印銀行開新户口嗎?謝師兄
1. 上面2.已答.
2. 會
3. 可以, 去小新/創X/最貴開戶費嘅永O, 開個普通存款戶口.
*** 下次有咩問題, 集中喺度問啦, 自己睇噃/其他同學答你都方便D
Hing0426 發表於 19-10-2020 10:26
想請問Anmi 師姐,岩岩葉XX 律師樓打比我,問咗d問題,話如果3個月內用過信用卡都不可以攪破產,想問是真的 ...

你問多幾間先
Hing0426 發表於 19-10-2020 11:05
有冇師兄師姐可以分享下,自己去舉手,程序應該係點?有咩需要注意?千萬澸激 ...

你可以去版面揀破產需知,喺破產需知旁邊個下箭咀揀申請破產,裏面有個帖#會員破產流程 (2013年 12 月) http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=11102&extra=page%3D1
Anmi2019 發表於 19-10-2020 03:28
1. 破產FAQ 50 - 無限公司破產, 發表於 24-6-2009 13:11:55 雖然舊D, 但點都有參考價值.
http://hkiva.or ...

Anmi師姐,小弟睇左個需知。但都有D問題想請教。

1. 一般黎講入學前要最小幾耐無申請貸款記錄(只計TU定TE都要計埋)
2. 本身同屋企人住,屋企人知道左後無得返去住,而申請入學時又未租到樓咁點填生活費
3. 申請至正式入學期間都會有TU/TE既財政公司要求繼續還(想問K現金/X銀包(網貸英文名黎)/同幫民係咪都係)
mcbblo 發表於 19-10-2020 13:00
Anmi師姐,小弟睇左個需知。但都有D問題想請教。

1. 一般黎講入學前要最小幾耐無申請貸款記錄(只計TU定T ...

1. 其實無㗎,我入紙前幾個星期都有碌過卡,唔記得cut信用卡自動轉賬交咗電話費同上網費,而有同學都係套現出嚟俾律師費。所以如果依間律師樓話唔做你生意,你可以試下佢其他分行/第2間律師樓,再唔係自己去舉手,不過你要預個官頒令時話你填嘅資料有錯/漏,要延遲2個月後(依排要延耐d,舊年正常情況下延1個星期)先再頒令。

2. 咁你依家住邊? 申請時填嘅開支可以填大概(唔需要提供証明),到你成功頒令時(依家入紙可能要等2至3個月後)要再交份《收支申報表》,到時破署主任/外判先會根據依份收支表同你傾生活費。如果失業,有d受託人唔會同你傾。

3. 你拎到no.後=已進入破產程序,要還錢都要先得破署同意。你通知咗債權人你個no.後,其實你可以唔駛再理佢哋(唔駛還錢),不過財仔就梗係煩到你話頒咗令啦。
Hing0426 發表於 19-10-2020 13:24
首先吾該晒先師姐,已揾到律師跟進,最後想問開新冇牙齒印户口,應該入紙前定入紙後有no. 才去揾銀行開?謝 ...

有no.後先去開,唔駛同銀行職員講你入咗紙。因頒令後只可解凍普通存款戶口,如果你想之後繼續用,開戶時記得開普通存款戶口。
Anmi2019 發表於 19-10-2020 13:38
1. 其實無㗎,我入紙前幾個星期都有碌過卡,唔記得cut信用卡自動轉賬交咗電話費同上網費,而有同學都係套 ...

首先多謝師姐回答。但仍有問題

1. 因我依家情況係考慮緊入學,因出面有D話最小3個月內唔好申請貸款,如果唔係當你詐騙,但碌卡/套現當消費又係另一件事。
2. 我依家住係朋友度,如真係入學都要自己搵地方租。架下身無分文,要搵間套房都最小要1按1上(最小都8K),所以擔心到時未搵到會唔會計比我
3. 因我有幾條2線財(唔知講唔講得!,例如保duck/grantxxx/和(心))依D,想問係咪就算入左紙都要照找?如果係既我要度度點找比佢地之餘又要比到律師費,但卡要比銀行cut哂,想套現律師費都成問題!
有師兄撳咗錢出嚟用都照破,因為破唔破你真係冇錢還,如果解釋撳咗啲錢嚟畀破產律師費呢係唔可以嘅,係佢立場講得啱 如果冇辦法你都一定要破喇自己搞!
Hing0426 發表於 19-10-2020 16:02
另想問有冇師兄師姐知郵局係咪有代收郵件服務?因之前睇過呢度好似話有,但剛才去郵局問這冇,主要係吾想比 ...

去郵局開個PO box, 然後用郵寄轉遞服務
不過郵寄轉遞服務有時會做漏
Hing0426 發表於 19-10-2020 16:02
另想問有冇師兄師姐知郵局係咪有代收郵件服務?因之前睇過呢度好似話有,但剛才去郵局問這冇,主要係吾想比 ...

你可以爬吓由Cheung89同學, 發表於 17-5-2020 00:31:25 帖名#Update下郵局信箱同郵政轉遞資訊
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... amp;extra=page%3D34