破產聯盟

查看: 3965|回復: 47

唉!又雙糧+加人工......

好失落!今日老細話下星期會出埋雙糧,2月尾加人工。要係老細面前扮到好開心,但其實個心好矛盾:(
雖然加左人工出左雙糧要上繳感覺同以前未加冇乜分別,但若果你當呢個係你第日畢業後攞更高人工前既過渡期,咁會否好d ?
都話你係叻女,好快會再加人工啦
又加人工
趁加人工, 你可以同阿周周講, 通漲要求生活費上調.
係破產期間最好冇雙糧,冇花紅,冇人工加,因為我係3樣都有,不過已經捱過咗,今年開始袋自己袋
有無計叫老闆出現金?
師妹,,,大家咁話啦,,,我份工計佣嘅,,近幾個月都係交3千幾上繳,點知上個月條數好,要交成5千蚊,過2日又話有花紅,真係有啲肉赤,,,不過對比起以前,忍耐一下,幾年後就乜都自己袋返,賺咗~唔經唔覺我重有10零日都夠期了,你哋一班新同學仔要加油呀!4年真係好快過
欠一百萬 發表於 18-1-2020 00:22
又加人工

無錯,加人工可以再傾生活費
PoorGuy2018 發表於 18-1-2020 00:11
雖然加左人工出左雙糧要上繳感覺同以前未加冇乜分別,但若果你當呢個係你第日畢業後攞更高人工前既過渡期, ...

多謝師姐安慰。
Anmi2019 發表於 18-1-2020 00:15
都話你係叻女,好快會再加人工啦

我只係比較勤力啫,邊係叻。
欠一百萬 發表於 18-1-2020 00:22
又加人工

一百萬師兄,我會同佢傾下,通漲好勁。
Carman1216 發表於 18-1-2020 09:14
師妹,,,大家咁話啦,,,我份工計佣嘅,,近幾個月都係交3千幾上繳,點知上個月條數好,要交成5千蚊,過 ...

多謝師姐
Stanyan1229 發表於 18-1-2020 09:58
多謝師姐

我過2日都有bonus,,問心,真係有啲唔係好想上繳。。。但唔得
請問 師兄師姐 如果我都是用金 出糧 今個月萬六下個月萬五再下個月萬七, 是否畀番佢叫我上繳嘅數就可以啦
Bobolam 發表於 18-1-2020 10:57
請問 師兄師姐 如果我都是用金 出糧 今個月萬六下個月萬五再下個月萬七, 是否畀番佢叫我上繳嘅數就可以啦 ...

唔係㗎,係成份糧扣左生活費嘅錢就要上繳。。。。千祈唔好只交佢話嗰個數,我之前就係咁,結果11月俾佢哋話入少左freeze戶口攪左成個月先用得返
佢當時話計我一萬七人工减上繳費用就係我個生活費,但呢幾個月得萬五,六,是否不用多上繳呢?
應該係話:你加人工同有雙糧就要通知左外判/主任先,佢一定同你講,你要上繳幾多比佢哋。就算嗰個月人工少左,你都要上繳左先,如果你唔上繳佢一定凍你戶口。
Stanyan1229 發表於 18-1-2020 15:13
應該係話:你加人工同有雙糧就要通知左外判/主任先,佢一定同你講,你要上繳幾多比佢哋。就算嗰個月人工少 ...

無錯,千祈唔好自己幫佢減少d,寧願辛苦啲入返佢講嘅數,多佢唔會話,一少左好似我咁中招臨尾香freeze戶口就麻煩
補充,佣金工聽講可以同外判傾點交上繳,你可以試吓