破產聯盟

查看: 1334|回復: 32

撫養權

由於本人想爭撫養權,但又破了產,同對方住我中,但發現出櫃,對分沒有工作的,不單一出櫃,當天又失踪,我每月都有比三千的,如果打,機會大不大,有冇人知道
你係那一方?

同對方住我中,但發現出櫃,對分沒有工作的,不單一出櫃,當天又失踪,我每月都有比三千的 <<<都唔明你講乜.
都可以, 對方没工作, 即係沒能力照顧啦
但你就破產,你有沒有工作先,你有能力照顧到?
欠一百萬 發表於 10-7-2020 02:18
你係那一方?

同對方住我中,但發現出櫃,對分沒有工作的,不單一出櫃,當天又失踪,我每月都有比三千的  ...

佢係男方,意思係講,佢另一半有外遇,想攞撫養權照顧小朋友,佢每月都有比三千元另一半, 但自己破咗產, 問機會大不大?
同另一半一齊住在家中的意思

女方要你多少膽養費?

有証據她通姦?

離婚法庭判決子女的撫養權時,是以「孩子的福祉及利益(welfare and interest of the child)作為依歸,孩子不是父母的「財產」。所謂「孩子的福利」,因素包括:
~ 孩子的年齡和需要
~ 過去的撫養安排
~ 孩子的意願
~ 孩子父母撫養及照顧孩子的能力
~ 孩子父母的經濟能力
~ 孩子父母的行徑

因人係母系社會, 法官好多時會根據個小朋友幾大, 去決定俾邊個. 年紀越細, 判俾老母機會越大. 相反, 小朋友已經有基本自理能力(小學2,3年級/以上), 父母機會就會均等.
唔好因為佢無經濟能力以為會羸硬, 因你要返工搵錢, 變相無時間照顧佢. 如你有人(最好親人)照顧到佢, 嬴面會再大D.  
但我地末註冊的,佢打緊徖緩,我有工作
Anmi2019 發表於 10-7-2020 03:32
離婚法庭判決子女的撫養權時,是以「孩子的福祉及利益(welfare and interest of the child)作為依歸,孩子 ...

小朋友1歲,平時佢出去家姐照顧,但第二先反,好多時候是這樣,不單一次,好幾次,出街又玩失蹤,我反夜晚洒吧
你咁寫好多人唔明白你寫什麼?例如:但第二先反    你係講佢係第二日先返屋企的意思
你反夜晚酒吧     這個意思係指你返工夜間就好遲先收工?
未註册膳養費係沒有   都係睇你自己比唔比你另一半
小小豬豬 發表於 10-7-2020 08:07
但我地末註冊的,佢打緊徖緩,我有工作

未注冊唔使爭,撫養權是跟媽媽
如果爸爸想爭,要俾官判
你的情況多數會判俾你
小小豬豬 發表於 10-7-2020 08:28
小朋友1歲,平時佢出去家姐照顧,但第二先反,好多時候是這樣,不單一次,好幾次,出街又玩失蹤,我反夜 ...

如果父母雙方都無能力照僱
可能會判俾親人或判俾社署
未註冊, 個小朋友出世紙父親寫你名?
小小豬豬 發表於 10-7-2020 08:28
小朋友1歲,平時佢出去家姐照顧,但第二先反,好多時候是這樣,不單一次,好幾次,出街又玩失蹤,我反夜 ...

會唔會係她去返工呀?
樓主你有冇問她係唔係去返工呀, 唔好自己去亂猜測喎
我反工的,每月機本三千給她的,她平時出去都好夜反,一係天亮先反,家姐照顧,我收工就接收,除了煮野食比B之外,吾覺其他做母親責任,成日玩電話