破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: Sassbearbear

年報支出大過收入!

Sassbearbear 發表於 12-9-2019 05:39
用常理分析,無收入靠人資助,依家有$4000,用途係一個月生活費,係正常事!
係咪有個案跟主任又無業,$4 ...

4000 唔係收入 係資產
唔係計月入 唔同形式既

果4000唔係收入果種計法 所有野係講法律 唔係常理
help 發表於 12-9-2019 08:27
我都係主任跟。。。。報失業!主任話有工作做先會傾生活費!主任話4000可以用,但年報一定要寫返有4000蚊關 ...

你係政府主任跟?
果4000你可以用 用完要還姐
如果係政府主任 有指引寫明4000係要全數交上
我都係主任跟。。。。報失業!主任話有工作做先會傾生活費!主任話4000可以用,但年報一定要寫返有4000蚊關 ...

唔該晒丫,我下個月交年報,依家寫定先...^^
iamnotbankrupt 發表於 13-9-2019 00:00
你係政府主任跟?
果4000你可以用 用完要還姐
如果係政府主任 有指引寫明4000係要全數交上 ...

個指引係公開資料?係邊度可以睇到?
問過主任話用得,要還又唔講?
要還嘅意思係,破產期內有工作又超出生活費,就要還返$4000呀?
iamnotbankrupt 發表於 12-9-2019 23:58
4000 唔係收入 係資產
唔係計月入 唔同形式既

好唔明,政府比$4000我就屬於資產,咁資助人每月比錢我,又屬於資產一部分?咁樣講資助人嘅錢我又要上繳?完全唔明白
我$4000,係減輕資助人,資助少一個月生活費(約數)
Sassbearbear 發表於 13-9-2019 03:18
好唔明,政府比$4000我就屬於資產,咁資助人每月比錢我,又屬於資產一部分?咁樣講資助人嘅錢我又要上繳 ...

法律條文既野 係好難用常理去明
例如遺產同月入既概念
一筆過收遺產 係資產 唔係你月入 唔洗扣生活費 直入破署
月入就要計你生活費先入破署

4000係定左做資產
Sassbearbear 發表於 13-9-2019 03:07
個指引係公開資料?係邊度可以睇到?
問過主任話用得,要還又唔講?
要還嘅意思係,破產期內有工作又超出 ...

首先 你個主任係咪外判
外判好多係唔理法例 因為佢係受託人
佢可以自己決定好多野
iamnotbankrupt 發表於 15-9-2019 12:48
首先 你個主任係咪外判
外判好多係唔理法例 因為佢係受託人
佢可以自己決定好多野 ...

我係跟破處主任

我跟樓主有同樣問題 但我有收到生活費 . 批我 每月 5500 一個人
因為我失業...年報表不懂填寫
全部都係家人支出
Sassbearbear 發表於 5-9-2019 21:26
一日三餐$150,都無?

係批唔到4500架,佢地有上限,唔會批超過某個額,而這個額少於4500

我係類似情況,收到關愛基金後撞正當時失業,我向跟我case既主任申請“括”免上繳用來做生活費批左,只需在年報寫番有關愛基金呢條數
PoorGuy2018 發表於 18-9-2019 07:15
係批唔到4500架,佢地有上限,唔會批超過某個額,而這個額少於4500

我申破個時,填收支表,都係填$5500,咁我尼緊要交年報,咁我寫少D? 我仲寫埋煙錢、理髮等等
咁我寫係靠資助人,係咪唔需要寫得咁詳細呢?
整係寫生活膳食、電話費、車費、個人用品開支,就可以?
Sassbearbear 發表於 18-9-2019 10:47
我申破個時,填收支表,都係填$5500,咁我尼緊要交年報,咁我寫少D? 我仲寫埋煙錢、理髮等等
咁我寫係靠 ...

我地填幾多唔一定係等於主任/外判會批幾多,要視乎傾每月生活費時主任/外判最後肯批幾多,而若失業冇收入就應該未需要傾生活費住