破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

申請入學後被追數

各位師兄,小弟申請入學中。在上星期初收到no.。6c已經係當日幫我fax曬咁多間,當日下午已經收到其他公司電話。但我還有一條ux是月頭到期未找,他們每日都有客氣地打來追,但自從收到no.後就沒有再打來,但突然間呢兩日收到ux嘅信要找全數否則交收數,我好擔心,通常啲人唔係話ux啲手法會啲嗎?所以希望得到各師兄指教。
下,我都係有number 後佢地停左打黎,乜會寄信來追全數㗎,我都希望想知道
其實你地取得申請號碼後,意義上係法院確認收到你們的申請文件,對於財務公司而言,佢地就算知道你申請緊入學佢地係會追得你更緊,又會發信要你找全數,更會有機會派人上門追錢,重點係未頒令前他們確實可以咁做。
你地可以點樣保護自己呢? 如果收到追數信件或上門情況,你要立即到附近警署備案先,帶備破產號,追數信等文件,過程中難免會有唔好聽既說話,話暫時幫唔到你咩野咁。但是,如果真係再有人上門或騷擾你,你是可以用報案編號去聯絡負責人員處理,好多財仔知道你報案後都唔會再煩你。
thornganbylaven 發表於 24-5-2020 01:07
其實你地取得申請號碼後,意義上係法院確認收到你們的申請文件,對於財務公司而言,佢地就算知道你申請緊入 ...

明白,多謝你