破產聯盟

銀行委托律師事務所入稟區域法院

Hkzo 發表於 18-9-2019 01:29
我睇左到,其實即係銀行怕時限條例過左,所以先會入稟法院,對嗎?

其實如果佢肯申請我破產可能會更好, ...

走2年數之後再傾?Ching 都唸得幾啖定
第一走2年之後再傾隨時還Double
第二,你好似想keep住你一切正常生活但就唔還$住咁?
唔想還我都覺得問題不大,但問題係要處理件事,Ching 月入3皮還唔起20零萬係我地同學之中可能覺得有點奇,你話開支大,咁被破之後你一樣開支大,但扣左收入之後會被限制得更死。到頭來得不尚失
唔好再逃避處理左件事佢啦

ccwa 發表於 18-9-2019 04:25
第二,你好似想keep住你一切正常 ...

我完全認同你講法!依個世界無咁著數
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10774   樓主爬下舊文參考下,睇下你用個間信用卡嘅條款
我睇過有關類似個案,主卡有責任負擔附屬卡之欠賬,而附屬卡就不需要承擔主卡欠賬! 即係你想被破產,都係追主卡持有人先
照睇你應該一早Plan好晒唔還錢老破,如果係咁,都唔洗問咁多。
ccwa 發表於 18-9-2019 04:25
第二,你好似想keep住你一切正常 ...

其實開支大主要係還緊屋企人既分期同卡數。
所以先想2年後同銀行傾分期還我既錢。
如果銀行真係申請我破產,我就唔會有錢黎還屋企人既數。咁被迫都要叫屋企人諗辦法找住先...但我唔想咁樣,因為錢係我用/借的
airmax 發表於 18-9-2019 14:49
照睇你應該一早Plan好晒唔還錢老破,如果係咁,都唔洗問咁多。

無計劃過破產的,銀行一直無追,我就想等有儲蓄先同銀行傾還錢咁。
只係今次入稟法院,我先諗定應變方案。
如果銀行申請我破產,批1萬生活費俾我。
Hkzo 發表於 19-9-2019 23:22

我月入3萬 即是每月還2萬,計晒息應該是30幾萬(破產時有無得同銀行講價?)係唔係我年半還完就可以結束破壞呢?

但我係日薪現金糧工,又未必開足工,如果開唔足工月入得2萬。係唔係可以還1萬就可以?

最後如果$1都唔想還俾銀行,我係唔係可以4年唔工作?或者我每月只係返一個星期工出1萬蚊糧就算? 當然家人卡數就要再諗計,等破完產先再還俾屋企人。

或者叫老細轉我做月薪工一萬蚊,我返工行行企企算,賺到既佢請我食飯飲酒去旅行咁?但就唔會俾錢我
Hkzo 發表於 19-9-2019 23:30
我月入3萬 即是每月還2萬,計晒息應該是30幾萬(破產時有無得同 ...

即係你問晒律師定點呀?未破就知批一萬蚊生活費?
仲有,根本你搵現金糧工,又無mpf、報稅,就唔需要限制自己返幾多日工,因為都唔會check到,除非自己講!
係咪應該攪掂主卡條數先破?無謂再等,因為利息滾大條數丫!
樓主唸野相當特别......都唔係好知點回
Sassbearbear 發表於 20-9-2019 03:22
即係你問晒律師定點呀?未破就知批一萬蚊生活費?
仲有,根本你搵現金糧工,又無mpf、報稅,就唔需要限制 ...

但我返地盤返工要打卡呢,佢拎打卡記錄會知我返左幾日工,同埋工人註冊處都係政府?
但我唔擔保會遲出糧或無糧出,咁又可唔可以??
ccwa 發表於 20-9-2019 04:53

我只係預計幾個方案之後應該可以點應對。
如果佢申報我破產都知道應該要點做而已..
ccwa 發表於 20-9-2019 04:53

睇左咁耐,我個人覺得樓主係唔會還錢,直頭等被破產!可以唔洗攞錢出尼入學!
個人立場,與其他人無關!
唔好意思,因為收到信我自己都好混亂。唔知點算先會諗定方案同上黎問問。呢一刻我真係無錢可以還,如果佢唔申請我破產我會2年後找晒家人數後,搵銀行傾分期每月還一萬
對唔住,打擾晒大家。 衣家唯有見步行步。真係申請我破產先再上黎問功課吧。如果無既請大家信我,我會分期還俾銀行的,因為錢我真是有借過的
樓主都幾得意,還完比家人先還比銀行
kktiger 發表於 22-9-2019 00:53
樓主都幾得意,還完比家人先還比銀行

正常還比銀行先,卡數有息,屋企唔會收息掛!唔還銀行條數,咪越滾越大!
Hkzo 發表於 21-9-2019 19:44
唔好意思,因為收到信我自己都好混亂。唔知點算先會諗定方案同上黎問問。呢一刻我真係無錢可以還,如果佢唔 ...

https://cecimak1995.blogspot.com/2014/04/blog-post_29.html?m=1
樓主參考一下,同你個chase都幾相似