破產聯盟

各位師兄師姐你地好,小弟即將畢業啦,係時候分享下我呢4年既感受,我係2016年入學,欠幾間大既財仔,同一間係呢到都比較出名煩既財仔,出左破產令之後頭幾個月,我都經常收到果間既電話騷擾,開頭我都好驚同唔知點算,果一排無一日過得開心同安樂,什至幾乎想自殺一了百了,跟住我諗住去警署備案,點知比報案室d警察耍走我,跟住我就send電郵去牌照科投訴,之後第二日就收到牌照科回覆叫我聯絡佢地,跟住我就將成件事講左比佢地聽,之後佢就話將我呢個case交比上頭,話如果上頭覺得有需要既話,會將我呢單case轉交落去我住地區既環頭處理,跟住過左幾日,我住果個警區聯絡我,已經交左比ME處理,叫我去落口供備案,跟住之後果幾年就無再有電話打黎,係間唔中會收到一D中介財仔既廣告信,但呢D公司都係同果間野有聯繫,可能係合作伙伴,有時收到呢D信件我都驚以為係收數信,其實呢4年時間可以話比自己反省下點解搞到有今日既結果,同埋有左呢件事之後,諗清楚將來既財政要點樣運用,唔好再比自己犯同一樣既錯,希望大家同我一樣即將畢業又好,啱啱入學都好,4年時間好快過,最緊要係點樣令到自己4年後又一條好漢,同埋財政運用得好d
恭喜哂^^加油
師兄可以分享一下準備解破既程序嗎?
Aron123 發表於 18-9-2020 14:08
師兄可以分享一下準備解破既程序嗎?

先同受託人申請不反對通知書,之後再去高院搞宣誓(自己上網睇),三星期之後可以取解破信
C hing, 恭喜曬,加油
恭喜終於捱過,緊記教訓人生重新來過一切未遲!
恭喜樓主c兄成功畢業