破產聯盟

查看: 7124|回復: 123

李周生活費問題

星期三上去開會,想有所備,免得俾佢老屈,睇過好多帖,點都要比咬 d 。

背景: 有兩子(讀緊小學), 太太有做嘢(人工高), 有一工人。 太太兩個月要求搬屋,所以租約水電煤全部開新用晒佢名(之前我名),叫我仲量唔好騷擾佢地。

自己計生活費預算:
個人 $6000 ($4500 食,$500 交通,$1000 手機 + 雜費)

家庭 $4000 (小朋友,水電媒(冇新地址單),雜費)

不同住已退休父母 $1200 (除 4份)

咁樣已是我合理及底線,要上繳 $600-900
(人工扣 M後 $20900, 租/2 $9250)

如李同周再壓,諗住唔簽名,名可不可?
李周上繳最少1000,咁多留言好少case係低過1000,呢間擺明係會逼你還錢
父母兩個人÷4後得千2? 試吓R供養父母2千 (每人各4千,共8千÷4份)
我都係跟李周但我12月先見佢,我背景同你差不多但揾少你4000人工,你星期三見完可以分享一下嗎,
我老公4年黎都係每月還600
Cider 發表於 27-10-2019 22:08
我老公4年黎都係每月還600

咁好,情況跟以上同學一樣嗎?
我11月尾見, 見完可否分享吓佢點批啲數, 好讓我有所準備呀
Bobolam 發表於 27-10-2019 21:41
我都係跟李周但我12月先見佢,我背景同你差不多但揾少你4000人工,你星期三見完可以分享一下嗎, ...

今日收到電話要帶半年紀錄上去,應該係傾生活費,傾完講你知,我要死守底線,最多只可比九百佢,我個 case 如果去其他數唔洗上繳。
kpchg4 發表於 28-10-2019 15:41
今日收到電話要帶半年紀錄上去,應該係傾生活費,傾完講你知,我要死守底線,最多只可比九百佢,我個 cas ...

憑咩覺得唔駛上繳
kpchg4 發表於 28-10-2019 15:41
今日收到電話要帶半年紀錄上去,應該係傾生活費,傾完講你知,我要死守底線,最多只可比九百佢,我個 cas ...

唔好咁老定諗住唔洗還 我搵一萬佢都要我還700

最後一年再約上去對數 話唔還多d唔俾解破
cl475867 發表於 28-10-2019 19:25
憑咩覺得唔駛上繳

憑理據,我寫的有什麼唔個合理? 我仲要預錢交收, 因為上年搵得少,下年就死火,又冇雙糧花紅
kpchg4 發表於 28-10-2019 22:52
憑理據,我寫的有什麼唔個合理? 我仲要預錢交收, 因為上年搵得少,下年就死火,又冇雙糧花紅 ...

李周呢間外判唔到你話事
cl475867 發表於 29-10-2019 00:44
李周呢間外判唔到你話事

我都知,始終自己要揸緊底線,最多返法庭解決
kpchg4 發表於 28-10-2019 22:52
憑理據,我寫的有什麼唔個合理? 我仲要預錢交收, 因為上年搵得少,下年就死火,又冇雙糧花紅 ...

我問過佢如果今年冇花紅就不用繳,本身叫你上繳當然要繳,大會當日都叫我留起1600一個月
Bobolam 發表於 29-10-2019 10:39
我問過佢如果今年冇花紅就不用繳,本身叫你上繳當然要繳,大會當日都叫我留起1600一個月 ...

佢習慣叫人留 10%。昨日收到信,又要填份又要比資料,仲要頒令後既環報告,真係傻傻地,環聯報告決定唔攪啦,佢唔信自己去 check,我最多宣誓冇填漏冇再借。
kpchg4 發表於 29-10-2019 11:23
佢習慣叫人留 10%。昨日收到信,又要填份又要比資料,仲要頒令後既環報告,真係傻傻地,環聯報告決定唔攪 ...

開大會當日都有俾文件叫我返家填,带d咩,要去攞還聯報告……
Bobolam 發表於 29-10-2019 15:54

我咩都唔知情況下,上星正五收到電話,琴日先收到信, 明天就上去。
kpchg4 發表於 29-10-2019 20:06
我咩都唔知情況下,上星正五收到電話,琴日先收到信, 明天就上去。

咁突然
Bobolam 發表於 29-10-2019 21:39
咁突然

中間搬咗,上網更新咗破署地址,但冇通知主任。
Bobolam 發表於 29-10-2019 15:54

邊個債權要你跟外判?