破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

歡迎 She.com 破產之家

hi hi 大家好.....多多指教

回復 #41 我係花老爺 的帖子

「歡迎」,這裡比discuss自由得多,你可隨意發問,唔洗客氣架!
10號要見主任
個份表, 第30題(i) & (vi) 唔識填
請各位過來人給我意見

回復 #43 changbb1215 的帖子

30. (i) When did you first become aware that you had insufficient assets to pay your debts in full and stop payment?
你在什麼時候最先察覺沒有足夠資產償還所有債務並停止付款?

(vi) When did you stop payment of your debts?
你於何時停止償還債務?

照事實填囉,一定要填月份年份,唔記得可作大概既,同破產日相隔最少半年,就冇欺騙成份。
記住要與事實相符,因為主任一定會check這兩點的。如果唔夠半年,你要唸定個理由同主任解釋囉!
原帖由 changbb1215 於 2008-12-9 00:58 發表
10號要見主任
個份表, 第30題(i) & (vi) 唔識填
請各位過來人給我意見

補充小小,日期切記不要填仍有透支或貸款的期間時段.
曾經有人填日期係仍有透支或貸款的期間,要比破署捉去解釋,好麻煩.因為明知沒有足夠資產償還所有債務,就吾應該再有透支或貸款的行為,咁樣係欺騙成份.
而我個陣時,律師叫我吾好寫日期,用文字來説明.佢話咁樣就算寫錯野都有灣轉喎,但佢都冇教我點填,因為佢話吾想個個客都一樣咁答,比破署知道,叫我自己諗,不過最後我都係填日期算.
原帖由 蕃茄妹 於 2008-11-20 11:24 發表
大家好,
我係蕃茄妹呀,我都來報到^^

唔知點解感覺上好似同蕃茄妹是認識,有少許親切感.可能是個名的原因呱
大家好,報到先.我已成為你0地的新會員,希望來緊4年時間有你們陪我渡過啦..
原帖由 roy 於 2008-12-9 20:32 發表

補充小小,日期切記不要填仍有透支或貸款的期間時段.
曾經有人填日期係仍有透支或貸款的期間,要比破署捉去解釋,好麻煩.因為明知沒有足夠資產償還所有債務,就吾應該再有透支或貸款的行為,咁樣係欺騙成份.
而我個陣 ...

但個律師幫我填了日期.咁要改嗎?

回復 #48 angel1 的帖子

既然是律師幫埋你填,吾使改啦.
填日期也是一樣,只要日期切記不要填仍有透支或貸款的期間時段就可以了.
原帖由 roy 於 2008-12-11 20:27 發表
既然是律師幫埋你填,吾使改啦.
填日期也是一樣,只要日期切記不要填仍有透支或貸款的期間時段就可以了.

因為好多野唔識.份文件是個師爺幫我填的.如果見主任時有文件唔齊會點咖?

回復 #50 angel1 的帖子

既然係師爺幫你填,佢地做慣做熟,應該吾會錯既.
文件既野,有既盡交就可以,吾使擔心,另外如果你要供養父母,就copy埋佢地 ID交去.
原帖由 roy 於 2008-12-11 21:15 發表
既然係師爺幫你填,佢地做慣做熟,應該吾會錯既.
文件既野,有既盡交就可以,吾使擔心,另外如果你要供養父母,就copy埋佢地 ID交去.

吓....要拿埋父母ID COPY...咁唔知點開口呀..

回復 #52 angel1 的帖子

你有報開支係供養父母先要,如果冇就吾使.
求其用個借口要佢地ID COPY咪得囉.
roy,
見你咁幫手答問題,我也不好意思日日做CD ROM,現下身先

回復 #54 enjoylife 的帖子

吾使吾好意思啦,見到自己識既,咪幫下手囉.

Merry X'mas

A warm x'mas wishes to all of you.
原帖由 enjoylife 於 2008-12-23 11:27 發表
A warm x'mas wishes to all of you.

Merry X'mas  
enjoylife 你放完假啦? 你成日星期無留言

回復 #57 小林林 的帖子

我日日都有睇,不過冇留言。好開心有人掛住我,

小林林的名字令我唸起小彬彬,一個n年前的童星,扮麥嘉的兒子,「最佳拍擋」... 出賣了年齡添

因為矛盾的唔想日日都講破產的事,大家似乎又慢熱點,你的回應令我很感動,無論如何,我都會陪住大家的。

努力中...尚有2年半

回復 #58 enjoylife 的帖子

哈....我同你差不多,但我見少人留言,入一入來八下就走
你有無食過乖乖同咁大支丫?可能我仲成熟過你
你一定要陪我我地啊!大家互相支持同鼓勵,希望在明天

回復 #59 小林林 的帖子

乖乖/甘大枝?當然有啦!

乖乖入面好似有玩具,甘大枝而家仲好似有得賣?

唔知點解總係覺得以前既嘢好,某日無聊的上網睇返「神雕俠侶」,當然係劉德華版,雖然用而家既角度睇返會有粗糙感,但係而家既電視劇我唔感興趣囉。

仲有歌星,我喜歡的80年代歌星,可惜天妒英才,而家除了陳奕迅,都少留意歌壇lu。