破產聯盟

查看: 2620|回復: 39
打印 上一主題 下一主題

請教申破前後開戸口問題

想請教各位申破前後開戸口問題:
① 申破前去創X開出糧戸口、攞到no後馬上申請臨時解凍番創X個戸口、是否可用到頒令?
  之在26頁填番創X個戸口、頒令後再解凍後就一直可以用?

② 申破攞到no後才去創X開出糧戸口、如開完後被凍結、是否可申請臨時解凍番創X個戸口用到頒令?

以上兩個方法那個比較有保障可用到頒令?

謝謝!

推薦
alexchu 發表於 19-6-2020 00:39
大概一個月,但現在應該要2個月了,另外,果張臨時解凍令好令人誤會,相信新手見到多數以為是可以自由運作,其 ...

唔怪之得咁少前人講啦.

我記得依年幾只得2個同學(唔計你)講過申請依張令.

1個喺舊年俾錢律師申請, 到頒令當日都未拎到張令, 最後都係要搵主任拎信, 嘥咗D錢.

另1個就係今年3,4月經律師老點咗果個.
回復 支持 0 反對 1

你自己舉手定搵律師? 如搵律師,你問(係問,得個知字)下佢張臨時解凍令係咩嚟,個程序係點
最穩陣梗概1啦,但申請得臨時解凍令,就係想解凍個出糧戶口作生活用,有牙齒印應該都俾解,又駛咩特登去開創X呢
Anmi2019 發表於 17-6-2020 17:09
最穩陣梗概1啦,但申請得臨時解凍令,就係想解凍個出糧戶口作生活用,有牙齒印應該都俾解,又駛咩特登去開 ...

自己舉手。問過律師,佢叫我予3個月人工被凍,因為而家就算申請臨時解凍令都可能要排幾個月,
分分鐘頒埋令都未申請到臨時解凍令。
請問如我行2,被凍後仲可唔可以自己去法院申請臨時解凍?
如頒令前都攞唔到臨時解凍令,呢幾個月戶口D錢之後可全數攞番定會被沒收嚟還債?
請指教
r1229 發表於 17-6-2020 19:26
自己舉手。問過律師,佢叫我予3個月人工被凍,因為而家就算申請臨時解凍令都可能要排幾個月,
分分鐘頒埋 ...

如行2,你自己去法院申請臨時解凍令,相信同律師幫你申請時間上唔會差好遠,因為都要排期。

因之前都係個零月就頒令,依家幾個月戶口D錢會點處理,無咩前人提供資料我唔知。最近期得哈密瓜同學講過有2期糧喺戶口,等外判出解凍信解,但佢又無返嚟更新資訊。

但我覺得主任/外判見咁多錢喺戶口,可能最多俾噃1期糧你。

所以最好都係有no.後去開個新戶口,出糧前1星期/久唔久,試下入/轉幾十蚊落去,再試下拎唔拎到。

如發覺依個戶口凍咗,就只有下面幾個建議:
1. 再搵銀行開過新戶口
2. 同公司講出現金票
3. 如公司唔肯出現金票,就只有叫公司幫你保留人工,直至頒令有戶口。
Anmi2019 發表於 17-6-2020 20:08
如行2,你自己去法院申請臨時解凍令,相信同律師幫你申請時間上唔會差好遠,因為都要排期。

因之前都係 ...

Anmi2019,多謝你詳細解答,我月尾先去舉手,仲有少少時間考慮行1or2。
無論行1定2,都會番嚟報告。
我由5月尾開始入嚟爬文,睇咗好多前人嘅經驗,
希望我都可以幫番其他人。

☆我仲有其他問題會再開主題,希望繼續指教下我。
r1229 發表於 17-6-2020 21:05
Anmi2019,多謝你詳細解答,我月尾先去舉手,仲有少少時間考慮行1or2。
無論行1定2,都會番嚟報告。
我由5 ...

想問我8號宣誓完.10號開了永×戶口.12號先有話入了法庭有no
感會否凍了.宣誓時未開
ping 發表於 18-6-2020 02:17
想問我8號宣誓完.10號開了永×戶口.12號先有話入了法庭有no
感會否凍了.宣誓時未開 ...

因宣誓時永X個戶口未開=無資料填過落欠債說明書, 應該唔會凍, 可以用到頒令日.

但近期有同學新開個創X被凍咗, 穩陣起見, 久唔久用下永X拎錢, 之後又存錢, 試吓有無凍, 到頒令前幾日拎哂D錢出嚟(除非你想保留個戶口之後續繼用).
謝謝你.是否之後先報返戶口?
向法院申請申請臨時解凍,不是自由運作,只能在正式頒令前提款一次,而提款額是你報生活費的金額,報過多會不批,通常是1萬左右,如果4人家庭2/3萬,假設你6月入紙,起碼10月先正式頒令,即是6至10月間,只可以提錢一次!!!!
alexchu 發表於 18-6-2020 16:22
向法院申請申請臨時解凍,不是自由運作,只能在正式頒令前提款一次,而提款額是你報生活費的金額,報過多會不批 ...

多謝你更新資訊,請問你申請後幾耐拎到封解凍令。

我記得有同學搵律師搞,佢話律師話時效期內每月可拎1次,姐係個律師點佢啦。

而拎取個金額,最好同欠債書G表個支出差唔多,姐係份糧幾多就最好填哂支出用

ping 發表於 18-6-2020 03:30
謝謝你.是否之後先報返戶口?

係,報噃新戶口落26頁果本《對破產人的初步訊問》第9頁(c)項
alexchu 發表於 18-6-2020 16:22
向法院申請申請臨時解凍,不是自由運作,只能在正式頒令前提款一次,而提款額是你報生活費的金額,報過多會不批 ...

即係等破期間只可以提一次?感點生活?
因為之前入紙到正式頒令只需1個月左右,所以臨時解凍令只出一次性提款
但現在因疫情/經濟差,導致現在要排4個月以上,但臨時解凍令都是一樣
Anmi2019 發表於 18-6-2020 18:24
多謝你更新資訊,請問你申請後幾耐拎到封解凍令。

我記得有同學搵律師搞,佢話律師話時效期內每月可拎1 ...

不是每月一次,6C老點,雖然果份申請表係寫每月所需生活費去申請,但結果只會拎到一次性提款紙!!!
alexchu 發表於 19-6-2020 00:05
不是每月一次,6C老點,雖然果份申請表係寫每月所需生活費去申請,但結果只會拎到一次性提款紙!!! ...

請問你申請後幾耐拎到封解凍令
Anmi2019 發表於 19-6-2020 00:26
請問你申請後幾耐拎到封解凍令

大概一個月,但現在應該要2個月了,另外,果張臨時解凍令好令人誤會,相信新手見到多數以為是可以自由運作,其實不是的,只是被你用份文件去銀行拎1次錢,另外有D銀行會連入數都入吾到,即是無法出糧,到時出糧公司入吾到錢去你戶口,果張臨時解凍是垃圾!
alexchu 發表於 19-6-2020 00:00
因為之前入紙到正式頒令只需1個月左右,所以臨時解凍令只出一次性提款
但現在因疫情/經濟差,導致現在要排4個 ...

係呀, 肺炎前入紙等頒令都係等個零月.

依家限制咗上庭人數, 前日有同學親身上庭, 眼見得十個人, 同以前1庭可以有二, 三十人差好多.