破產聯盟

唔想破產,我個Case做唔做到DRP

[table]
[tr][td]小弟欠債如下

渣X 卡數 212000 每月還minpay 8xxx
BXC結餘轉戶 36期 月供7128 已供13期 本金剩餘14萬幾
Citx 信用卡$2000 每個月payme出黎拎落去找

未試過遲交還款
扣MPF後15200 屋企開支唔洗我比
但係還呢條數都用哂成份人工
出糧戶口係HSBC

我咁既情況打去渣x同Bxc做drp有冇機會批
定捱多半年等總欠債去返月薪21倍既時候去HSBC申請結餘轉戶好

麻煩各位指點一下
補充:剛剛去環聯check了TU,是G
如果你而家重還到,咁真係可以做DRP, 要傾每月還幾多,因為正常係成份人工7成。唔見意HSBC申請結餘轉戶架,因為即係將舊錢再附加多30%上去,益左銀行啦。因為我以前都做過傻仔....
搵埋都還晒 早啲老破好過。就算做左drp都係延長左老破既時間。個人經驗drp iva都做過。入左紙等頒令
envoy 發表於 19-2-2020 17:32
如果你而家重還到,咁真係可以做DRP, 要傾每月還幾多,因為正常係成份人工7成。唔見意HSBC申請結餘轉戶架, ...

謝解答,另想問問我打去銀行係咪直接同佢講想做DRP,定要寫信嗰啲,如果寫信係拎去分行問?
係,都係銀行做的。