破產聯盟

查看: 3554|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

收到反對解除破產令通知書

仲有3個月就夠4年, 今日無啦啦收到黃+石寄左封反對解除破產通知書比我

2017年3月申請增加生活費, 直至2019年11月先有人理我個申請~中間係入息都唔超過生活費, 所以唔使還錢
直到今年3月開始我個入息先多左, 但因為一直無人理我申請增加生活費, 律師叫我唔好還錢住
去到今年9月, 無啦啦凍結我戶口, 搞到我每個月都要上去出糧, 原因係因為佢地話無收齊我既入息証明
我睇番哂D紀錄我交齊哂, 我再重新交過 佢都唔肯解凍我戶口都算啦!!!
跟著就有另一個理由話我有供款未還清, 我由9月問到11月都無人答到我要還幾多! 淨係話計完之後會有人通知我
宜家就無啦啦寄封咁既信黎!!!
究竟想點呀呢間野!!! 入面D人態度又差, 做野又亂, 乜野都做齊又話你無做
D申請隔兩年半先覆番你 係咪痴線架!!!
黎緊12月再上去出糧時同俾拎糧信你嗰個人講番呢個情況,佢應該會問一問再話你知(我月中時就係咁,佢叫我坐返入去再等佢,之後就話我知欠幾多未交嗰d,
Carman1216 發表於 1-12-2019 02:37
黎緊12月再上去出糧時同俾拎糧信你嗰個人講番呢個情況,佢應該會問一問再話你知(我月中時就係咁,佢叫我坐 ...

佢話你欠既錢合唔合理?
然後你即刻一炮過還左?
fayelam0728 發表於 1-12-2019 10:27
佢話你欠既錢合唔合理?
然後你即刻一炮過還左?

都合理,同我呢段時間計番差唔多,
之後我家人幫我攪掂左,,臨尾香其實好內疚⋯⋯
Carman1216 發表於 1-12-2019 12:23
都合理,同我呢段時間計番差唔多,
之後我家人幫我攪掂左,,臨尾香其實好內疚⋯⋯ ...

唉。。我都唔知自己會爭佢幾多錢。。。
你係唔係加人工後幾個月直情無還錢定點?有時律師講嘢都係求其答,,,我人工轉左 佣計時對方無提我可以點傾交生活費,結果弄出大頭彿,,,咦,,我哋係同期喎
我係搞笑啲既。。
我2017年3月申請增加生活費無人蘇過我,到我2019年3月入息高啲先有人理我個申請,我實質都係今年3月開始先要還小小錢,但佢今個月先覆我,我之前就緊係唔入錢比佢住啦。。我都唔知要入幾多
Carman1216 發表於 1-12-2019 18:58
你係唔係加人工後幾個月直情無還錢定點?有時律師講嘢都係求其答,,,我人工轉左 佣計時對方無提我可以點 ...

同埋我今日問過律師,律師直頭叫我唔好理封信。。
Um....當信可以唔理,但係佢一日都唔俾張不反對信你又唔解凍你戶口咪重煩,我會建議你黎緊上去拎糧時問下,始終每個人個case唔同,問清楚外判穩陣,一陣加你期就唔抵
你九月問到依家都無人覆你實數欠幾多?
我由2018年七月問到依家都仲未有人覆我實數欠幾多 (2018年9月2日滿四年), 我依家驚動埋破處,破處職員幫我追問黃十石,黃十石連破處都無覆到 (我情況破處回覆我已經解破了,只欠黃十石俾解破紙我去高院辦手續)
我2019年3月完,黃加石到依家都吾俾封不反對通知書我,喺11月仲打黎話我有9萬幾未還,我都吾知點好
Mingchow 發表於 19-12-2019 20:31
我2019年3月完,黃加石到依家都吾俾封不反對通知書我,喺11月仲打黎話我有9萬幾未還,我都吾知點好
...

點解仲欠9萬幾,之前上繳不足
...

正常無理由過咗期先追㗎喎,,,,你有冇欠上繳或有冇打俾佢哋問咩事?
...

9萬幾, 唔少喎, 你係咩情況呀?
我去年9月尾畢業,上星期先拎到不反對信。離晒普等咁耐,晤知點解政府要外判比佢地
其實我total欠71萬幾,喺上年9月我fax上去問我仲欠幾多,之後有個王十石有個同事打黎話我仲欠8萬幾,再過幾星期後又有個好吾禮貌嘅人打黎話吾係欠呢個數,好喇,到完左我就寫信上去,到近期就打俾我欠9萬幾啦,同埋就係我扣除每月生活费俾返佢地都冇可能會還到70幾萬
cl475867 發表於 19-12-2019 21:07
點解仲欠9萬幾,之前上繳不足

每月都準時嫁
欠一百萬 發表於 19-12-2019 23:38
9萬幾, 唔少喎, 你係咩情況呀?

我都吾知點好,又冇加長我破産令,可以點做丫