破產聯盟

查看: 1409|回復: 13

戶口已被 close, 但追返舊公司MPF做賠償長期服務金,點好?

收到張劃線支票,但已無銀行戶口,點兌張支票呢?
支票有限期得6個月, 試吓同主任/外判講, 依家好難搵工, 想申請個銀行戶口, 入票拎錢出嚟生活用.
Anmi2019 發表於 1-9-2020 18:26
支票有限期得6個月, 試吓同主任/外判講, 依家好難搵工, 想申請個銀行戶口, 入票拎錢出嚟生活用. ...

多謝Anmi姐回覆,老公自己搵咗主任,主任講完一輪俾咗開戶信佢去獅子銀行(無牙齒印)開新戶,主任話要先hold住啲錢,三四個星期後會講用唔用得喎......
個主任都算係咁,朝早去搵佢,即日搞到戶口
M_E 發表於 2-9-2020 01:59
多謝Anmi姐回覆,老公自己搵咗主任,主任講完一輪俾咗開戶信佢去獅子銀行(無牙齒印)開新戶,主任話要先 ...

唔好諗到主任咁好人,佢唔俾你去開戶入票,又點食到畢錢。有同學失業中,最後只批到1個月生活費,其他要上繳哂呀。
因為前個月有同學拎住信,去無牙齒印嘅大猫都開唔到戶。你可唔可以講多些少關於開大猫情況,例如去邊間開,銀行職員有無話個戶口幾時用得?
Anmi2019 發表於 2-9-2020 09:46
唔好諗到主任咁好人,佢唔俾你去開戶入票,又點食到畢錢。有同學失業中,最後只批到1個月生活費,其他要 ...

我之前去總行開。不過就唔係即刻開到。要等一星期咁上下。
square3207 發表於 2-9-2020 10:35

請問幾月去開
square3207 發表於 2-9-2020 10:35

唔好意思咁多位,問返清楚老公,佢話原來都係要等銀行覆返,但手續就做了,要等信覆返
M_E 發表於 3-9-2020 21:33
唔好意思咁多位,問返清楚老公,佢話原來都係要等銀行覆返,但手續就做了,要等信覆返 ...

麻煩到時返嚟匯報吓^^
Anmi2019 發表於 4-9-2020 10:21
麻煩到時返嚟匯報吓^^

無問題
不過可以update下
主任批咗全數(二萬幾)留返做生活費,好彩
M_E 發表於 5-9-2020 01:03
無問題
不過可以update下

M_E 發表於 5-9-2020 01:03
無問題
不過可以update下

太好了,可以留返用
Anmi2019 發表於 4-9-2020 10:21
麻煩到時返嚟匯報吓^^

老公個戶口最終喺17號收到SMS通知話個戶口已成功開咗啦!但咩都無嘅,即係無話你知戶口號碼係乜或者幾時會收到張ATM卡
跟住佢打去銀行問,初頭都問唔到啲咩,即係只能等收到張卡先有得搞咁
到星期五下午hotline先有個人答到多啲,就係叫佢照樣去銀行櫃台到入張cheque, show身份證就得喎
咁佢星期六朝就去入張cheque,亦好好彩,因應該係cash cheque,即時就可以拎到錢添
到咗尋日(22號)先正式收到銀行寄嚟張ATM卡

真係足足搞咗兩個星期
M_E 發表於 24-9-2020 00:57
老公個戶口最終喺17號收到SMS通知話個戶口已成功開咗啦!但咩都無嘅,即係無話你知戶口號碼係乜或者幾時 ...

唔通外國人先要搞2個星期咁耐,本地人就1個星期……
Anyway,錢同卡都到咗手,唔理佢咁多
請問主任好過外判?