破產聯盟

查看: 1818|回復: 14

新人,仍在考慮是否申破

筆數係19歲嗰陣做傳X公司(香薰)借落⋯本來一直嗰陣都有還,到後來做唔掂,返出嚟打工,就開始冇還。記憶中嗰陣應該仲差幾萬蚊。
又要交家用又唔係搵得多,真係冇能力還⋯
然後一直採取避嘅方式,改電話,搬屋⋯
最近⋯新地址收到信封面冇名嘅追數信⋯
應該係「邦人」,記憶中係欠佢幾萬蚊冇還哂⋯
依家可能滾到好大,加上過年前公司裁員,依家失業⋯
到底,破產係咪唯一可行嘅出路?定有得傾還債?
雖然我失業,但如果有得傾攤長還,屋企人係可以支持我。
所以我仲諗緊應該點做?可否給我意見?
感謝
無寫俾邊個又知一定係俾你?可能係上手屋主留低嘅蘇州屎呢
佢有無留聯絡電話,有可以試下用133(佢個電話號碼前按133先打出去)問吓佢封信俾邊個(因新搬嚟),咩事(探下佢口風依家欠幾多)。
如果唔係俾你,就可以放心啦。
如果真係俾你,而你又有能力還,咪同佢傾下囉。
但如果無能力還,變相俾佢知你住邊(之後可能會被騷擾), 所以通話時一定要小心講說話,唔好俾佢知/估到,當時人係你。
Anmi2019 發表於 6-3-2020 22:50
佢有無留聯絡電話,有可以試下用133(佢個電話號碼前按133先打出去)問吓佢封信俾邊個(因新搬嚟),咩事(探下 ...

信封面冇名,衰手多開咗封信,入面係寫咗我名,仲大大隻字「財務問題 速聯XX 電話號碼」咁樣
kasu 發表於 7-3-2020 20:21
信封面冇名,衰手多開咗封信,入面係寫咗我名,仲大大隻字「財務問題 速聯XX 電話號碼」咁樣 ...

唉…咁就煩喇,要還要破都要知實數,煱住要聯絡佢。
你最近有無借過其他財仔,如果電訊公司賣料,無理由只知你新地址,而唔電話聯絡你先喎。
你自己住定點,如果要破/唔還,仲搬唔搬到?搬後記得暫時用其他人名開個新電話/上網。

Anmi2019 發表於 9-3-2020 07:53
你最近有無借過其他財仔,如果電訊公司賣料,無理由 ...

同男朋友住。冇借錢/冇用信用卡⋯但尼度個上網同收費電視都用咗我名⋯

冇借錢/冇申請卡啊。
同男友住啊⋯應該唔會搬(公屋)⋯

我上網睇過 話可以去check TU,睇吓實數幾多,再同佢傾。其實,有得傾嘅機會係幾大呢?加上我依家冇工作,所以都好頭痕⋯⋯
kasu 發表於 10-3-2020 05:25
冇借錢/冇申請卡啊。
同男友住啊⋯應該唔會搬(公屋)⋯

Check TU要俾錢,好似2百幾3百。但咁多年前嘅數,仲有無記錄喺度呀?你打電話問咗環聯先,再決定check唔check啦。
如果你有錢還,佢哋實有得傾架。

我去咗Check喇,想請教你,係咪「信用額度」係我當初借嘅數?而結餘就係佢滾大咗嘅數?
睇返當初唔係好多,「小眾」係3.5萬,滾到4.4萬。「幫人」係5萬,滾到18萬⋯
如果傾一次過還原本嗰舊 唔知得唔得呢?
可唔可以比啲意見我。謝謝
kasu 發表於 20-5-2020 00:26
我去咗Check喇,想請教你,係咪「信用額度」係我當初借嘅數?而結餘就係佢滾大咗嘅數?
睇返當初唔係好 ...

我無查過TU,所以唔知佢d字句,結餘應該講梗依家個欠款數。
照咁睇應該係幫人搵人追你,只還原本果舊我諗無可能,黑財都要計息啦。
如果屋企人係幫你,諗住一次過還哂/分期還噃,都要同佢傾先知還幾多,盡可能停咗息先。
Anmi2019 發表於 20-5-2020 03:23
我無查過TU,所以唔知佢d字句,結餘應該講梗依家個欠款數。
照咁睇應該係幫人搵人追你,只還原本果舊我諗 ...

有人教我 揸住舊錢直接去返2間門市度還,話係得咁多,佢肯收就叫佢停追數,唔收就同佢講我申破⋯
佢話一間還7,一間還5。
kasu 發表於 20-5-2020 18:41
有人教我 揸住舊錢直接去返2間門市度還,話係得咁多,佢肯收就叫佢停追數,唔收就同佢講我申破⋯
佢話一 ...

但「小眾」係3.5萬,滾到4.4萬。「幫人」係5萬,滾到18萬,如1間還5,1間還7,比例好似唔係好啱喎。不過試咗先,等你好消息^^

Anmi2019 發表於 20-5-2020 20:57
但「小眾」係3.5萬,滾到4.4萬。「幫人」係5萬,滾到18萬,如1間還5,1間還7,比例好似唔係好啱喎。不過 ...

點為之一個啱嘅比例?我唔識,亦唔係有好多錢係手⋯
kasu 發表於 21-5-2020 00:59
點為之一個啱嘅比例?我唔識,亦唔係有好多錢係手⋯

1間還5,1間還7,唔駛有12咩?
TU睇到大欠4.4萬,就照還4.4萬,餘下7.6還哂俾邦。
建議先去還邦,如果佢唔接受還7.6萬=要申破,咁大可以唔駛還,俾噃哂d錢屋企人,一心搞入學。
情況同樓主有d 似,我10年了。 最近攪入學去拎TU ,發現幫X 3萬變成12萬。 仲年年update TU