破產聯盟

頒令前收到破署信,點樣分辨暫時主任/直接外判跟,佢哋跟有咩分別 

Anmi2019 發表於 30-7-2020 13:51
差d唔記得推噃上嚟( • ̀ω•́ )✧

11月頭领令,請問破前信用咭買左衫褲鞋史吾史解释,冇套現金
Anmi2019師姐好野呀、呢到幫到好多新人
vandy 發表於 6-8-2020 14:54
11月頭领令,請問破前信用咭買左衫褲鞋史吾史解释,冇套現金

月結單有顯示嘅支出, 破署主任/外判都有權要你書面/經電話解釋, 留定入紙前半年至1年嘅全部銀行(存款銀行及信用卡銀行)月結單記錄.

Anmi2019 發表於 7-8-2020 18:16
月結單有顯示嘅支出, 破署主任/外判都有權要你書面/經電話解釋, 留定入紙前半年至1年嘅全部銀行(存款銀行 ...

收到,吾該
Anmi2019 發表於 15-4-2020 20:51
想請問通常邊啲開支要單據?
答: 租金(唔駛交租,就睇吓有無差餉單,管理費單),水,電,煤,電話,上網 ...

想問下,對數果度 係咪千奇唔好話還比人 因為我5月申破 9月先上庭 ,佢會對幾多個月既數?好驚佢話我資源轉移
Tommyleee 發表於 18-8-2020 01:21
想問下,對數果度 係咪千奇唔好話還比人 因為我5月申破 9月先上庭 ,佢會對幾多個月既數?好驚佢話我資源 ...

1. 係, 話俾人要嘔噃出嚟.
2. 要睇你跟邊間, 另今年比舊年遲成3~4個月先頒令, 入紙後, 戶口/信用卡唔好亂用.
而我舊年係直接外判咗, 佢封信話要我提供噃, 由入紙當日計至5年前嘅所有銀行戶口月結單.
佢都on99, 邊有人會留咁耐. 我問完相關銀行, 電話覆佢, 拎1個月要俾$50, 拎1年要俾$200(舊年個報價).
最後佢只係要我俾入紙前半年嘅存款銀行記錄, 無要求俾埋信用卡記錄.
而會面後約1個月, 佢電話只問大猫信用卡入紙前半年內嘅簽賑簽咗咩, 渣兜反而無問.
Anmi2019 發表於 19-12-2019 00:32
睇清楚你收封信屬A定B

Thank晒師兄
沉咗喇, 又係時間推噃佢上去先 (ง •_•)ง 加油
樓主我想問下,我岩岩收到破署既信,但我11月先頒令,叫我頒令後5日內聯絡黃超x會計師,係咪即係外判?同埋係咪外判會好d?唔該晒
roywong1003 發表於 1-9-2020 20:37
樓主我想問下,我岩岩收到破署既信,但我11月先頒令,叫我頒令後5日內聯絡黃超x會計師,係咪即係外判?同埋 ...

11月先頒令已知聯絡黃會計師=你係暫時破署主任跟, 黃會計師只係代破署主任收文件, 你唔係判咗跟佢.
而你最後跟邊間外判, 要等之後睇吓你要唔要開債權人大會, 開大會當日先知.
Anmi2019 發表於 1-9-2020 23:14
11月先頒令已知聯絡黃會計師=你係暫時破署主任跟, 黃會計師只係代破署主任收文件, 你唔係判咗跟佢.
而你 ...

唔好意思,係咪即係話要開埋債權人大會先知係主任定外判跟?唔該
roywong1003 發表於 1-9-2020 23:17
唔好意思,係咪即係話要開埋債權人大會先知係主任定外判跟?唔該

正確
想問下 我應該屬於直接外判 ,琴日頒左令,呢家係咪要等封信寄黎就ok?
想問下 岩岩簽左新工 填左之前獅子銀行,之後拎新工既合約可樂開解凍信嗎?但呢家戶口網上開左有ebanking,解到凍嗎
Anmi2019 發表於 15-4-2020 20:51
想請問通常邊啲開支要單據?
答: 租金(唔駛交租,就睇吓有無差餉單,管理費單),水,電,煤,電話,上網 ...

想問下 開支單據 我租劏房 有租單 ,水電費果度 沒單 得過數比業主既收據..因為系自己睇標幾多水電錢
Tommyleee 發表於 16-9-2020 09:49
想問下 我應該屬於直接外判 ,琴日頒左令,呢家係咪要等封信寄黎就ok?

係,你預封信下星期五六先會收到
Tommyleee 發表於 16-9-2020 09:53
想問下 岩岩簽左新工 填左之前獅子銀行,之後拎新工既合約可樂開解凍信嗎?但呢家戶口網上開左有ebanking, ...

獅子戶口是普通存款戶口定綜合戶口? 如係綜合戶口唔俾解,只可以解普通存款戶口。
有d外判會叫你開個新戶口,廢事你個舊戶口仲有屎喺度。
Tommyleee 發表於 16-9-2020 10:03
想問下 開支單據 我租劏房 有租單 ,水電費果度 沒單 得過數比業主既收據..因為系自己睇標幾多水電錢
...

水電費可以俾過數收據代替,見外判時同佢講聲。
我係主任跟,8月尾頒左領同上左會計師樓交曬文件,岩岩收到破處封信寫批左生活費批$5500(我失業中),請教一下,我係咪要再等破處出信幾時開始債權人大會?  同埋我仲有無野要等破處聯絡?  謝謝!
Anmi2019 發表於 16-9-2020 15:39
係,你預封信下星期五六先會收到

哇..要咁耐時間嫁