破產聯盟

生活費問題

請問大家一個問題 假如工作人工有萬八一個月 批左既生活費有萬五  如果之後轉工  新工人工萬六 請問生活費會否重新計算過?還是都是萬五呢?
我估轉新工要重新評估,減人工就或者可以斟酌
即係你之前要上繳3000,現在轉左,交唔到,要即時通知受託人,再填收入開支表附上最新入息證明,,重估生活費。
欠一百萬 發表於 15-10-2019 16:01
即係你之前要上繳3000,現在轉左,交唔到,要即時通知受託人,再填收入開支表附上最新入息證明,,重估生活 ...

咁情況會唔會又要等好耐先再批生活费
欠一百萬 發表於 15-10-2019 16:01
即係你之前要上繳3000,現在轉左,交唔到,要即時通知受託人,再填收入開支表附上最新入息證明,,重估生活 ...

現在還在等外判通知傾生活費,因為來緊打算會轉工 所以想起這個問題
Kine 發表於 16-10-2019 13:09
現在還在等外判通知傾生活費,因為來緊打算會轉工 所以想起這個問題

未傾,自已假設生活費萬五
欠一百萬 發表於 16-10-2019 13:16
未傾,自已假設生活費萬五

其實我最主要想知道轉工會唔會重新計過生活費 所以個假設唔太重要  只是例如萬五既意思  
Kine 發表於 16-10-2019 15:58
其實我最主要想知道轉工會唔會重新計過生活費 所以個假設唔太重要  只是例如萬五既意思   ...

任何收入改變都要通知受託人,是保障自已。所以附上收入開支表和新的入息證明是必須的。當然人工增加了,你自動波上繳個差額,唔需再估生活費,就一定唔會錯。但通常都會借此希望可以提高少少生活費,也不是無可能。

反之,少左收入就更加要快快通知及填表啦。