破產聯盟

查看: 1564|回復: 16

關於破後還款

想問一下,本身同官傾左每月$3000,到直完左之後再供多一年就還完,但之後轉左工,人工小過佢同我計既生活費,我有報俾佢地知,之後我就無入幾個月,突然佢地封左我個戶口唔俾用,打去問佢就話因為我無還錢所以要接管戶口,其實係咪因為咁?因為早幾日家人放左3萬落黎之後即刻轉走返,會唔會係睇到戶口突然多左錢所以封我,定真係只係無還錢先封?我有幾個問題想問

1. 會唔會開得返個戶口俾我自由運用?因為而家payme好方便,無左戶口會好難用。
2. 佢地其實睇唔睇到我戶口有幾錢?
3. 係咪要還哂同佢地傾既錢先解除到破產?
4. 如是,如果我跑到條數返黎可否提早解破?
5. 如跑條數係跑我破產時既數,定只係同律師傾破完要還既數?

萬千感謝
講得太複雜了。
1 你轉新工通知外判,有無傾新生活費呢?
你如果無傾,就自把自為唔入錢,人地當然涷結你戶口喇。
2 拿拿臨約個時間去傾喇。

2. 佢地其實睇唔睇到我戶口有幾錢?
人地應該唔得閒搞咁多野。你又唔係大客。
3. 係咪要還哂同佢地傾既錢先解除到破產?傻喇。4年後就畢業。如果佢要加刑要上庭。咁到時睇官點判。
4. 如是,如果我跑到條數返黎可否提早解破?
跑到數清哂佢,都要靜待4年先正式解破。
另一種再俾行政費,息,同幾雞律師費。免得過唔好
5. 如跑條數係跑我破產時既數,定只係同律師傾破完要還既數?
條數以 破產時做基數,再考慮還左幾多,息,行政費之類。
。 4. 如是,如果我跑到條數返黎可否提早解破? 跑到數清哂佢,都要靜待4年先正式解破。會唔會冇左個破產底?
多謝回覆,已約緊傾還款,希望順順利利
最尾如對數, 見到你個3皮凍過水
請問係咪一定會對數?有無機會唔洗對
係一定會對數,供款唔夠會影響解破
咁如果我真係跑返佢叫我供條數返黎俾佢,咁係咪會好D?找哂仲會唔會對數?仲怕唔怕影響解破,唔好意思,煩左小小,因為真係好擔心
青瓜強 發表於 7-11-2019 20:18
咁如果我真係跑返佢叫我供條數返黎俾佢,咁係咪會好D?找哂仲會唔會對數?仲怕唔怕影響解破,唔好意思,煩左 ...

係一定會對數的,你寫清點解釋啦。
kpchg4 發表於 8-11-2019 00:42
係一定會對數的,你寫清點解釋啦。

死啦,咁最差會有咩情況?佢要加我3萬數?
青瓜強 發表於 8-11-2019 09:26

如果唔係收入,又何需上繳,你咪證明/解釋清楚 lor

會懷疑果3萬喺破產期內除薪金外得到嘅額外金錢,如賭博獲利,友人贈送。

如解釋唔到,會懷疑你將資產轉移,要求你嘔噃果3萬出嚟。

你最好留定果3萬轉入轉出嘅所有証明(如對方入數紙,賬戶持有人資料) 到時問到都有証據。

你要學識咩係 negotiations. 由買樓到街市買菜,呢門技能需要的。
1 宜家講咩都無用,去傾左先
2 上到去一見要俾錢,唔好簽任何野.番黎大家再研究
3 唔好同佢講你可以去跑數。甚麼3隻雞,r u kidding ?
你想話俾人知你收埋舊錢唔還???
破產有基本的rules.
1 傾生活費係 不變
2 收入可變。收入多左,就上繳更多。收入少左,就上繳更少
何以 生活費係不變數呢?呢個係睇番破產署所講,破產者可得必須的生活費。既然必須,就必不可減。
宜家你理虧在先。上到去 對方當然想逼你嘔3雞。
你解釋番無收入所以不能上繳。對方話你唔通知,你就話fax 左已經通知了。
呢d 口同鼻拗。你仲可以話 必要時只有等官判了。但唔好講死。
到對方還價,就自己決定點做了。Good luck!