破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

準備破產 2,3 線財仔會點 求有經驗師兄 比定心理準確我

CHwill 發表於 16-1-2020 14:39
你2月11先頒令。咁快比人貼? 事前有無信收到叫你聯絡x先生?

佢得個電話留低
無講搵邊個
CHwill 發表於 16-1-2020 15:08
講半個名黎聽下 睇下我有無。。。
不過我都覺得我會有 正常二線都比我借哂 三線都借到唔借。。。
我先識 ...

係荃灣mtr出面8樓
另外想講返痕生真係堅仆_
今日打返俾收數, 同佢地講做分期俾都唔得
話一定要入數落返痕生個戶口..
聽日宣完誓直接打去恆生同佢講我搞緊破產已經宣左誓叫佢地等文件算數,
有野叫佢搵律師
今天又收了九個收數公司追數,兩班已上門,有排捱!
廸廸仔 發表於 16-1-2020 18:09
今天又收了九個收數公司追數,兩班已上門,有排捱!

你個case d動作咁快。。。。你宣誓無耐咋。。。收數電話事小 上埋門。。。
佢地有無貼你大字報 大叫攪到全層都知?
chiinguuu 發表於 16-1-2020 17:05
另外想講返痕生真係堅仆_
今日打返俾收數, 同佢地講做分期俾都唔得
話一定要入數落返痕生個戶口..

我成日覺得如果都決定左破產 同收數又好 銀行又好 財仔又好 傾乜野都無用。。。。
因為最後都無係錢還 反而係呢段時間 唔應該再promise任何野 廢事講多錯多
宣左誓就理直氣壯咁話破左 無錢唔好意思 佢要屌就屌 就得 通知完一聲就block埋佢 當然我覺得在情在理都要通知一聲先好block
所以你當務之急係去攪宣誓 個d收數佬 迴避佢2日  到宣左就知會佢一聲 跟住block

因為佢係要上門 點都會上門 只有一個方法可以令佢唔上門 就係還哂d錢
CHwill 發表於 16-1-2020 18:14
你個case d動作咁快。。。。你宣誓無耐咋。。。收數電話事小 上埋門。。。
佢地有無貼你大字報 大叫攪到 ...

我都覺得比預期快,可能就過年就盡快迫,兩班都廿零歲似踩線,無貼紙,無大叫,連信都無放淨係叫快點還錢
CHwill 發表於 16-1-2020 18:42
我成日覺得如果都決定左破產 同收數又好 銀行又好 財仔又好 傾乜野都無用。。。。
因為最後都無係錢還 反 ...

你block 左幾多間?同埋依家有人上門未?
廸廸仔 發表於 16-1-2020 18:57
你block 左幾多間?同埋依家有人上門未?

我都總結一下 到目前為止我咩情況
我加埋有二十五間左右 已通知20間 有五間仲拖緊 不
過我相信都最多拖埋今個星期 下星期頭都要講埋
我通知時仲係向財仔whatsapp通知 由宣誓一刻已經block哂唔識來電 所以我基上係無同任何收數傾過 收數打黎比我block哂 有d收數用whatsapp 我先會通知收數多一次 跟住佢多數會應一兩句煩野 跟手即block
所以由宣誓一刻開始  無同任何財仔傾過野 只係whatsapp或者有d要用email

屋企門口裝左隻cam啦 得閒係街都係睇下 宣誓後過左十二三日 得casxxx pxx上左門 無大叫 無貼野 放底信同掉到一地都係最後通知 聯絡返佢地咁 否則會有人再上門

咁同一時間就已經收到好多信 告我咋騙呀 最後通知呀 多數都係呢d

之後就到今日都未有其他人上門 電話都少響左 其實反而先驚

仲有三個星期要挨
CHwill 發表於 16-1-2020 19:27
我都總結一下 到目前為止我咩情況
我加埋有二十五間左右 已通知20間 有五間仲拖緊 不
過我相信都最多拖埋 ...

完全明白,想請教下你覆任何收數時有無發埋張 排期信 給他們? 例如 :見到發whatapp追,拉資詢人入群,係咪連排期信發出去,跟手退群block?
CHwill 發表於 16-1-2020 18:42
因為最後都無係錢還 反 ...

聽日就去宣誓架啦, 宣完我即刻打去痕生同佢講,
同打去收數公司講聲我已經宣左誓破產,過兩日就收到信咁講就算數,
叫佢地有咩就搵律師
廸廸仔 發表於 16-1-2020 19:44
完全明白,想請教下你覆任何收數時有無發埋張 排期信 給他們? 例如 :見到發whatapp追,拉資詢人入群,係 ...

