破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

債權人

係咁既,以前無做野,咁我間中都有問阿妹借錢黎應付生活,久而久之都借左一筆錢,嗰陣時諗住之後慢慢還,但依家我申左破產,即係還唔到錢俾佢,同其他債權人。
問佢借錢既時候無諗過會行到破產呢一步,再者無可能私底下還俾佢,因為淨餘既錢要上繳。
所以我當初就喺份申請表填埋阿妹係債權人,咁有無抵觸?<—第一個問題
因為我真係欠佢錢,咁無可能叫佢等我4年後先再還錢俾佢。
第二個問題: 佢呢幾日揾我,問我有無收到任何破產署寄俾佢既信,當時個申破律師講會有債權人信寄俾阿妹之類。我就無收過啦。然後我睇番當時既申破表,原來填錯左屋企地址,債權人要填既地址原來錯左,所以佢一直無收過信,依家都過左一年時間,我係咪應該俾外判聯絡電話阿妹,叫佢打去問點做?
求助啊...
家人係債權人無抵觸,有埋佢戶口過數俾你/你戶口收佢錢嘅記錄就最好(口講無憑會煩d)。你先書面通知外判,話更新噃債權人(阿妹)個地址,之後補個電話過去確認外判收到。
過數紀錄好少,但有用白紙寫低欠款幾多。
但阿妹個收信地址,其實即係我依家住緊既地址。照報?
你真係諗過還錢畀阿妹?冇做嘢用條毛還?
你還的錢好可能都係銀行財仔收先!自己私下傾算!我當時都無加家人!因為加左都唔會還到所以無加!
LKK1998 發表於 19-9-2020 01:47
但阿妹個收信地址,其實即係我依家住緊既地址。照報?

有咩問題,欠同住屋企人錢姐。
你依家有無嘢做? 要唔要上繳先? 就算要上繳,退噃俾債權人嘅錢,都係按百分比多少去退。如阿妹條數佔你欠債嘅十分之一,你上繳嘅錢,都唔知有無機會/幾多退到俾佢,自己再私下同阿妹傾點好過。
Anmi2019 發表於 20-9-2020 16:42
你依家有無嘢做? 要唔要上繳先? 就算要上繳,退噃俾債權人嘅錢,都係按百分比多少去退。如阿妹條數佔你欠債 ...

師姐睇法一樣!叻叻