破產聯盟

查看: 2521|回復: 22

岩岩收到主任嘅信,要解釋番入學前三個月信用卡透支!

如上!
收到主任信要我書面解釋信用卡透支,又要我交3-4月信用卡月結單!
我之前交文件已説明條數係透支出來還貸款的,另外的是撳完出來再還minpay !
而家又要我交還款記錄(如:入數紙)
死喇!我邊到有得比佢!
仲叫我14日內回覆
求救! 點算好呀!
去印返月結單,highlight 返邊條數係用果舊錢入嘅
佢要我3至4月份月結單,但我上次未頒令前同銀行申請只取了4-6月份結單!
而家冇3月份比佢,同埋係咪要書面寫埋欠款及還款內容?
如果要書面解釋,咁我真係唔知點寫好!
求各位C兄C姐幫幫忙啦!
真係好煩惱!謝謝
因為我之前D透支數額真係好亂,都唔係好記得用左去邊?大數還款都仲有印象,但D細數真係唔記得咁多!
會唔會主任唔接受我解釋,咁後果會點?好擔心呀!嗚嗚嗚!
3月果張真係要去銀行申請噃。

之後喺每個簽賬/透支後面寫A,B,C ……,之後搵張白紙寫上你個破產編號,下面寫有關簽賬/透支用途如下:
A. 簽X千(邊日) ~ (當簽咗5千) 繳交XX卡數3千元,餘下2千元用作生活費用。
B. 透支X萬(邊日) ~ (當2萬) 交租6千元,繳交XX卡數4千元,繳交XX卡數5千元,餘下5千元用作生活費用
D錢要話還咗卡數,生活用咗,千其唔好講還咗俾朋友/買貴重飾物(會要朋友/你,嘔噃d錢/物品出嚟)。
Anmi2019 發表於 7-8-2019 23:52
3月果張真係要去銀行申請噃。

之後喺每個簽賬/透支後面寫A,B,C ……,之後搵張白紙寫上你個破產編號,下 ...

最後記得寫噃
破產人簽名: (喺度簽名)
日期: (寫果日)
最後要睇銀行接唔接受,如銀行唔接受,有權要求你之後分期還噃有關簽賬/透支款項。
Anmi2019 發表於 8-8-2019 00:10
最後要睇銀行接唔接受,如銀行唔接受,有權要求你之後分期還噃有關簽賬/透支款項。 ...

好多謝C姐你呀!
我以為冇人會理我添!我大致明白應該點寫啦!
咁如果我3-4月份共透支左$30000,咁寫ABC的款項加埋是否都係要同我透支數一樣$30000呀?
唔知你明唔明我想問乜呢?
感謝C姐!
SJ723 發表於 8-8-2019 00:27
好多謝C姐你呀!
我以為冇人會理我添!我大致明白應該點寫啦!
咁如果我3-4月份共透支左$30000,咁寫ABC ...

嘻,唔好咁客氣啦^^

正確,2個果數最好1樣,夾到足哂
Anmi2019 發表於 8-8-2019 01:30
嘻,唔好咁客氣啦^^

正確,2個果數最好1樣,夾到足哂

我已經計好條數啦!
請問如果用郵寄方式寄文件去破署隱陣嗎?
另外如果fax的話,最方便同最經濟係邊到可以fax到呢?
因為我共有6頁紙,驚好貴?
感謝回應!
maksiusang 發表於 8-8-2019 00:24
如有工作,透支嘅錢,不能用作生活費。

有樣嘢叫入不敷支
maksiusang 發表於 8-8-2019 00:27
你要交代破產半年度,借返嚟嘅錢透支嘅錢,要同你還款額相約

但係主任信中只要求交代番3,4月份透支咋!咁係咪只代交3,4月就可以呀!
謝謝你!
SJ723 發表於 10-8-2019 09:52
我已經計好條數啦!
請問如果用郵寄方式寄文件去破署隱陣嗎?
另外如果fax的話,最方便同最經濟係邊到可 ...

寄嘢最穩陣係雙掛號,不過會貴d。
睇吓屋企附近有無文具舖,問吓有無fax。阿哥幫唔幫到你返公司fax呀。
再唔係,自己親身去交,主任一定收到。
SJ723 發表於 10-8-2019 10:10
但係主任信中只要求交代番3,4月份透支咋!咁係咪只代交3,4月就可以呀!
謝謝你! ...

主任叫俾3,4月份單,就照佢要求俾得啦
如果入錢經銀行,印份bank statement 就可以