破產聯盟

頒令前收到破署信,點樣分辨暫時主任/直接外判跟,佢哋跟有咩分別 

主任跟最好
Anmi2019 發表於 8-1-2020 18:43
份糧出現金呀,公司有無幫你報稅/mpf?
有,咪照寫幾錢人工,租金,水電煤,飯錢,車錢…… (有關屋企嘅 ...

甘我做散工,又想報,要點報的?例如我返一日有500,今個月返左20日
No88888 發表於 9-3-2020 17:36
我就係主任跟!已經一年了

C兄有無返工呀? 追post, 有d ching 報失業 所以跟主任
我報失業,但收到封信似外判
Nicklaickck 發表於 27-3-2020 12:49
我報失業,但收到封信似外判

如果報失業, 見外判會有D 咩傾
逼你搵工?
PpPp1268 發表於 27-3-2020 12:26
咪照寫,不過你可問清楚有無報稅和 MPF 先。

無MPF,無税,散工

lams2020 發表於 27-3-2020 13:04
如果報失業, 見外判會有D 咩傾
逼你搵工?

依個時期,問吓佢有無工介紹
Anmi2019 發表於 30-3-2020 20:23
依個時期,問吓佢有無工介紹

我期待&幻想見外判的情景.....
PpPp1268 發表於 6-4-2020 11:15
我收到信係呢個情況:

A. 暫時主任跟

正確^^
又係時候推一推, 準備頒令嘅同學仔, 有時間就睇吓
多謝師兄提供資料。
我而家宣左誓等緊入紙,但都想問一問等自己對之後生活有個概念,

4. 傾生活費(有工作先會傾)
主任跟~收文件後好快會聯絡你上去傾。
外判跟~要等開完大會先知邊個跟,有d外判要等成年後先同你傾。
*** 記得喺收支申報表上(要填交果份文件),除有單據証明外,其他費用都報多少少,主任跟會批得鬆手過外判,外判實會左減右減。
~~~~~ 想請問通常邊啲開支要單據?

補充內容 (15-4-2020 04:54):
之後睇存款/信用卡記錄(佢封信會講明要俾咩),你要先喺存款支出記錄旁邊書面交代d錢用途.如支出7千,可寫幾多錢還俾邊間銀行,餘下幾多錢生活費用.
~~~~~ 即係見主任/外判時要講番破產前啲錢點洗左去?

謝謝
keysengen 發表於 15-4-2020 20:09
多謝師兄提供資料。
我而家宣左誓等緊入紙,但都想問一問等自己對之後生活有個概念,

想請問通常邊啲開支要單據?
答: 租金(唔駛交租,就睇吓有無差餉單,管理費單),水,電,煤,電話,上網,長期睇醫生嘅醫生紙/藥單,小朋友返學嘅學費單…… 總之除食,交通&個人/屋企雜費,其他都要單據。

即係見主任/外判時要講番破產前啲錢點洗左去?
答: 係,佢要睇你d錢點樣用咗,有無私下轉移資產。如話還俾家人/朋友,佢會要你叫家人/朋友嘔噃d錢出嚟,將佢哋嘅名填噃落債權人度。
答: 係,佢要睇你d錢點樣用咗,有無私下轉移資產。如話還俾家人/朋友,佢會要你叫家人/朋友嘔噃d錢出嚟,將佢哋嘅名填噃落債權人度。
~~~~~ 我全部都係銀行數。無借過其他。不過上年有段時間醫濕疹睇左好多醫生同治療,呢啲又會唔會叫我要拎番單據出黎証明。

謝謝
keysengen 發表於 15-4-2020 21:02
答: 係,佢要睇你d錢點樣用咗,有無私下轉移資產。如話還俾 ...

叫你去公立醫院睇
keysengen 發表於 15-4-2020 21:02
答: 係,佢要睇你d錢點樣用咗,有無私下轉移資產。如話還俾 ...

醫療單據keep住,有需要梗係要比啦
黃色月亮 發表於 15-4-2020 22:00
醫療單據keep住,有需要梗係要比啦

就係無keep到,個時都無諗過有今日需要
keysengen 發表於 16-4-2020 00:10
就係無keep到,個時都無諗過有今日需要

我外判話濕疹依d同傷風感冒一樣,唔係需要長期keep住去睇,唔同糖尿/高血壓(依d先屬於長期病),所以唔會喺每月開支特別批個醫療費用俾你。你要睇,自己喺個人雜費扣。
不過,你可以喺每月開支照填,等主任/外判批唔批。

直接外判,收到破署嘅第1封信(睇唔清楚,可轉電腦版)。
封信會寫《本人(破署主任代署長寫)會以暫行受託人身分另行委任兩名私營機構從業員出任暫行受託人,管理你的破產案……》

補充內容 (23-5-2020 11:32):
依封信大約喺頒令前3個星期收到

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x