破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

頒令前收到破署信,點樣分辨暫時主任/直接外判跟,佢哋跟有咩分別 

終於約左時間上去交件會面了,佢叫我寫執保留戶口信 然後fax過去,到時上去會比解凍信我,不過..佢問我戶口有沒凍結同取消左 ,叫我提款機試下。
Tommyleee 發表於 21-9-2020 16:26
終於約左時間上去交件會面了,佢叫我寫執保留戶口信 然後fax過去,到時上去會比解凍信我,不過..佢問我戶口 ...

但系我戶口仲未凍結同取消..都照拎信到時總行解嗎?

Tommyleee 發表於 21-9-2020 16:26
但系我戶口仲未凍結同取消..都照拎信到時總行解嗎?

正常頒令後所有戶口都會被凍結
Kuen1021 發表於 21-9-2020 16:36
正常頒令後所有戶口都會被凍結

但系我入卡落提款機度睇..正正常常既 ..
Tommyleee 發表於 21-9-2020 16:49
但系我入卡落提款機度睇..正正常常既 ..

睇到唔代表可以提款,如可以提款,9秒9拎哂d錢出嚟先
Anmi2019 發表於 21-9-2020 20:01
睇到唔代表可以提款,如可以提款,9秒9拎哂d錢出嚟先

咁點睇到係咪凍結左@@
Tommyleee 發表於 22-9-2020 07:55
咁點睇到係咪凍結左@@

拎/轉唔到錢去其他戶口,咪凍咗囉
債 權人是怎樣决定開吾開會?
thomas64 發表於 26-9-2020 03:17
債 權人是怎樣决定開吾開會?

1. 破產令頒布後,破產人的任何一位債權人都可以要求暫行受託人(破署)召開債權人大會,藉以委任受託人。

2. 如果沒有債權人提出要求,暫行受託人(破署)會自行決定是否就委任受託人而召開債權人大會。如果破產人所有的財產總值相當可能不超過200,000元,暫行受託人(破署)可向高等法院申請頒布命令,以簡易程序管理破產人的產業,即不會召開債權人大會,而暫行受託人(破署)會被委任為受託人。

3. 債權人必須填妥一份債權證明表,以證明破產人拖欠債項,連同支持文件證據和不會退還的35元呈遞費用一併繳付給暫行受託人(破署)/受託人。如果是工資/薪金的申索或債項不超逾250元,呈遞費用可獲豁免。在債權人大會上,只有已登記債權人才有權投票委任:(i)   受託人;及 (ii)  債權人委員會。

4. 債權人繳付了訂明的費用,便有權取得一份資產負債狀況說明書的副本。

5. 任何債權人如取得佔債權總值不少於四分之一的債權人同意,可要求受託人向法院申請對破產人進行公開訊問,而所有已登記的債權人都可以出席。
回復 支持 1 反對 0

我係B  咁系吾系一定耍開大會? 幾時會收到開大會信?領令前定颁令後?
sosad2020 發表於 28-9-2020 23:55
我係B  咁系吾系一定耍開大會? 幾時會收到開大會信?領令前定颁令後?

B 3. 債權人大會~直接外判咗, 唔須要開大會!
Anmi2019 發表於 27-9-2020 00:59
1. 破產令頒布後,破產人的任何一位債權人都可以要求暫行受託人(破署)召開債權人大會,藉以委任受託人。

...

唔該師姐。另外想問債權人可以反對我破產嗎?
thomas64 發表於 29-9-2020 01:20
唔該師姐。另外想問債權人可以反對我破產嗎?

只要法庭信納你是無能力償還你的債務, 就會頒佈破產令. 除非你涉嫌犯咗《破產條例》5(3)/5(4) 法庭/破署先會擱置/申請駁回你嘅破產呈請.
詳情可以去 https://www.elegislation.gov.hk/ ... D_1438403511024_003 睇《破產條例》3.誰可提出破產呈請, 4.須就債務人而符合的條件及5.其他初步條件.
請問什麼情况會直接外判? 什麼情況要開大會?
還有 失業是否不會和我傾生活费?  但填初步份表仍耍填開資?  
借帖問:佢叫我初次會面時要提供番過往三年報稅單,我無keep起之前既報稅單有咩方法可以補回?
sosad2020 發表於 29-9-2020 14:56
請問什麼情况會直接外判? 什麼情況要開大會?

全部都係債權人決定, 佢哋有權委任破產管理署署長或私營機構從業員為我哋嘅破產案受託人, 我哋無權選擇跟邊間/邊位.
sosad2020 發表於 29-9-2020 15:12
還有 失業是否不會和我傾生活费?  但填初步份表仍耍填開資?

每間受託人做法唔同, 失業都要填開支, 如果佢批(傾)咗膳食, 電話費, 交通及個人雜費......俾你. 到你填年報時, 就可以按佢批個數直接X12(電話費要跟單填), 下面空位寫由家人/朋友代支就可以了.
Gn03507306 發表於 29-9-2020 22:02
借帖問:佢叫我初次會面時要提供番過往三年報稅單,我無keep起之前既報稅單有咩方法可以補回? ...

最直接係親身去稅局拎張個人入息記錄~#IRC2816(無得網上申請)
地址: 香港灣仔告士打道5號稅務大樓1樓
辦公時間: 星期一至五, 上午8時15分至下午12時30分及下午1時30分至5時30分
電話號碼: 187 8022(個別人士稅務事宜)

1. 去到門口拎個籌等叫no.
2. 埋位後同職員講想拎2017至2020年度個人入息記錄(拎埋2016年最穩陣)
3. 之後佢會俾張好簡單嘅個人資料表格你填
4. 張記錄會即時print 出嚟俾你, 走得

*張入息記錄會寫明依幾年, 由邊位僱主, 幾時, 用你名報咗幾錢稅.
*如無業/無人用你名報稅, 會寫明無記錄.