破產聯盟

查看: 2246|回復: 22

破產後賣樓後的問題

我已經破產一段時間,上年破產署要求我及另一業權賣樓,亦已成功賣出,但之後問返破產署還款問題,因為賣樓後的款項減去欠款仍有6萬多欠款,那請問那6萬多欠款仍要我歸還嗎?
如我銀行戶口有錢,會要求我還埋果6萬幾嗎?
會  你問下你主任點解決   
誰人知5年 發表於 14-9-2020 11:12
會  你問下你主任點解決

那會否查我戶口有幾多錢架
你得一個破出糧户口   你不用上繳咩?
誰人知5年 發表於 14-9-2020 12:25
你得一個破出糧户口   你不用上繳咩?

我在2008年破產,2012年完結,上年破產管理署要我賣樓,亦賣了,但賣樓那筆錢都不夠還,還欠6萬幾,那我想知道需要我再還那6萬幾嗎
佢叫你賣樓   上年的事    你解破未?
誰人知5年 發表於 14-9-2020 18:10
佢叫你賣樓   上年的事    你解破未?

解了
kimcheng 發表於 17-9-2020 11:36
解了

解咗就唔使還
解破之後都要還,只係因為外判未有時間去處理
Sorry 誤會左,如果層樓冚唔哂條負債,係唔使再還的
黃色月亮 發表於 17-9-2020 13:32
Sorry 誤會左,如果層樓冚唔哂條負債,係唔使再還的

即係我戶口有錢,都唔需要我還仍欠架尾數
誰人知5年 發表於 17-9-2020 12:26
解咗就唔使還

我就係驚破產管理署查到我戶口有錢,要我還埋尾數架6萬幾
如果你已經有法庭解破信同受託人都冇叫你還的話,相信不用還了
黃色月亮 發表於 17-9-2020 17:40
如果你已經有法庭解破信同受託人都冇叫你還的話,相信不用還了

我完成破產期就申請解破信的,但可能之前個主任一直沒跟進,到現在呢個就要我賣樓清還,之後攪好晒,我問返破產主任那邊,我原本那份錢的還款清單 (因為屋企人要我問的),我見到個數欠款大過我賣樓那份,所以就怕會不會查我戶口,知道我戶口有錢就要求我還未淨落黎果D
kimcheng 發表於 17-9-2020 20:29
我完成破產期就申請解破信的,但可能之前個主任一直沒跟進,到現在呢個就要我賣樓清還,之後攪好晒,我問 ...

破產期已完, 但未有#不反對信=未正式解破.

根據破產條例128A.現金餘款的存放:
(1)在以下帳戶有現金餘款時
(a)第128條所提述的“破產人產業帳戶”;或
(b)破產管理署署長根據第91條開立的任何帳戶,
而該現金餘款超過破產管理署署長認為當其時為償付與債務人產業有關的要求而需要的款額,則破產管理署署長可將該超額款項全部或部分存入銀行

多數外判會叫同學提供最新銀行記錄, 破署做法應該都會一樣. 破產期內正常收入-生活費, 多咗已經上繳哂, 戶口應該唔會淨好多錢. 如仲有幾萬存款, 小心被充公/拎嚟還欠債.
Anmi2019 發表於 18-9-2020 02:19
破產期已完, 但未有#不反對信=未正式解破.

根據破產條例128A.現金餘款的存放:

我已有解破信
kimcheng 發表於 18-9-2020 13:20
我已有解破信

姐係所有有關破產案嘅事件(欠債/欠供款)已完結,正式畢咗業喇。
Anmi2019 發表於 18-9-2020 16:57
姐係所有有關破產案嘅事件(欠債/欠供款)已完結,正式畢咗業喇。

所有我就是有疑問,就是我按破產署的要求賣樓了,亦所知道賣樓後的錢仍欠6萬多,那會查我戶口的錢嗎,那6萬多還需要我還嗎?
kimcheng 發表於 19-9-2020 10:45
所有我就是有疑問,就是我按破產署的要求賣樓了,亦所知道賣樓後的錢仍欠6萬多,那會查我戶口的錢嗎,那6 ...

不需要