破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: dingsio
打印 上一主題 下一主題

新人求助, 唔知應唔應該破...

man_man01 發表於 5-7-2020 18:33
我個情況差不多,都係同人合作開公司,被拍檔厄錢,但我嗰間係有限公司,公司好多時啲數都係現金,比較難全 ...

同埋, 有限公司都搞到你破產?
啱啱佢又同我講話就冇錢出糧交租, 如果真唔得就埋單計數.
但我睇銀行佢上星期先用公司AC寫咗張票俾佢自已(十幾萬), 當然我一問佢佢一定係話之前公司欠佢所以佢拎返.
又同我講政府同誠哥已經幫我還咗近30, 我真係唔識俾反應佢. 我到呢刻都只能半信半疑, 當然唔信居多.
dingsio 發表於 5-7-2020 19:58
多謝你O既回覆同分享, 估唔到會遇到同我差唔多情況o既人.
我有幾個關於你情況O既問題想問,
1. 請問你用 ...

1. 朋友介紹
2. 問拍檔?唔明
3. 我主要係存檔同我申請破產相關既資料/記錄
4. 3、4月開始處理公司問題,5月見搞破產位6c,6月入紙申請,排期到10月上庭
dingsio 發表於 5-7-2020 20:05
同埋, 有限公司都搞到你破產?
啱啱佢又同我講話就冇錢出糧交租, 如果真唔得就埋單計數.
但我睇銀行佢上星 ...

期間我有問銀行借錢放入公司,就係公司唔夠錢交租、出糧、找數、呢樣嗰樣。如果你有破產打算,公司無錢交租、出糧都唔理啦,如果唔係拖糧好耐好大數目,僱員可以申請破欠基金攞返人工,橫掂你公司做唔落去,咁樣仲好。另如果你講到你拍檔啲數咁有問題,你唔問下公司會計搞咩
dingsio 發表於 3-7-2020 17:38
你所指6c免費資詢係講緊做破產6c? 佢又會唔會理我合夥人呢堆問題呢.

我既經驗係搞破產位6c 唔會理你公司堆問題,我位6c係等我解決左公司問題俾埋文件(唔係你公司全部問題,只係會阻礙你申請破產或令申請過程增添麻煩既問題),佢先去入紙破產。 當然我唔知係咪所有6c 都係咁,定只要俾多啲錢佢就願意教你解決埋其他問題
man_man01 發表於 6-7-2020 01:51
1. 朋友介紹
2. 問拍檔?唔明
3. 我主要係存檔同我申請破產相關既資料/記錄

多謝回覆,

1. 我就係連呢樣都冇, 可能因為我身邊人太幸福用唔着..... 問緊另一啲人又冇消息
2. 我意思係問點解你呢個拍檔仲會答你, 因為你情況好似我咁俾佢呃錢, 咁正常一係就反咗面(咁一定唔答你啦), 冇反面的話係因為佢以為你唔知佢呃緊你, 仲扮緊好人.
3. 咁你破產佢就乜事都冇繼續做間公司?
4. 要搞咁耐我怕到時我都俾佢袋哂公司啲嘢入袋喇.
man_man01 發表於 6-7-2020 02:03
期間我有問銀行借錢放入公司,就係公司唔夠錢交租、出糧、找數、呢樣嗰樣。如果你有破產打算,公司無錢交 ...

公司仔仲要係無限邊有搵會計, 啲數全部我同佢做出嚟...
dingsio 發表於 6-7-2020 12:16
多謝回覆,

1. 我就係連呢樣都冇, 可能因為我身邊人太幸福用唔着..... 問緊另一啲人又冇消息

1. 搵幫人開公司、搞公司野既會計師同6c 就係,佢地就會俾到意見,即係唔係搵證婚、仲裁嗰啲
2. 我唔明你話我問我拍檔啲咩?我之前係話搵公司個會計問,但嗰個會計係拍檔既人,都問唔到合乎我需要既意見,但就可知以公司既狀況,可以有咩處理方法,我無野要特別去問我拍檔,除非第時真係仲要交啲我無存檔既文件,但到時先算。另佢之前唔知我發現左,有繼續扮好人,而家知我知道,無嘜聯絡,但公司未野未完全解決,未可完全唔聯絡
3. 佢攞左啲錢開左開新公司
4. 所有野你而家要進行,包括處理你公司同安排申請破產(如果你真係需要破產的話)
man_man01 發表於 6-7-2020 18:56
1. 搵幫人開公司、搞公司野既會計師同6c 就係,佢地就會俾到意見,即係唔係搵證婚、仲裁嗰啲
2. 我唔明你 ...

1. 尋日問過一個做律師O既朋友, 叫我直接唔好理佢, 同通知佢唔再做PARTNER, 話咁就得, 又唔洗破產, 但我諗我要問多兩個律師意見先
2. 我以為你同你拍擋仲有聯絡所以奇怪
3. 佢可以咁直接拎錢走都得?
4. 我問多一兩個意見先, 但其實佢不停同我講話冇錢交租, 但轉頭見到佢早幾日銀行拎咗錢.