破產聯盟

查看: 1869|回復: 16

破產煩惱

本入25歲
最近先失眠
大約十二月整左破產
我一共借左三間財務公司
應該全部都係一線
1.x文 2.xlam3xpro
我講下咩事先 全部加埋應該150000左右
一個月就差唔多還8000 咁有一日xx兄弟就打嚟叫我借錢
我就同佢地講 我出邊已經好多條數 跟住佢俾咗個建議
叫我整破產 當然間公司係佢哋介紹
跟住大約十二月尾我打去問 我正式嗰張破產令有未
佢話而家暫時得臨時破產令
我電話號碼就轉左
但我屋企人嗰邊仲係係咁俾人打嚟
我已經同佢哋講咗我整緊破產
我想知通常正式嗰張破產令幾時先可以有
(我知我講到一舊一舊 希望各位唔好見怪)
樓主真係太善良。

人地電話話兄弟,信左!老實講,呢D電話,99% 全部係中介打來。個個話自已係邊間。

好啦,話不如去破產,又信。我估個費用都幾…

而家連佢有無入紙都唔知。
其實佢會唔會特登唔入紙?因為呢D中介,今日就係顧問,明日就係大耳,過幾日就係追數。

我怕樓主會被佢搾乾都未搞好。

回復 支持 1 反對 0

12月果時你有無喺佢公司簽過呈請書(約有12頁紙),之後宣誓。如有,佢應該會通知你個破產檔案編號no.(依個no.將來4年喺你名嘅代號,好緊要) &幾時上庭頒令? (唔好介意我咁樣問,我怕佢無幫你入紙排期姐)

照計,你應該1月中/月尾上庭頒令,佢代你上庭?

正式果張破產令要待上庭頒令成功個零兩個月後,法庭會寄回俾你代辦果間公司,果間公司先會寄噃俾你。
果間公司有無俾1份《收支申報表》同1份《對破產人的初步訊問》你填? 依兩份表要喺頒令成功後5日內,交噃俾破產管理處通知你嘅暫行受託人公司喎。
後生,條數又細,中埋中介,恭喜晒
無返40幾50個就破感覺浪費機會。如果我只係差15萬點都問人借而唔會走去破 可惜我唔係差15個而係差50個
嗰d所謂自稱有牌財務公司嘅cold call唔會叫人做破產㗎,你中左中介了。。。。
就來要交第二年年報

各位師兄我有三條問題問,第一,請問如評估條數無變,係咪照第一年年報寫就得?第二,想問下我破產主任轉第三個是否正常?
fanny2018 發表於 16-1-2020 21:52
就來要交第二年年報

各位師兄我有三條問題問,第一,請問如評估條數無變,係咪照第一年年報寫就得?第二,想問 ...

你肯定收入支出都無變動的話,理論上係可以參考上一年點填,
你係政府定外判主任?轉左有冇同你聯絡過同夾番之前d文件對方都收齊全嘛?
fanny2018 發表於 16-1-2020 21:52
就來要交第二年年報

各位師兄我有三條問題問,第一,請問如評估條數無變,係咪照第一年年報寫就得?第二,想問 ...

破產主任轉十幾廿個都也是正常的

第3條問題去左邊
兄弟唔會叫你去搞破產的
Admin 無講錯呀。
Day 1 所謂兄弟=中介,
Day 2 就帶你去搵大耳,Day 3 變收數。
你要搞清楚,你申請左破產未?
臨時破產令就係老作,破署一經遞紙,就會有號碼。你要問對方幾時上庭同頒令。因為一有號碼就知道幾時上庭。
另外你俾左幾錢顧問??條數點樣俾法?
入左紙你叫佢比個number 你自己上網chk.
Carman1216 發表於 17-1-2020 01:15
你係政府定外判主任?轉左有冇同你聯絡過同 ...

政府
Carman1216 發表於 17-1-2020 01:15
你係政府定外判主任?轉左有冇同你聯絡過同 ...

無聯絡
第三氣問題想問下我地破產可否開支付寶?及如果破產暑無窘信來是否表示無問題的?
各位師兄,想問下如果公司無加人工,洗唔洗同破產署講聲,同如交獎金可否用現金親自去破產署交??