破產聯盟

頒令前收到破署信,點樣分辨暫時主任/直接外判跟,佢哋跟有咩分別 

Anmi2019 發表於 16-9-2020 15:49
水電費可以俾過數收據代替,見外判時同佢講聲。

感謝你幫忙
初步表果度 填收入 是不是不能支出大過收入?

岩岩簽了新工合約 會有獎金啲 點填落收入果度?因為仲未清楚幾多 正系填每月月薪ok嗎?

有份電訊公司合約差兩萬幾 係咪照填落債務果度?

初步表有個問題 貸款幾時開始
有D系信用卡 同循環貸款 完全唔記得幾時開始借。。

唔好意思咁多問題..

Anmi2019 發表於 16-9-2020 15:45
獅子戶口是普通存款戶口定綜合戶口? 如係綜合戶口唔俾解,只可以解普通存款戶口。
有d外判會叫你開個新戶 ...

應該係普通存款戶口..沒其他功能..只不過想開獅子apps,就網開左ebanking..
C9仔 發表於 16-9-2020 16:03
我係主任跟,8月尾頒左領同上左會計師樓交曬文件,岩岩收到破處封信寫批左生活費批$5500(我失業中),請教一 ...

5500正常價。
如要開大會,破署會再通知你(經電話/寄信)。
如唔駛開大會,破署都會再聯絡你,因為都要同你傾離境,交年報嘅問題。
Tommyleee 發表於 16-9-2020 16:17
感謝你幫忙
初步表果度 填收入 是不是不能支出大過收入?

1. 支出可以大過收入,最好有埋單據証明。到時外判問到,可以話由親友代支。但支出最後批到幾多,由外判決定。

2. 只填月薪先,到時同外判講聲,等佢決定再點填。

3. 欠電訊公司兩萬幾,可以填落P.18, 要提供埋合約做証明,到時同外判講聲。

4. 貸款幾時開始? 依個問題喺第幾頁問?
Tommyleee 發表於 16-9-2020 16:18
應該係普通存款戶口..沒其他功能..只不過想開獅子apps,就網開左ebanking..

獅子未凍你戶口? 你未解戶口都開到ebank?
我4月中巳盼令, 去貝貝度交晒文件,主任又叫我補番d資料, 係問去年幾條入戶口數,我覆主任全用來還咭數及交租.  現正失業中, 會唔會係咁, 我無得開大會同傾生活費呢?   係咪暫時唔駛做其他野, 等明年去交年報就得?  註:戶口已開好.
Tommyleee 發表於 16-9-2020 16:10
哇..要咁耐時間嫁

無肺炎時就頒令後果個星期尾收到,依家有咪要咁耐囉
rosemiu 發表於 16-9-2020 17:33
我4月中巳盼令, 去貝貝度交晒文件,主任又叫我補番d資料, 係問去年幾條入戶口數,我覆主任全用來還咭數及交租 ...

失業有無通知聲主任?
開大會係由債權人決定,唔駛開=破署主任跟,仲好啦。
依家無嘢做喇,到出年4月中時交年報就可以了。
Anmi2019 發表於 16-9-2020 17:21
1. 支出可以大過收入,最好有埋單據証明。到時外判問到,可以話由親友代支。但支出最後批到幾多,由外判 ...

好詳細 感激anmi大大..

最後果條問題 我要反去睇下邊part問..
Anmi2019 發表於 16-9-2020 17:32
獅子未凍你戶口? 你未解戶口都開到ebank?

琴日頒令 今日獅子仲未凍我戶口 ..我仲登入到,ebanking是申破前開
Tommyleee 發表於 16-9-2020 18:27
琴日頒令 今日獅子仲未凍我戶口 ..我仲登入到,ebanking是申破前開

我舊年入紙時得幾十喺獅子,係頒令後要拎銀行記錄,我先再登入ebank去睇,仲得。存款有no.後2日已歸零,信用卡戶口記錄都仲喺度。
不過我報無業,無得開戶,個ebank直至頒令後3個月先無咗個用戶口名,再登入唔到。
我諗,如你可以開/解噃個戶口,開噃ebank(屬於銀行系統)應該無問題。
Anmi2019 發表於 16-9-2020 18:16
失業有無通知聲主任?
開大會係由債權人決定,唔駛開=破署主任跟,仲好啦。
依家無嘢做喇,到出年4月中時 ...

Anmi 姐, 我一開始巳是失業/無業.  另想問有關保險問題, 我有一份未供完的人壽保險, 由1月已無供款, 主任是否會處理?  現時仍每月收保費代繳信, 我有保險貸款未還, 但還有保單價值的, 是否請家人代繳以後保單供款?  謝謝.
Tommyleee 發表於 16-9-2020 18:27

我的經驗, 獅子會在頒令後15天左右凍結戶口, 之後仍可入ebanking, 但戶口,信用咭資料會看不到, 只可看到mpf
Anmi2019 發表於 16-9-2020 16:57
5500正常價。
如要開大會,破署會再通知你(經電話/寄信)。
如唔駛開大會,破署都會再聯絡你,因為都要同 ...

唔該曬Anmi姐
rosemiu 發表於 16-9-2020 21:41
Anmi 姐, 我一開始巳是失業/無業.  另想問有關保險問題, 我有一份未供完的人壽保險, 由1月已無供款, 主任 ...

1. 你入紙時/#初步訊問表內有填到保險資料, 破署主任一定會主動聯絡保險公司, cut你張單.
2. 我唔清楚保險貸款問題, 但保單有價值而你又有俾料破署, 單會被cut, 仲點搵人去供? 想之後有保障, 叫家人以佢名去買過份去供, 你名只做受保人.
話事話..想問下 頒左每洗唔洗自己打去睇仔講聲?

請問如果人壽保險持有人轉返去比老公係咪仲可以keep 返? 轉咗比老公可唔可以唔報? 本身失業但先前都有數入咁會唔會要我每條解釋返? 到時頒令咗可唔可以同主任講有份freelancer 接咗要出糧想解返本身個戶口? 咁要提供咩比主任佢先會比解戶? 唔好意思太多問題問。
檔案号前係B   就係外判嗎?
Tommyleee 發表於 17-9-2020 11:53
話事話..想問下 頒左每洗唔洗自己打去睇仔講聲?

有牌財仔可以單聲, 無牌果D你頒唔頒令佢都唔會理你.
12wan12lau 發表於 17-9-2020 23:31
檔案号前係B   就係外判嗎?

不是, B=Bankrupt, 中文解釋係破產.
跟唔跟外判/跟邊間外判, 由債權人話事.