破產聯盟

查看: 2654|回復: 30

MPF內的錢

律師岩打黎,話見到我mpf內有幾十萬,一定會比破產局沒收黎還責,但我明明5月時問過佢,佢話未夠65歲都吾會拎到出黎。但而家又豆吾同晒,我問多佢兩句又話總之好大機會沒收黎還錢,仲叫我考慮仲繼吾繼續申破。到左依個地步,我都冇其他選擇。但請問有冇人知係咪改左例?同埋有冇人已比破產處拎左mpf的錢去還責?
呃你唔好信
即係吾會扣到我mpf錢?
定個律師嚇我?但佢冇理由咁做?我覺得個律師好吾店、但我又吾敢亂搵一個,依個係有朋友介紹的,我有朋友差唔多十年前申破了,佢話佢mpf冇比人拎到錢,但今日律師突登打黎,我又吾知係咪改左例
係中介定係真律師?另一post又話唔可以請工人,其實有需要是可以的,另外mpf未到65是不會被提取用黎還債
zombie 發表於 15-9-2020 21:27
係中介定係真律師?另一post又話唔可以請工人,其實有需要是可以的,另外mpf未到65是不會被提取用黎還債 ...

我6c都話可以請工人,係合理需要就可以,例如我同家人兩份請工人照顧年邁父母,呢個都係合理需要
Bank888 發表於 15-9-2020 21:19
定個律師嚇我?但佢冇理由咁做?我覺得個律師好吾店、但我又吾敢亂搵一個,依個係有朋友介紹的,我有朋友差 ...

你個係什麼朋友呀   小心為上   唔好俾人呃
佢比我的卡片是律師行的,我都好奇怪,我仲5月時問左佢好多問題,我當時有問mpf問題,佢當時都話吾係就65都冇問題,但今日又突然咁講,所以好驚會比人拎晒d錢黎還。但我問多佢兩句,佢又吾願理我,淨係問我繼唔繼續申請,但我而家連min oay都沒,點吾申請,都要繼續,所以上黎問吓你地有冇人真係比破產處拎左d錢
我連問開新戶口佢都話吾得,所以我吾理佢,自己有number後照開戶
誰人知5年 發表於 15-9-2020 21:45
你個係什麼朋友呀   小心為上   唔好俾人呃

但我朋友係順利完成破產,而經完左4年
Bank888 發表於 15-9-2020 21:51
我連問開新戶口佢都話吾得,所以我吾理佢,自己有number後照開戶

原來你諗住報老公無收入,咁律師答你唔可以請工人是合理
唔清楚你的mpf有冇自願性供款或是舊例公積公,所以律師先答你有可能要用黎還錢,如果只有強制性供款的mpf就另一說法
開新戶律師的標準答法會係唔得,因為你要係申破文件上報所有戶口,當然你自行去開戶是灰色地帶
你律師的建議都係標準答法
6C 無理由唔知MPF 法定強積金係不會因破產而被充公, 除非已到65歲.

C爺也不會唔知, 因為唔識都會問番間行的6C.
話時話, 你有冇見過個6C架?
d c兄個個都話唔會影響到mpf. 你個律師臣臣地,佢知唔知提取mpf只有3個理由: 1. 永久離港 2. 永久失去工作能力或確認不會再工作 3. 65歲退休, 冇其他理由可以提取mpf, 破產還錢是唔會批囉大佬
zombie 發表於 15-9-2020 22:03
原來你諗住報老公無收入,咁律師答你唔可以請工人是合理
唔清楚你的mpf有冇自願性供款或是舊例公積公,所 ...

可能佢隱陣d,所以咩都話吾得掛,但我有問佢多吾多機會比破處沒收我mpf錢,佢話好大機會會沒收。所以上黎問你們,我是強制性果隻供款,不是舊例
如果命運能選擇 發表於 15-9-2020 22:17
d c兄個個都話唔會影響到mpf. 你個律師臣臣地,佢知唔知提取mpf只有3個理由: 1. 永久離港 2. 永久失去工作 ...

佢話破產局有權拎,仲話好大機會拎,最攪笑是我5月問佢時吾係咁講的,琴日上去都冇講過,今日突然打黎咁講。既然吾會就好了,我係咪都一定要入學啦,知道吾會沒收,即刻安心晒
Bank888 發表於 15-9-2020 22:27
佢話破產局有權拎,仲話好大機會拎,最攪笑是我5月問佢時吾係咁講的,琴日上去都冇講過,今日突然打黎咁 ...

你爬下前面d post, 556 師兄仲話得閒炒下個mpf戶口d錢贏左萬幾蚊好風騷 然後個個都話mpf 係唯一可以保住既財產
你搵果個係咪街頭派卡片律師
咁唔專業