同收數WHATSAPP個陣 我無比張排期信佢 之前ANMI2019講左 要SEND 都要遮個住址
因為我同收數一講破左產就屌哂鬼 反正 我都有比每一間財仔 收數知唔知都無用 佢地好似話唔會理 3線搵個D收數
我有試過要再比排期信財仔 就成張比佢

我將我同屋企人個WHATSAPP SET 左唔會比人拉入群 所以我無試過入群 但好似拉左我D親戚 我都有另外WHATSAPP佢退群就好了 反正我D親戚 已經完全唔理我 只係出於責任感 我必須同親戚講一聲 真係斷左六親.......

而家得返屋企人
CHwill 發表於 16-1-2020 23:24
同收數WHATSAPP個陣 我無比張排期信佢 之前ANMI2019講左 要SEND 都要遮個住址
因為我同收數一講破左產就 ...

加油啦兄弟
始終屋企人永遠都係自己既靠山
幾位同學,等頒令其間,真係會俾佢哋d電話煩到爆,我哋必經嘅階段,只有頂住。

而我只欠1間日本仔,其他都係銀行數,之前無遲還,還款期前去入學。但等頒令其間都收到最少10個5,6字頭電話號碼,過40個來電,特別頭個零星期,1日2,3個來電,留言話上門 (最後都無) …… 由初期驚佢哋唔知會點做,到後期都麻木哂。

而幾個咨詢人初期收到都係唔同電話號碼,佢哋話打錯,唔識我,之後都無再受到滋擾。

有師兄講過,佢哋電腦set打嚟,打噃去唔會有人聽。所以你哋欠咁多間,除非接電話,否則根本無得估邊間打嚟,而佢哋會做咩,我哋更加控制唔到。所以破產no.已通知,無錢還,之後d電話聽唔聽其實都無所謂。

好彩你哋都坦白通知哂家人,等佢哋有心理準備。怨言一定有,自己好好改過,俾個成績佢哋睇啦。

記得果份初步訊問表&收支申報表(頒令成功後交俾主任/外判果兩份),用張白紙寫次先好填落去,有錯就咁一畫畫咗佢,再喺旁邊簽名,唔可以用塗改液遮住。最後影印多份自己留底,備用。
Anmi2019 發表於 17-1-2020 02:02
幾位同學,等頒令其間,真係會俾佢哋d電話煩到爆,我哋必經嘅階段,只有頂住。

而我只欠1間日本仔,其他都 ...

一間日本仔都咁煩。。不過就算我咁多間 都真係第一個星期最煩 之後有零聲煩啦 個人都放鬆到少少

K現金又話交收數又盛 都好似未有人搵我 或者比我block左 哈哈

黎緊估計會面對一連串上門 頭幾次都會驚 然後習慣成自然就好了 要準備面對埋呢一關 個過年都會過得唔舒服 聽聞個d上門都係二十出頭無野做 收order上門收幾百個d 咁假期就fit佢地上門

個2份表 今個weekend會準備睇下 份新工好忙 本身又有d part time要做
Anmi2019 發表於 17-1-2020 02:02

而我只欠1間日本仔,其他都 ...

謝謝你的回應及提供資料,我比較特別,竟然有間三線收到信就即日上門 @.@
CHwill 發表於 17-1-2020 09:16
一間日本仔都咁煩。。不過就算我咁多間 都真係第一個星期最煩 之後有零聲煩啦 個人都放鬆到少少

K現金又 ...

行到呢步大家都沒計,希望頂到攞到正式令時好過點。
呢幾天我太太及我家姐不停收到同一SMS, 但沒有理, 昨天收到同一電話說進一步行動, 點知剛剛想開門拋垃圾時門口真係比人貼了大字報及身份證, 但膠水都未乾, 但佢走唔唔到我既眼仔, 盡備SEND返比佢及交警
小小豬豬 發表於 17-1-2020 13:53
呢幾天我太太及我家姐不停收到同一SMS, 但沒有理, 昨天收到同一電話說進一步行動, 點知剛剛想開門拋垃圾時 ...

小豬你好像是沒有扣底財的,甘都貼你大字報 @.@
廸廸仔 發表於 17-1-2020 14:54
小豬你好像是沒有扣底財的,甘都貼你大字報 @.@

係喎