破產聯盟

查看: 1749|回復: 32

周年報表問題

請問下周年財產說明書入面,填寫各項嘅金額係以年計算,定係月計算呢?
謝謝,我填錯曬
我頭3個月都係主任跟,之後李周跟咁個說明書期間都係寫頒令開始日至第二年嗎?
初來報到 發表於 27-6-2020 17:00
我頭3個月都係主任跟,之後李周跟咁個說明書期間都係寫頒令開始日至第二年嗎? ...

係呀.頒令日至第二年,例如,2019年6月27日至2020年6月26日
咁係照佢批俾我嘅生活費乘番12個月囉?
初來報到 發表於 27-6-2020 17:13
咁係照佢批俾我嘅生活費乘番12個月囉?

唔係,無單據(膳食,交通,個人&屋企雜費)依d可照佢批個數,其他項目都要按依12個月嘅單據去計。
建議先用白紙寫一次有單據果d先,之後再加無單據果d。
如果得出個數少過佢批果個數,咁就自行加大少少無單據項目,無求得出嘅數=/多過佢批個數。
如得出嘅數多過收入,記得寫由邊個親戚朋友(果個人嘅名)代支。
好詳細呀,多謝你
Anmi2019 發表於 27-6-2020 20:31
唔係,無單據(膳食,交通,個人&屋企雜費)依d可照佢批個數,其他項目都要按依12個月嘅單據去計。
建議先 ...

師姐,我有問題想問,係咪個個都會傾生活費,無論係主任跟還是外判跟進!
應該係外判先要傾生活費
Tat_Tat2020 發表於 28-6-2020 09:27
師姐,我有問題想問,係咪個個都會傾生活費,無論係主任跟還是外判跟進! ...

主任外判都會重新再傾,不過主任就一般都好鬆手,外判就點都要揸到你有錢交,原因係交去外判其中重要原因係債權人要求再加上外判自己本身有行政費
明白,就算我人工一萬,支出大過收入,有小朋友要養都要上繳,不過就要睇佢揸幾多
Tat_Tat2020 發表於 28-6-2020 15:25
明白,就算我人工一萬,支出大過收入,有小朋友要養都要上繳,不過就要睇佢揸幾多 ...

如果人工一萬又要養小朋友,預至少300-500 啦
好的,謝謝你們
黃色月亮 發表於 28-6-2020 16:58
如果人工一萬又要養小朋友,預至少300-500 啦

人工一萬,養小朋友,養父母(兩老而退休)仲要係身上刮痧咁刮,真係有啲無奈,小朋友九月又要入學,條數有冇得批大啲個額
Tat_Tat2020 發表於 28-6-2020 18:02
人工一萬,養小朋友,養父母(兩老而退休)仲要係身上刮痧咁刮,真係有啲無奈,小朋友九月又要入學,條數 ...

同學,無人答到你實際會批幾多。
總之留起有關小朋友開學d單據,自己計吓小朋友條數用咗幾多÷相關月數。
如半年學費3千,雜費5百,將3千5÷6,平均6百/月。
到主任/外判搵你傾生活費時,你同佢哋講要加噃小朋友依6百落去。
Anmi2019 發表於 28-6-2020 19:24
同學,無人答到你實際會批幾多。
總之留起有關小朋友開學d單據,自己計吓小朋友條數用咗幾多÷相關月數。 ...

好的,謝謝師姐
水電煤單全部要寄正本俾佢?之前寄過文件俾佢,跟住同我講收唔到再寄過。寄正本好唔安全
唔係正本,比copy便可